Kesan Pola Tidur Terhadap Hormon Testosteron

Testosteron ialah hormon seks lelaki yang diperlukan untuk membantu mengawal pelbagai proses dalam tubuh badan kita, termasuk libido, jisim tulang dan otot, fungsi ereksi, dan pengeluaran sel darah merah. Artikel kali ini membahas kesan pola tidur terhadap testosterone. (1)

Tahap testosteron biasanya meningkat semasa tidur sebagai sebahagian daripada irama semula jadi paras naik dan turun dalam tempoh 24 jam. Kajian mendapati paras testosteron biasanya tertinggi sekitar jam 8 pagi dan paling rendah sekitar jam 8 malam, dan pola tidur yang optimal memudahkan kitaran normal pengeluaran testosteron ini.(2)

 

Banyak faktor yang boleh mempengaruhi tahap testosteron anda, terutamanya umur dan berat badan anda. Namun, apabila testosteron anda terlalu rendah, anda boleh mengalami pelbagai gejala, termasuk keletihan, mood tertekan, disfungsi erektil, dan jisim otot berkurangan.(1, 3)

 

Tidur juga mempengaruhi testosteron. Tidak mendapat tidur yang mencukupi boleh mengurangkan tahap testosteron, tetapi ia mungkin bukan satu-satunya punca penurunan testosteron. Kurang tidur juga boleh memburukkan lagi keadaan kesihatan lain yang mungkin menjejaskan penghasilan testosterone. (1)

 

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tidur yang tidak mencukupi boleh menurunkan tahap testosteron, tetapi tidak semua kajian telah menemui keputusan yang sama. Tidur mempengaruhi irama harian pengeluaran testosteron, yang mungkin dipengaruhi oleh gangguan tidur. Dalam satu kajian dimana lelaki muda yang sihat dikaji, seminggu tidur kurang daripada lima jam setiap malam dikaitkan dengan penurunan 10-15% dalam tahap testosteron.(3)

 

Beberapa kajian telah menemui kaitan antara apnea tidur obstruktif (OSA) dan testosteron rendah, tetapi tidak jelas jika OSA secara langsung menyebabkan tahap rendah. Sesetengah bukti menunjukkan bahawa merawat OSA boleh meningkatkan tahap testosteron.(3)

 

Tahap testosteron meningkat semasa anda tidur dan berkait rapat dengan irama sirkadian anda, iaitu proses semula jadi yang mengawal kitaran tidur-bangun anda. Pengaruh testosteron pada tingkah laku seksual (terutamanya pada lelaki) telah didokumenkan selama beberapa dekad, namun pengetahuan kita tentang interaksinya dengan tidur dan kesan kehilangan tidur terhadap kepekatannya masih terhad. (1, 4)

Kursus Kecergasan 2024

 

Tambahan, majoriti perubahan tidur yang berkaitan dengan hormon berlaku terutamanya pada wanita, kerana kehidupan pembiakan mereka termasuk kitaran haid, kehamilan dan peralihan menopaus, antara keadaan fisiologi dinamik yang lain.(1, 4)

 

Kajian oleh Axelsson et al melaporkan pengurangan testosteron selepas bangun menunjukkan bahawa masa terjaga adalah faktor yang sama penting untuk dipertimbangkan sebagai masa hari. Kajian ini juga melaporkan yang tidur adalah pengawal selia testosteron yang lebih kuat daripada faktor sirkadian.(4)

 

Para pembaca sekalian, orang dewasa disarankan untuk mendapat sekurang-kurangnya tujuh jam tidur pada waktu malam. Bersama-sama dengan menurunkan tahap testosteron, kekurangan tidur boleh meningkatkan risiko anda untuk obesiti, diabetes, tekanan darah tinggi, penyakit jantung, strok dan keadaan kesihatan mental. (3)

1. Andersen ML, Alvarenga TF, Mazaro-Costa R, Hachul HC, Tufik S. The association of testosterone, sleep, and sexual function in men and women. Brain research. 2011;1416:80-104.
2. Luboshitzky R, Zabari Z, Shen-Orr Z, Herer P, Lavie P. Disruption of the nocturnal testosterone rhythm by sleep fragmentation in normal men. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 2001;86(3):1134-9.
3. Wittert G. The relationship between sleep disorders and testosterone in men. Asian journal of andrology. 2014;16(2):262-5.
4. Axelsson J, Ingre M, A?kerstedt Tr, Holmba?ck U. Effects of acutely displaced sleep on testosterone. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 2005;90(8):4530-5.

Dr. Vishnu Raj .S

Vishnu Raj

Saya adalah Dokter perubatan ( MD, Hasanuddin University), pemegang ijazah sarjana Masters in Public Health (MPH, University of Malaya) dan jurulatih peribadi bertauliah (CPT NASC) yang berminat dalam sukan bina badan dan pemakanan sihat. Objektif utama saya adalah memerangi ” Fad Diet ” dan ” Bro Science ” dengan mengongsi artikel yang disokong oleh fakta dan bukti saintifik.

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: