Latihan Dalam Tempoh Tertentu Mar17

Kongsi

Latihan Dalam Tempoh Tertentu

Selalunya latihan dilakukan mengikut jumlah rep dan set tertentu. Maksudnya, latihan yang anda buat berkitar dengan satu julat, samada penggunaan skema rep-tinggi dengan set rendah atau skema rep-rendah dengan set tinggi.

 

Kalau anda hendak membakar lemak, saya ada satu lagi cara yang menarik untuk digunakan dalam latihan anda, iaitu melalui latihan yang ditetapkan dalam sesuatu tempoh.

Kursus Kecergasan 2020

Apa Maksud Latihan Dalam Tempoh?

Jika anda hendak membakar lemak, anda kena berlatih dengan memastikan yang kadar degupan jantung anda berada pada tahap optimum untuk membakar lemak (70-85% daripada kadar degupan maksimum). Kalau anda gunakan cara ini, anda telah buat pilihan yang tepat!

 

Mudah sahaja, daripada menetapkan masa rehat antara set, anda menetapkan jumlah set dan rep yang hendak dilakukan dalam sesuatu tempoh. Maksudnya, kalau biasa anda buat 10 rep untuk 4 set dengan 1 minit rehat antara set (dalam 5-6 minit). Cuba tetapkan satu tempoh (antara 5-30 minit) dan cuba habiskan seberapa banyak rep/set yang anda mampu.

 

Tetapkan dulu satu sasaran untuk anda kejar, mungkin habiskan 200kg deadlift sebanyak 30 rep dalam 30 minit. Ini adalah sasaran anda, bukan tetapan. Jika anda berjaya habis lagi awal, teruskan mencabar diri. Jika anda jatuh kurang daripada sasaran, anda tahu apa yang patut anda baiki.

Aiman Radzi - Latihan Dalam Tempoh Tertentu

Kenapa Latihan Sebegini Bagus?

Anda tidak akan menggunakan sistem “rehat selama mana anda perlu” untuk teruskan set seterusnya. Sebaliknya, anda ada satu sasaran yang anda perlu habiskan dalam tempoh yang anda sendiri tetapkan. Pastikan sasaran tersebut adalah realistik dan mampu dicapai tetapi bukan begitu mudah sehingga anda¬†overshoot pencapaian anda.

 

Cabaran yang akan muncul adalah untuk meneruskan set meskipun anda sedang penat dan tidak cukup rehat. Jika mental anda berada pada tempat yang betul, anda akan berusaha untuk pecahkan sasaran baru. Yang ini akan pastikan jantung anda berdegup laju.

 

 

Apa Jenis Senaman Sesuai Dilakukan?

Cuba buat cara ini dengan senaman-senaman kompaun:

  1. Squat
  2. Bench press
  3. Deadlift
  4. Overhead press
  5. Barbell row

 

Samada anda guna rep tinggi untuk set rendah, atau rep rendah untuk set tinggi adalah pada pilihan anda. Yang mana anda hendak kejarkan, kuat ataupun saiz? Yang itu anda fokuskan.

Aiman Radzi

Berasal dari seorang yang bersaiz kecil dan pemalu, kini menjadi lebih kuat dan berani selepas bergiat aktif dalam dunia kecergasan. Aiman Radzi merupakan seorang pelajar Fisioterapi dan peminat sukan bina badan serta angkat berat. Beliau turut mempunyai sijil sebagai NASC Fitness Instructor dan sering terlibat dengan program kecergasan untuk orang awam. Beliau juga merupakan pengamal urutan sukan.

Bagi Aiman Radzi, bersenam bukan sekadar untuk menguatkan fizikal, tetapi turut untuk membina ketahanan mental. Minatnya dalam ilmu senaman dan rehabilitasi menjadikan beliau seorang yang bermotivasi tinggi ketika berlatih dan cekap dalam penstrukturan sistem latihan.

Facebook Twitter YouTube