Perlu atau Tidak Makan Sebelum Bersenam?

Bila sebut tentang work out, kita membayangkan aktiviti senaman fizikal di gimnasium. Ramai yang terlalu memfokuskan work out kepada senaman sahaja sehingga mengabaikan penjagaan pemakanan. Pemakanan pasca-latihan jarang diambil mudah kerana ianya seperti fitrah untuk berasa lapar selepas sesi latihan. Tetapi bagaimana pula dengan pemakanan sebelum latihan? Benarkah melangkau makan sebelum latihan dapat membakar lebih banyak kalori?

Makanan Pra-latihan

Seperti makan pasca-latihan, makan pra-latihan juga penting bagi memaksimakan prestasi sewaktu sesi work out. Memandangkan makanan pra-latihan ini bersifat untuk memberi tenaga, makanan yang patut diambil adalah jenis makronutrien. Makronutrien adalah komponen penting yang dapat memberikan tenaga yang diperlukan tubuh dalam kuantiti yang besar. 3 jenis makronutrien adalah protein, karbohidrat, dan lemak. Meski ketiga-tiganya adalah zat gizi yang menghasilkan tenaga, setiap satu memainkan peranan yang berbeza.

1. Protein

Protein selaku penyumbang kepada asid amino, dapat membina, mengekalkan dan membaiki fibra otot anda. Jadi bagi anda yang ingin membina otot, pengambilan makanan berprotein tinggi sangatlah penting. Antara makanan yang kaya dengan sumber protein adalah ikan salmon, ayam, kekacang, dan telur.

2. Karbohidrat

Karbohidrat pula selaku sumber utama tenaga, penting bagi mengekalkan prestasi sepanjang latihan. Terdapat dua pilihan karbohidrat yang dapat dikonsumsi sebelum latihan iaitu: karbohidrat ringkas dan karbohidrat kompleks.
Karbohidrat ringkas adalah jenis mudah urai. Jadi, ia dapat membekalkan tenaga secara cepat tetapi dalam jangka masa pendek. Oleh kerana itu, ianya boleh dikonsumsi sekitar 30 minit ke satu jam sebelum bersenam. Contoh makanannya adalah roti putih, pisang dan coklat bar.

Berbeza pula dengan karbohidrat kompleks yang lebih lambat untuk diurai dan bersifat rendah kadar glycemic index (GI). Makanan yang rendah GI ini, dapat menstabilkan kadar gula dalam darah supaya tenaga yang disalurkan bersifat lama dan berpanjangan. Jadi, ia boleh diambil seawal 2 jam sebelum anda mula bersenam. Antara makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks adalah oats, roti whole-grain, beras perang dan sayur brokoli.

3. Lemak

Lemak sebagai sumber makanan yang berada dikedudukan teratas di piramid makanan, kebiasaannya akan dielakkan bagi mereka yang menjaga pemakanan. Makanan yang tinggi kadar lemak seperti makanan bergoreng, lebih sukar diurai dan dihadam. Maka ianya tidak dapat memberi tenaga yang efisien seperti karbohidrat. Tetapi sebenarnya ada juga lemak yang berkhasiat iaitu lemak tidak tepu seperti avokado dan minyak zaitun. Lemak sihat ini dapat membantu untuk menyimpan tenaga dan menaikkan kadar metabolisma dalam badan.

Kualiti senaman sebenarnya bergantung pada kualiti pemakanan atau diet harian. Jadi pastikan anda tidak melangkau makan sebelum latihan dan mengambil makanan makronutriens seperti yang diatas sebelum memulakan senaman bagi penghasilan tenaga juga untuk mengelakkan deflasi glikogen pada otot.

Amirah Mirza

Amirah Nabilah Zafrulshamirza

Amirah Mirza ialah pelajar jurusan Linguistik dari Massey Univeristy. Beliau aktif dalam sukan frisbee, bola keranjang juga acara larian. Meskipun beliau sibuk dengan pelajaran dan pekerjaan separa masa, beliau sentiasa mengambil masa untuk bersenam baik di gimnasium mahupun outdoor. Minatnya dalam kesihatan dan masakan mendorong beliau untuk sentiasa bereksperimentasi dengan menu pemakanan yang berkonsep “berkhasiat tapi lazat”.

Beliau yang juga merupakan seorang fitness instructor di bawah latihan Zaki Khan percaya bahawa wanita juga mampu berkecimpung dalam dunia kesihatan setara seperti kaum lelaki. Harapan beliau adalah dengan adanya lebih ramai fitness instructor wanita, stereotaip jantina dalam bidang kesihatan akan berkurangan.

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: