Ringkasan Makanan Tambahan

Ramai yang bertanya soalan yang sama pasal makanan tambahan. Saya dah masukkan dalam e-buku Kebenaran Tentang Makanan Tambahan sebelum ini tetapi saya akan ringkaskan lagi dalam bahasa yang mudah difahami. Terdapat beberapa makanan tambahan yang asas;

Kursus Kecergasan 2021

1. Whey Protein

Protein terdiri daripada banyak asid amino. Dalam produk yang berlabel whey protein, kandungan karbohidrat biasanya sangat rendah.

Perkataan isolate yang biasa disertakan dalam beberapa produk whey protein melambangkan ‘mudah diserap’. Bila masa terbaik mengambil protein isolate? bila badan memerlukan segera. Sebagai contoh selepas latihan, tetapi jangan terus minum whey protein selepas latihan. Badan memerlukan glukosa selepas latihan. Bayangkan badan seperti enjin kereta yang baru dimatikan, masih berjalan dan memerlukan bahan bakar (glukosa). Jika protein dimasukkan segera, badan akan membakar protein tersebut sebagai bahan bakar. Rugi. Jadi antara pilihan selepas latihan adalah minuman isotonik, atau produk-produk glukosa yang lain. Jangan minum air gula ‘kosong’ seperti milo, sirap dan sebagainya. Dalam jangka masa 30 minit selepas latihan, baru masukkan whey protein.

Perkataan casein merujukkan kepada campuran yang ditambah dalam produk protein supaya ianya bertahan lama dalam badan. Whey protein tanpa casein akan bertahan sekitar 2 hingga 3 jam, manakala dengan casein mungkin bertahan sekitar 6 hingga 8 jam.

2. Weight Gainer

Weight gainer merujuk pada produk yang mengandungi protein dan karbohidrat yang tinggi. Seterusnya menjadikan lebih tinggi kalori berbanding whey protein.

3. Creatine

Dari sudut fisiologinya, semasa melakukan latihan bebanan, adenosine triphosphate (ATP) di otot akan dipecahkan ke bentuk adenosine diphosphate (ADP). Pecahan yang berlaku menghasilkan tenaga. Creatine membawa phosphate kepada ADP untuk ditukarkan kembali ke bentuk ATP supaya tenaga dapat dihasilkan lagi.

Jadi creatine membantu dalam penghasilan tenaga. Cerita tambahan mengenai creatine ditambah untuk melakukan jualan seperti ‘membesarkan otot’, ‘menambah saiz disamping membuang lemak’ dan sebagainya. Asas cerita-cerita tambahan itu adalah daripada fungsi creatine itu sendiri.

4. Asid Amino

Asid amino adalah protein. Sama seperti whey protein, cuma ada sesetengah asid amino dilebihkan seperti asid amino yang mempercepat pemulihan termasuk L-glutamine dan BCAA.

5. BCAA (branched chain acid amino)

BCAA juga protein tetapi hanya 3 jenis asid amino iaitu valine, leucine dan iso-leucine. Ketiga-tiga ini perlu dalam membentuk kembali otot yang rosak akibat latihan. Dalam produk whey protein, weight gainer, asid amino juga ada BCAA tetapi dalam jumlah yang sikit.

6. L-glutamine

L-glutamine juga asid amino. Ia membantu dalam mempercepat pemulihan. Juga terdapat dalam produk lain seperti whey protein, weight gainer, asid amino.

Jadi bagaimana urutan pengambilan makanan tambahan ini?
Pertama sekali glukosa, kemudian l-glutamine, BCAA dan akhirnya sekali whey protein atau weight gainer.

Bagaimana jika cuma ada weight gainer sahaja?
Boleh terus ambil weight gainer. Weight gainer mengandungi gula. Kebiasaannya dalam bentuk dextrosa.

Apa yang patut saya ambil untuk membesarkan badan atau menguruskan badan?
Mengikut keperluan kalori. Kebiasaannya untuk menguruskan badan mengambil whey protein dan membesarkan badan mengambil weight gainer. Tetapi jika menyasarkan untuk membesarkan badan tetapi tidak mempunyai peruntukan untuk mengambil weight gainer, boleh mengambil whey protein dengan makanan semulajadi dilebihkan. Kebiasaanya weight gainer hanya mempunyai sekitar 16 hidangan untuk 12lbs manakala whey protein mempunyai sekitar 80 hidangan untuk 5lbs. Jika weight gainer tersebut mencecah 4000 kalori untuk 1 hidangan, tak perlu ambil 1 hidangan serentak. Bahagikan ke beberapa menu. 4000 kalori jika dimasukkan dalam 1 jangka masa, ada kemungkinan sebahagian rugi, dibuang semula.

Sebagai seorang pembeli…
– Jangan terpengaruh dengan iklan-iklan produk yang sangat menarik dengan pelbagai tuntutan yang menusuk kalbu. Syarikat pembekal saling berlawan iklan untuk melakukan produk mereka. Antara cara iklan, meletakkan 1001 kajian, meletakkan model sebelum dan selepas, meletakkan duta-duta yang sangat hebat dan sebagainya.
– Jangan terpengaruh dengan peniaga supplement yang mana akan mencadangkan semua makanan tambahan jika boleh.

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube 

407 thoughts on “Ringkasan Makanan Tambahan

  1. sblm ni saya pernah ambil mass gainer. tp saya tengok mcm ada penambahan lemak sedikit kat bdn saya. mcm mane tu dato’?seboleh2nya saya nak lean muscle tp bkn otot yang sebu.

    1. seperti sy biasa ckp, ikut jumlah kalori, jika intake calori terlalu tinggi melebihi keperluan, ia akan disimpan sebagai fat. juga, jika sesuatu masa masuk terlalu byk kalori, bdn x dpt terima. jika ingin buat size, lebih sedikit sahaja, sekitar 10-20% daripada keperluan.

      1. Assalamualaikum..Sy nak tanya, boleh ke sebelum workout minum mass dan selepas workout minum whey..?

        1. wslm. selepas serta merta pelukan sumber carb. kalau boleh amik carb dulu. baru whey.

      2. Salam. Saya nak tanya. Saya ambil mass gainer. Utk bagi bulk sikit badan saya. Tapi at the same time, saya diet. Saya kurangkan carbo sbb takut perut buncit. Boleh ke cara tu?

        1. wslm. boleh, tapi pastikan kalori lebih drpd keperluan. kalau x, x nampak kesan nanti

    2. Hi dato! Saya nak tanya kalau saya makan protein mass gainer and wokrkout, Keesokan hari nya tempat yg saya workout tetap sakit lgi macam mana ya? Kena tambah amino ke ataupun makan buahbuahan saja seperti betik? Yang peliknya badan saya naik tapi lengan saya still kurus tiada perubahan huhu

      1. Zaki Khan says:

        dia xkan terus hilang. amik masa sikit utk recovery.

  2. Salam, dah lama sy mencari info mcm ni baru skrg jmp…:D. Cuma sy nak tau, dlm whey protein dah ada bcaa tp kalu sy tambah lg bcaa dlm protein dan consume dlm 30minit lps w/o adakah membazir? @ seeloknya bcaa dan whey protein di ambil dlm jangka masa berasingan? Tq dato

    1. salam. boleh kalau nak amik skali. tetapi lebih baik amik berasingan. amik bcaa dulu. molekular structor bcaa x sama dgn asid2 amino yg lain, jd kadar penyerapan berbeza.

      1. salam bos,saya nk tnya asid amino ni ad side effect x?saya cadang nk amik amino je protein tak amik.protein just dri makanan semula jadi.bole tak?

          1. Salam dato’ saya cadang nak amik BCAA sblm workout dan Mass selepas workout …boleh ke?
            Ada side effect ke ?

      2. rudysamad says:

        Tuan boleh x sekiranya saya mengambil creatine dgn fat burner dalam masa yg sama sebelum workout

        1. creatine semasa dan selepas workout, bukan sebelum.. fat burner sebelum

  3. dato’ adakah protein ‘muscle gain’ dr ego elok untuk orang yg berbadan besar??dan protein apakah yg sesuai untuk sy??berat sy 90..

    1. saya xnak komen pasal brand.
      kalau sedang diet, boleh je amik whey protein ‘kalau perlu’. ikut sukatan keperluan berat badan.

      1. salam doc… kalo berat sy 90kg brpe byk kne ambk protein dlm 1hari??

  4. BROCK LESNER says:

    HAHAHAHA..TERBAIK LAH DATO!!!..BARU TANYA HARITU SOALAN2 NI SATU2…KEH3…..TERBAIK2

      1. BROCK LESNER says:

        INSYALLAH CUKUP DATO,,,,DATO,,SAYA RASA SAYA NAK STOP DAHULU PENGAMBILAN SUSU PROTEIN SEPERTI SERIOUS MASS DAN APE2 MASS LA,,,BAGI OWNER GYM TEMPAT SAYA MEMANG DIER SURUH SAYA CEPATKAN HABES SUSU TU,,,DAN DIER SURUH BELI LAGI,,,SAYA PIKIR SAYA NAK HANYA TUMPU PADA MAKANAN NATURAL DULU LA DATO,,,,CUMA SAYA RASA NAK MINTAK PANDANGAN DATO,,,ADAKAH MENCUKUPI APA YANG SAYA ADA INI…
        1 – SAYA TIDAK MENGGUNAKAN SERIUS MASS LAGI DAN MENGAMBIL MAKANAN NATURAL SEPENUHNYA
        2 – SAYA MENGAMBIL PRODUK MINYAK IKAN,,VITAMIN C,,DAN VITAMIN OMEGA…
        3 – YANG SAYA BETUL NAK MINTAK PENDAPAT DATO,,BETULKAH JIKA SAYA MENGAMBIL “SUPERIOR AMINO”,,ASID AMINO….SAYA INGAT NAK GUNAKAN SELEPAS TRAINING DAN SEBELUM TIDO….ADAKAH ASID AMINO MEMBANTU ‘MAINTAINKAN’ OTOT KITA DATO?
        …….TAMAT SUDA……..

        1. 1. boleh, cuba pastikan intake calori cukup
          3. boleh guna amino. concept dia sama cam kes mencukupkan protein. kekadang mungkin x cukup protein, jd produk amino tu bantuan luar. tp kalau rasa cukup makan, x perlu pun xpe.

        2. Dato blh ker sy ambik bcaa sblom workout dan slpas workout ambik mass?ada yg bgitau bcaa tu untuk trunkn berat..tpi tujuan sy naikkan berat dgn mass…keliru lah…

    1. Dato blh ker sy ambik bcaa sblom workout dan slpas workout ambik mass?ada yg bgitau bcaa tu untuk trunkn berat..tpi tujuan sy naikkan berat dgn mass…keliru lah…

  5. slm dato. Pernah saya cuba beberapa kali download ebook kebenaran makanan tambahan tu,tp xdpt..or ada cara tertentu nk download

  6. muscular-girl says:

    kalau utk prempuan cam i ni camna?

    1. xde masalah utk guna yg sama. yg membezakan quantity. berdasarkan pada berat, sasaran dll faktor juga.

  7. Assalamualaikum Dato

    apa kesan pengambilan suppliment Growth Hormone HGH dan Testosteron Booster kpd fizikan badan ?

    1. waalaikumsalam

      blum ada komen pada supplement HGH, ada sesiapa guna? sekali tgk cam merapu. :D. kalau HGH betul ramai rasanya guna. semua kaya2, mampu beli dgn harga beribu2. :p
      ada sesetengah testosteron booster yg dilihat dpt membantu, tp yg boleh dibeli over the counter, boleh dikatakan ‘kebanyakan’ crap.

  8. Syauki Afandi says:

    salam dato,
    mcmana nak download ebook tu?
    thanks

  9. seelok2 nye whey d ambk berape kali sehari? ada kah setiap hari walau pn bukn hari latihan (rest day)?

      1. jika berat saye sekarang 60kg?

        1. 60 tukar ke lbs, dpt sekitar 130. jd intake protein boleh amik 1g utk 1lbs, intake sehari 130g protein, kalau sehari makan natural 3 ketul chicken breast, 30×3=90. 130-90=40
          jd 40/2=20 =2 scoop sehari

          1. 2 scoop untuk sehari… jd sehari berape kali untuk 2scopp tu en.zaki? biase nye sye ambik 2 scop selapas 2jam makn sarapan (hari biase bukn time puase) n 2 scopp sblm tdo atau selepas training, so satu hari sye ambik 2 kali whey dng 2 scoopp.. btl ke cre sye ni dgn berat badan sye tu?

          2. bila produk whey, sy assume 1 scoop dlm 25g protein sbagai average. bila 25g 1 scoop, jgn amik 2 scoop. rugi. bdn average dpt absorb paling tinggi pun 30g dlm sesuatu masa.

          3. berat sy 90kg…nak ambil whey brapa scoop sehari ye dato..??

  10. Joe Terry says:

    salam datoi’
    aritu saya ada ternampak chewing protein kluaran nutralife…adakah seswai di ambil sebab kna ambil 3 kali seari lak tu..

    1. salam. mcm2 plak produk skrang. chewing tu chewing gum ke? saya x pasti produk tu camna. x kira apa produk protein, jika perlu amik, ikut sukatan berat bdn n keperluan

  11. As Salam, seriousmass dan whey protien( ON BRAND ), 1 scoop berape gram protien dato?

      1. Salam dato sebelum ni saya menggunakan produk on ( serious mass) dlm 2 pack saya telah guna. Then besar tu mmg besar. Selepas sebulan tak minum sbb dah abis badan mula susut. Persoalannya adakah size otot akan susut selepas tinggalakn mass ni. Sebab ada orang kata , lepas mass kena minum whey .

        1. badan kecut disebabkan kalori rendah kembali apabila tak ambil supplement tersebut. sekiranya boleh maintain kalori tinggi, takde masalah.

      2. Assalamualaikum dato , 30min sebelum workout saya makan protien bar dan coffee booster(fat burner) semasa workout saya minum glukosa , habis workout saya minum whey protein . Target saya turun berat dan bina otot . Adakah betul cara saya , jika salah ,apa yg patut saya buat?

        1. wslm. tak perlu pun glokosa semasa workout tu, habis baru amik glucose

  12. hello dato.. nak tanya ni kalau guna weight gainer..cthnya directionnya 4scoop tp saya cuma ambil stengah scoop pg n stgh scoop lepas training so dlm shari cuma 1 scoop besar je..adakah itu boleh ataupn tidak akan nampak hasil nya….

    1. bagaimana ikut total kalori. contoh jika sasaran sehari 4000 kalori.
      daripada makan natural katakan 2000, weight gainer mungkin 2000 1 scoop. maknanya kena ngan sasaran,

      tp jika sasaran 4000, weight gainer 1000 1 scoop. makan natural katakan 2000. baru 3000. jd xde kesan kat situ.

      1. mcm tu rupa nya..all right no prob..tq..

  13. syamilrocky says:

    dato’..sekarang ni saya amik serious mass…tp ad org kata hard mass lgi cepat ..pendapat dato;?..tq.

    1. x dpt comment pasal brand. setiap org berbeza. ada org kena ngam brand A, ada kena ngan brand B

      1. syamilrocky says:

        ouh…thx…tp dato..agk2 produk pe yg bagus utk saya ye yg berbadan keding ni…
        sebelum ni saya ada bkk cara2 nk bwat senaman2 otot kt blog ni..tp da lupa..bahagia mna ya?.

          1. syamilrocky says:

            thx dato’… πŸ™‚

  14. syamilrocky says:

    dato..
    saya ni kan berbadan keding,..
    so susunan jadual mcm mna saya nk kna buat?..kalau pgi gym..saya main mesin..kt rumah dumbell..

  15. Salam, sy nk tanya adakah whey protein isolate mempunyai kelebihan yg ketara jika dibandingkan dgn whey protein blend?? Adakah berbaloi utk membayar lebih beberapa ratus utk isolate?? Adakah hasilnya jauh lebih baik berbanding blend??

    1. salam. rasanya xdela sampai lebih beratus.
      kalau xde sasaran contest ke apa, x perlu la rasanya spend extra kalau membebankan. πŸ™‚

  16. assallam…
    bro,sblm ni saye ader ajukan soalan mase kt fb..
    cume nk pnjgkan lg soalan…huhuhu..
    1.bole ke kalu gabungkan pengambilan MASS PROTIEN dgn CREATINE skali..??
    2.waktu yg btol2 sesuai utk ambik PROTIEN n CREATINE ni time bile..?
    3.saye try nk wat saiz tp at the same time nk wat lean muscle…ok ke kalu amik supp yg mcm saye ckp tu???
    4.n mcmne plak dgn pemakanan..??berat saye skang dlm 78.5kg….
    sori dgn quest yg bertalu2 ni.. πŸ™‚

    1. wasalam.

      1. boleh.
      2. protein xde specific time, boleh amik sbelum dan selepas. sebelum lebih pada maintaining positive nitrogen, selepas recovery. creatine pun boleh amik bila2. tp elok lg semasa training atau selepas.
      3. boleh, + buat clean diet
      4. pemakanan clean kalau nak naik cantik. jaga minyak, gula. cukupkan keperluan kalori. pemakanan x boleh jawab ngan 1 jawapan je. :). cuba check kat http://www.strengthsifoo.com/pelan-pemakanan/

      1. tq very2 much 4 reply n info bro.. πŸ™‚

  17. salam bro, klu sasaran utk mengurngkan lemak, lepas latihan, perluka juga ambil minuman isotonik, glukosa smua 2?

    1. maksud glusoe x semestinya air isotonik. pisang pun boleh. πŸ™‚

      1. oic…tq dato’ semoga sukses…

      2. salam dato’..
        kalau lepas workout sy amik kismis boleh tak?sy ada terbaca dr satu artikel mengatakan kismis ni bagus kerana mempunyai gula ringkas..sy dalam program diet skrg ni so gula yg merapu sy cuba elakkan..

        1. boleh. tp sy lg rekomen pisang disebabkan potassiumnya agak tinggi.

          1. Firefighter says:

            pisang tu jenis pisang apa yang trbaik utk d makan ye? Sb pisang byk jenis….TQ.

  18. Salam Dato’ Zaki.

    Boleh ke kalau nak buat size dgn whey? Sbb sebelom ni saya dh amek weight gainer, alhamdulillah berat badan dh naik, dh dapat ideal weight dari 65kg sampai 75kg skrg. So, saya ingat nak try whey. Tp dalam masa yg sama, sy nak buat size lagi tp taknak naik secara mendadak macam dulu dh. Saya nak berat saya bawah 80kg. Kalau lebih 80kg nanti susah nk main futsal. Hehe.

    1. boleh, tp kena igt kalori whey kurang berbanding dgn gainer, jd kena tambah kalori daripada makanan natural, boleh tambah kentang, dll sebagai sumber karbo disebab dlm whey kurang carb. walaupun different type of carb, tp still boleh dimasukkan dlm pilihan. x semestinya berat lebih 80 x boleh main futsal. kalau train utk futsal xde masalah

      1. awak guna brand apa? sy cari weight gainer yg brkesan naikkan berat bdan

  19. 1.kalau beli supplement dari farmasi(protein/mass gain) sama ke hasilnya dengan supplement yg dijual di gym.

    2.saya ada beli ‘creatine monohydrate’ dari farmasi.apa fungsinya?adakah sama dengan kreatin bina badan.tak begitu arif..

    1. 1. mungkin berlainan berikutan kandungan protein n carb yg berbeza.

      2. creatine secara amnya akan membekal tenaga, meningkatkan strentgh. utk penggunaan jangka masa panjang

  20. dato apekah beza lean mass + hard mass ??
    org keding cam sy yg berat 60kg ni perlukan lean mass?
    nk wat size la dato

    1. buat size dulu. jika menyasarkan hanya lean mean, agak slow naiknya nanti. buat diet yg tidak terlalu clean tp dlm masa sama tidak terlalu dirty

      1. ok dato.. tp mcmana kalao sy sasarkan size badan yg besar tp saya nk hentam whey protein boleh growth & recover & bigger muscle x dato?

        1. boleh gak. tp igt size bukan hanya bergantung pada protein tp juga carb. jd cuba tambahkan carb dari sumber natural, mcm kentang dan sebagainya

  21. dato. timekasih.. info yg amt bguna utk sy. sy syg dato.

  22. dato saya ingin bina otot semata2 dan bukan tambah lemak+otot…. apa yg sya harus ambil,.
    whey protein atau mass gainer?
    saya nak maintain berat badan tapi dalam masa yg sama saya ingin bina otot mass.. berat badan saya 76kg .
    berapa jumlah protein dan calories sy perlu ambil?

    1. kalau jimat amik whey, kalau ada budject amik gainer. xde masalah tambah lemak jika mengikut keperluan bdn. 76kg sekitar 160lbs. amik kiraan mudah, 1g utk 1lbsbw, sehari perlukan 160g protein

    1. dato mcm mana kalau saya x ikut recommended use untuk weight gainer protein,,sya hanya ingin ambil 4scoop je sehari, which is equal to 176gram protein(jimat sikit)…kalau sya ambil whey,,,mcm rugi je sebab kena makan 8 scoop sehari baru dapat cecah 160gram ke atas.

        1. betol…whey syanta-6 makan 8 scoop baru cecah 176g protein.
          kebanyakan whey, 1scoop 20-25gram protein je.

          1. kalau syntha mmg terasa skit. serving rendah. kalau whey biasaa rasa jimat lg

  23. saya seorang lelaki dgn berat 80kg dan tinggi 170cm.saya baru saja mula workout di gym..niat saya untuk buang lemak dan dapatkan badan yang solid.apa supplement yang perlu saya ambil?

    1. kalau ada duit, boleh tambahkan whey protein. tp pastikan makan natural semua cantik

      1. mohd khairy says:

        Salam datok saya tinggi 180 berat 73 saya nak dapatkan otot kelihatan napak tebai dan berisi apa perlu saya ambil sekarang saya ambil amino energy dan platimum hydro why tq

  24. salam..
    nak tanya..
    saya ada whey protein,pre workout,creatine,amino asid..
    saya keliru bila sesuai minum creatine dan amino asid..?
    whey protien – lepas breakfast & lepas workout..
    pre-workout – 30minit sebelum workout..
    creatine – lepas workout(pastu 30minit minum protein)
    amino asid -lepas breakfast,sebelum workout,selepas workout(lepas minum protien)
    boleh terangkan cara yg betul atau jadual saya ni boleh di guna pakai..??

    1. creatine semasa dan selepas workout
      amino bila2 boleh.
      jadual tu should be ok.

      1. adakah amino asid boleh diguna kan time workout..?

          1. TQ Dato.. πŸ™‚

          2. Dato..
            1. Kalau protein dah Ada Amino acid.. Perlu kah kita beli amino acid tambahan..?
            2. Sama juga klu pre workout dah Ada creatine perlu ke kita tambah creatine lagi..?

          3. supplement ni semua makan tambahan, ‘tambahan’ jika ada duit lebih. kalau xtau nak campak mana, bleh je. πŸ™‚

          4. hardmass gainer sesuai x???

  25. salam.. dato’, saya berminat nk bina badan,, tp apa yang dikuatiri adalah protien or spplement lain mmberi effect jangka masa panjang..
    skrang kwn sruh gnakn protien whey, animal pump and amino..
    pada pendapat dato’, adakah makanan tmbahan yg sy ambil ni mmberi kesan negativ pada jgka masa pnjang?

    1. semua benda ni bahan biology, kalau kata xde effect tu menipu la. slagi termampu utk makan natural, apa salahnya stick pada sumber natural

  26. Salam, saya nk tanya boleh tak whey protein diambil sebelum tidur? Maklumlah time ni kita dah tak aktif seperti siang hari..

    1. boleh. keperluan kalori dikira dalam tempoh sehari. jika masih dlm keperluan, tiada masalah dan mmg diperlukan

  27. salam, saya tanya pada dato atau member2 yg baca disini. saya ada beli mass gainer optimum, 1 serve 2 heaping scoop. dia bg scoop besar tul drpd scoop whey protein. kira betul la kena ambil 2 scoop penuh dia bagi untuk 1 serve? harap boleh faham ayat saya

    1. betul, sbb tu nak pakai gainer, kena ada byk modal. tp boleh dipecah2kan, sekali minum mungkin 1 scoop. masa lain 1 scoop

      1. oooo mcm tu, lain kali kena beli whey protein. trima kasih

  28. salam… abg zaki sye na tnyer mcm mana na cpt bsa kn muscle ??? sye da train 3 bulan lbey tpy ta still cmtu.. ta bsa pun.. ape ptot sye buad..??

  29. Salam ZK.

    terima kasih kerana menyediakan blog yang sangat berinfomasi. saya ada sedikit soalan tentang pengambilan produk glukosa yang ZK cadangkan.

    apakah contoh produk glukosa yang baik selain minuman isotonik? kebanyakkan minuman isotonok bergas, jadi saya kalau boleh ingin mengelaknya. adakah minuman glukosa jenama glucolin itu termasuk dalam kategori ini?

    terima kasih banyak2 ZK

  30. assalamualaikum dato’, sy ade ambil fat burner (polythermex hardcore) untuk membuang lemak badan, tp dalam mase same sy ade ambil whey protein jgk..soalannye, bleh x kedua2 brg tu diambil serentak mase wat work out kt gym?

  31. salam dato…berat saya 52 kg tnggi 172…saya nak menambah berat badan dn nak bina otot sikit2 la…saya ad trjumpa nutra-life protein tablet chewable …boleh ke sya terus ambk protein atau nak kne ambik yng lain dulu..sperti weigh gaint … ???

  32. salam…sya nk tnya sikit..berat badan saya 52 tnggi 176 kurus sngat kn…saya nak tmbah berat badan dn bina otot sikit…bolehkah sya terus mengambil nutra-life protein tablet chewbale

    1. boleh. tp rasa cam rendah je protein dia. tingkatkan makanan natural

  33. salam..Dato…sy nk tnye ckit, sblm ni sy ade amik hard mass gainer pg 2scope n ptg slps workout ptg, 2 scope.. berat sy 65kg, tp bhgian prut plak xnk trn2..mmbe ade rekomenkan fat burnner or polythermex…sy stop hard mass gainer, n mkn fat burnner je,adakah salah cara sy untuk buang lemak kt prut & adakah ia blh mgncutkan otot2 blik ?

    1. elok lg amik protein. x perlu buang duit kat fat burner. cuma pastikan pemakanan clean.

      1. dlm pngmbillan protien sy confuse lg, mmbe ade ckp klu nk amik protien kna amik sme dgn brat bdan kita, brat bdan sy 65kg tp sy xtau mcm mne nk kira cam ne, blh x tlh tnjukkan jln kira…

        1. byk cara kiraan. tp yg senang. amik ikut berat bdn dlm pound. kalau 65, tukar ke lb, dpt sekitar 140. jd amik 140g protein sehari

    2. amd_phenom says:

      salam.. pacatman. hard mass gainer tu inner armour kan? berapa berat awak sebelum ambik mass gainer dan dah berapa bulan awak guna utk dpt 65kg tu? tq
      saya ni kurus sgt. mmg cadang nak amik mass gainer.
      dah 3 bulan masuk gym. tp bdn tak naik2… huhu.

  34. hanifharith says:

    Err…Assalamu’alaikum dato..saya nk tanya apa maksud phrase dato kat atas tu..phrase yg ni “whey protein mempunyai sekitar 80 hidangan untuk 5lbs”…dalam ruangan nak mengurus dan membesarkan badan..nak mintak dato tolong explain kalau x menganggu..maaf bertanya ^_^v

    1. waalaikumsalam
      kebanyakan produk whey dlm pasaran, seperti optimum nutrition 100% whey, 1 tong tu beratnya 5lbs dan ada 80 hidangan dlm 1 tong

      1. hanifharith says:

        maknanya klau abis satu tong 5lbs tu.kita da kira consume 80 hidangan lengkap,gitu ke maksud nya??

  35. dato’ klu kita amik weight gainer, sampai bila ye nk stop ? n pas weight gain kn, next step trus ke whey ke apa eh ? ada org kt gym ni ckp, beginners amik mass dulu.

  36. KALAU NAK LEAN MUSCLE, ADAKAH WHEY SERTA AMINO SUDAH MENCUKUPI. SBB DR PEMAHAMAN SAYA,BCAA,LGLUTAMINE SERTA LAIN2 TU MCM DAH ADE SKALI JER. MAKSUDSAYA MCM X PERLU SNGAT. APA PENDAPAT DATO?

    1. tu pun dah masuk tambahan. jaga makan pun dah mencukupi. supplement=tambahan, kalau ada modal, whey. ada extra lg, tambah amino. kalau heavy workout n kerap, elok ada glutamine tambahan, utk boost recovery.

  37. salam dato..lau nk cutting ..fat sy skrng 18% leh ke sy ambik fat burner untuk burn lemak..pastu sy ambik whey protein myofusian untuk padatkan lagi muscle dan bina muscle…sy main rep 12-8..time rep 12 sy rngan kan ckit beban..time rep 8..sy ambiik beban maksimun..kirenye x de untuk yg ke 9..ok ke sy buat cam tu…

    1. boleh amik fat burner, mungkin membantu, tp yg paling penting pemakanan yg baik. kalau boleh, cuba cari weight yg boleh up sampai 12

  38. dato….slaku student saya nk pengsan dah untk beli whey atau protein duit ptptn kering dah bertong2 sy beli tp resultnya not clean gain, problem kat perut ,,,, sy skrng dlm cutting phase. tiba masanya saya untk berhenti tagih supplement ni.sy sedar suplement ni mcm penyakit untuk semua beginner.
    dato boleh ka bagi tau sya, deit untuk cutting yg tinggi dgn nilai protein untk preserve muscle sya.kalau boleh sesuai dgn life style student(miskin duit x da),,,, setakat ni saya gagal untk preserve muscle …lebih kurang 1.4 kg muscle skelton mass saya drop,,,

    1. cuba try masak sendiri.
      antara menu yg senang, ayam rebus, nasi, kentang.
      nak sedap, buat ayam sup, tp jgn guna byk sgt perasa tiruan.
      masak utk sehari utk dijadikan bekalan.
      jika full diet, cuba try pasta or spagetti, masak utk sehari, bahagikan dlm bekas makanan utk dibawa ke kelas.

      1. kalau 500gram chicken breast makan hari2 x pa ka .rebus…500gram equal to brp protein ya?

          1. tq dato

  39. adam hawa says:

    assallamuallaikum.dato.sy xnak tnya..cuma tima kasih dato wat website ni.. xde lah sy terkial kial try n error n kena klentong dgn abg gym..kih3.. baik sy berguru dgn website dato.at least sampai gym dh tau nak angkat apa .makan apa.. anyway teruskan usaha dato.. majulah sukan utk kesihatan kita πŸ™‚ peace no war πŸ™‚

  40. salam,dato..sya nk tnya skit…sya umur 19, berat 59 dan tnggi 162…
    skrg nie tgh proses nk wat sizing bdan…nk ksi besar ckit…;)

    skrg nie sya try ambik GNC Beyond Raw Re-Built Mass(Hyper-mass gainer + Anabolic Quad-phase stack)….dlm 1 serving…3 scoop mgandungi..850 calories,60g protien, 130g carb, dan 10g fat…..soalan sya..

    1)brp gram protien, carb n lemak yg dato cadangkn dri sumber mknan natural sehari?????

    2)blh x di ambik 1 hidangan serentak dgn natural food??

    3)blh x sya lebihkn ckt 10%-20% protein, carb dan fat dari sumber natural food…??adakah x myebabkn penambahan lemak pda bdan atau trutamanya pda perut nie….??? tkut lak tmkn lebih2…hehe

    tq dato…hrap di blas dgn lebih detail…;)

    1. dgn berat 59, cuba aim 130g protein 130g carb sehari.
      kalau 1 serving 60g, x perlu amik 1 serving, bahagikan ke 2, dpt 30g sekali masuk. setakat training biasa (bukan hardcore), agak sukar bdn nak absord protein yg tinggi skali masuk. jd mcm pembaziran. drpd kiraan tu, lebihkan pada sumber natural

      2. x perlu amik skali. amik masa asing, tp tambahkan dgn oat

      3.kalau 10-20% disertakan dgn training yg cukup, belum menaikkan fat. kekadang mungkin bdn perlukan lebih. apa2 tgk indicator pada badan. kalau dlm 2 minggu ke atas, nampak cam naik part2 yg tidak sepatutnya, kurangkan sikit.

    2. Dato,bolehkah pebgambilan kreatine dicampur bersama minuman isotonik?

  41. oh ya ke…tu la pgi pn klu ambik 1 serving abs dlm 11 hari je protein tu…x da duit nk bli blk..hehe sya cadang nk ambik 1 scoop je sehari…pastu ckupkn dgn natural food… pa pndapat dato????…mna lebih bgs ambik sblm w\o ke atau selepas w\o dato???

    2. tmbhkn dgn oat tu sblum traning ke atau selepas dato????blh x jga sya tmbah 3bji pisang dan madu??? bab nk buat sizing kn…hehe

    terima ksih dato atas prkngsian ilmu…;)

    1. protein synthesis tinggi lepas workout.

      2. kalau amik sbelum baru tambah oat. selepas jgn. boleh tambah oat n madu.

      1. ermm..oh,jdi yg tbek ambik pas wrkout la????

        2) x da kesan ke skiranya mass gainer sya tu mempunyai 10g cretine bila d cmpurkn dgn oat???

  42. Assalamualaikum..sy nk tanya,kalau minum whey protein 25g setiap hari tanpa bersenam,adakah seseorg itu mudah terkena penyakit gout?

      1. Tq dato’.blm bk email lg.hehhe.agak riso kot2 mnm whey protein nnt terkena gout.senaman mmg xbuat.xad ms. πŸ™‚

  43. Dato, saya dah masuk gym lebih setahun…fokus on abs..latihan kardio dan machine..nothing happened…mungkin sebab tiada geng,,kurang disiplin, makan ikut sedap perut etc..last2 skip gym..

    but, awal bulan nie…saya ada kenalan baru..kawan-kawan gym…sekarang nie dah masuk 3 minggu saya main free weight..2 minggu pertama memang takda power *lgsg consume apa2 supplement*, masuk minggu ketiga dah ada perubahan..mungkin cara yang betul:

    1. 3days – free weight chest+shoulder+etc = konsisten
    2. 2days – for kardio&leg = dalam perancangan
    3. 2 days – rest

    bulan depan *mungkin Isnin ini* saya akan consume supplement pertama iaitu weight/Mass gainer..ini saranan rakan-rakan berdasarkan kemahuan saya..mengikut plan..lepas dapat saiz saya akan cut dan consume whey protein..

    masalah saya sekarang, dengan berat 73kg dan tinggi 174cm, adakah:

    1. sesuai menambah saiz ke 85kg kemudian baru ‘potong’?
    2. bagaimana mengelak perut boroi sewaktu sizing dan consume mass gainer?
    3. adakah saya tersilap mengambil mass gainer terlebih dahulu untuk permulaan dan kemudian baru whey protein setelah mass gainer itu habis?

    1. 1. sy assume saja, agak tinggi, jd bdn agak lean dgn 73kg. jd buat size dulu. dpt 90kg pun xpe
      2. kawal pengambilan carb, jgn terlalu tinggi.
      3. ok jika nak tambah mass.

      1. HardFever says:

        terima kasih..saya akan proceed plan nie..dan cuba buat saiz sebaik mungkin dan cut..

        kebelakangan nie saya banyak buat pembacaan mengenai nutrisi, pengawalan etc…

  44. Sy nk tnye sy bru nk try amek myofusion.n bleh x sy amek tnpa exrcse.brt akn naik x

    1. kalau x bersenam, kalori berlebihan akan disimpan sebagai lemak.
      x bersenam tu bermaksud langsung x bersenam atau hari rehat?

  45. Salam dato,
    Bolehkah creatine di ambil bersama whey protein?
    Bagaimana caranya?
    Sewaktu rest day need ambik juga ke?

    1. boleh. tp elok diasingkan, creatine semasa atau selepas training. whey 30m-2jam selepas training.
      rest dah pun boleh amik.

      1. Ini bermaksud sewaktu rest day ambil juga whey protein isolate dan creatine?
        Kalau animal m-stack bagaimana?
        Boleh sekali ambil ke?

  46. Salam….. bila pulak nak makan creatine.

      1. selepas workout tu mase bile? lps workout serta merta sy amek glukose,5 minit pastu amik amino, stgh jam pastu br whey…creatine tu mase bile?

  47. Dato..apakah kegunaan re built mass dan protein gainer(barangan dari gnc live well)

    1. utk tambah size. gainer lebih pada kalori. kalori diperlukan utk membesar.

  48. Hi,

    Saya sekarang 61kg dan sedang ambil Gaspari Nutrition Real Mass. Container itu kata 3 scoops bagi satu serving. Bolehkah saya tukar kepada 2 scoops bagi satu serving untuk menjimat dan untuk control berat badan saya supaya tidak terlebih gain mass?

    Apakah masa yang paling baik untuk makan Real Mass? Saya ambil 2 scoops dengan 16oz air sejuk selepas workout, adakah itu betul?

    Saya baca semua komen di atas dan dapat tahu kiraan protein yang seseorang perlu. Saya 61kg tukar kepada 134lbs. Dengan itu, badan saya perlu 134grams protein sehari. Saya makan protein bila saya workout sahaja iaitu selepas workout. Hari saya rest, saya tak makan. Adakah itu betul? Jika betul, selepas workout, saya kena ambil 134grams protein? Dengan makan 1 serving 3 scoops terdapat 50grams protein sahaja. Kes saya, saya ambil 2 scoops bagi 1 serving iaitu 33grams protein dalam serving saya yang tersendiri(Walaupun saya tidak tahu kurangkan 1 scoop sewenang2 adalah betul atau tidak). Jadi, Saya perlukan 101grams lagi protein selepas minum protein shake saya itu atau kita tidak perlu mengambil protein yang begitu cukup?

    1. Boleh tukar. Scoop dan sukatan tu kotak tu hanya general guideline. Ikut keperluan badan.
      Hari tak workout pun perlu. Badan akan repair bila dalam keadaan rehat. As long tidak rehat terlalu lama sehingaa seminggu dua.

  49. Salam. .

    Saya berat 90kg, nk turun brt bdn ideal75. . Tp jrg bt weght training,jogging jer . .Bila ka wktu ssuai amik whey protein n brp sukatannya utk diet trun brt bdn. ? Time rest day prlu kea sy amik whey protein?.,sy nk trun brt bdn pd msa yg sma nk jga otot bdn,klw bole nk tmbh lean mus lpasbuang lemak2 bdn. . . Lepas mnum tu kn..Btp mnit kna tggu bru strt kardio atw angkt brt?klw mnum whey wblm jogging mmbntu bkar lmak x?.soalan last,knp prlu jarakkn msa pngmbilan whey protein klo mkn sarapan?

    1. Saya cadangkan weight training utk result lebih cepat. Joging lambat turun.
      Ambil whey selepas bersenam. Sukatan bergantung pada berat dan keperluan. Kalau joging sahaja, keperluan agak rendah. daripada berat 90kg, sekitar 200lb. Keperluan drop ke sekitar 170g sehari jika hanya joging. Time rest pun ambil untuk proses recovery. Kalau boleh elakkan sebelum kerana ia menjadi kalori berlebihan.
      Jarakkan kerana penyerapan berbeza. Whey dlm bentuk liquid, penyerapan cepat. Bila dicampurkan, Ada possibility delay. Juga disebabkan protein absorbtion satu jumlah makanan agak terhad. Masa yg paling perlu protein adalah semasa bgn tidor dan 30 hingga 2 jam selepas workout.

      1. ambil sebelum leh jd kalori brlebihan?? cmne tu dato.. leh detailkan

  50. Firefighter says:

    Dato,
    1)pisang tu jenis pisang apa yang trbaik utk d makan bg mghasil kn tenaga? Sb pisang byk jenis.
    2) Biasa nya lepas mkn pisang, brape lama waktu yg d ambil utk d tukar kn kpd tenaga utk kita laku kn w/o? 1/2 0r 1 jam?

    1. 1. apa2 jenis pisang pun ok. kalau ada perbezaan, x terlalu tinggi.
      2. depend dgn metabolisme seseorang. secara average sekitar 30minit

    2. mohd zaki says:

      Bedal pisang tanduk je bro, besar skit, kenyang pon kenyang πŸ™‚ hehhhee

      *gurau eee

  51. Firefighter says:

    dato,
    Saya dah cuba dpat kn teknik trbaik w/o utk d laku kn. Saya juga dapat kn protien yg cukup tuk tubuhbdn saya + multivitamin.
    Soalan : Selain itu apa yg perlu lg ye dato? Mcm glutamin, casein, Creatine dan lain2…saya juga tak tahu cara guna kan nya…brape byk nk mkn…hari latihan saje ke. atau mcmane….tima kasih dato.

    1. kalau ada duit tak tahu nak buat apa duit tu, boleh tambah amino.
      tp bukan wajib. jgn depend pada supplement.

      1. Hello dato’, nak tnya kalau orang gemuk tpi ambil mass ade mslah tak, sbb tersalah beli taktau beza, skrg baru tau beza mass n whey, kalau pakai mass tpi bdan gemuk badan tmbh gemuk ke maintain?

        1. at the end of the day, still total calorie intake juga. kalau masih below maintainance ia akan drop

  52. dato’ sy ada masalah badan ok da tp tangan xnaik macam badan still kecik..adakah kene amek sgala mcm protein?

  53. DATO,
    saya ada masalah ngan berat badan..sy boleh dikatakn kurus keding..berat sy 45kg ntinggi 170cm..apakah supplement yg sesuai utk naikan brat badan??coz sy ni underweight..nk tanya produk horley yg dijual di farmasi berkesan x??mintak perjelesan dr dato mengenai perkara 2..

    1. kalau ada peruntukan, cuba pakai gainer. antara brand yg ok cam dymatize, ON dll. horley boleh gak, tp mcm agak mahal kalau compare.

      1. Dato…Utk jimat… blh ke sy guna whey ptotein utk naikkan berat bdn… sbb mass gainer ni mcm sarat sgt kandungannya..tmbah2 sukan sy hanyalah badminton n dumbell kt rmh

        1. boleh. kalau ikutkan mmg lebih jimat. tambah carb drpd sumber solid yg lain seperti kentang dll.

  54. DATO,
    badan saya kecil….
    tetepi berangan2 nak berbadan besar dan sasa,,,
    susu protien manakah yang sesuai bagi saya???

    1. yg penting tingkatkan kalori. lebihkan makanan natural dulu. supplement mungkin membantu tp bukan jaminan.

  55. salam,bro.. sblm ni berat badan saya 71kg.. mase tu saya sakit,then owg tua saya belikan supplement.. sblm mkan saya x tau splment tu untk ape.. tp,lpas mkan lbih kurg 2blan,bdan trus naik smpai 84 kg.. pemakanan jd x terkawal,so lemak kt badan mmg tebal..jd,skg ni saya nk turunkan berat saya dan dlm mase yg same nak shape badan.. berkesan x kalo saya amek produk herbalife untuk kurangkan berat dan whey protein utk wat bdan?? saya x tau pape pn pasal produk2 n cara2 nk nk dapat bdan fit,so hrap saudara boleh bg cadangan..

      1. thanks reply.. sbnarny,saya pn rasa membazir jugak,tp saya susah nak kawal pemakanan slps mkan suplement.. utk whey protein,saya difahamkan whey protein ade bbrapa jenis.. ade untuk bdan berlemak,n ade utk bdan yg dah ada muscle.. boleh terangkan x ape perbezaanny? utk saya,saudara leh suggest x satu produk whey utk saya.. saya x tau mane yg terbaik utk saya sbb banyk sgt jenama,hrga..

        1. sama je whey. cuma, ada yg campur carb menjadikan ia gainer, ada yg isolate free carb. amik yg biasa, ada carb sikit, ada protein lebih. yg paling penting, ratio diet n pemilihan makanan, maksudnya brapa protein, carb n lemak, total kalori.

          1. trima kasih.. saya dah lihat entri di blog ini,terlalu banyak untuk saya baca dan paham.. semuanya menarik,tapi saya makin pening pulak.. saya xde budgetnak g gym or dapatkan trainer.. so,saya just wat latihan dumbell dirumah.. saya ingatkan bulan puasa berat boleh turun sikit,tp sampai puasa ke18,stil x berubah.. lpas wat latihan dumbell berat saya turun shngga 4.6kg.. skrg,berat saya 78 tp lemak masih tebal terutama pd bawah lengan,perut dan sisi pinggang.. so,saya mmg fokus untuk kuruskan badan(buang lemak) dan dalam masa yg sama,bina otot.. alhamdulillah,skg saya dah mula kawal makanan.. tidak lagi mkan yg brlemak,kolestrol.. tp,situasi saya skg susah nak sedia dan dapatkan makanan yg sihat sbgai rutin pemakanan(dari segi duit dan masa).. buat masa ni saya terfikir untuk guna cara saya untuk capai matlamat.. boleh x saudara beri komen..? saya bekerja sebgai buruh binaan,kontrak.. pada wktu pagi,saya sarapan tiga biji telur goreng bersama roti potong.. then saya skip masa makan yg lain sehingga malam..pada sebelah malam pun,saya makan menu yg sama seprti pagi,telur dan roti.. sekiranya saya selesa dengan cara ni,boleh x membantu saya mencapai matlamat? dari segi latihan dumbell,saya akan mula wat latihan selama 1jam stngah stiap selang sehari pada sebelah malam.. sebagai buruh binaan,kebiasaany beberapa bahagian otot akan terasa sakit pada sebelah malam.. so,sesuai x saya wat latihan dumbell sblah mlam sebab malam je saya free.. lg satu,ramai yg suggest tambah whey protein.. mintak maaf la kalo cerita say terlalu panjang lebar,saya just harap saudara zaki lebih memahami situasi saya supaya dapat memberi pandangan yg terbaik..

  56. Assalamualikum dato….sy nk tanya sy main gym dh hmpir 1 thn stgh tp bdn x naik2…berat 56 tinggi 171..main gym 6 x sminggu 1 ari rest…klu cr pemakanan mmg belasah je sbb dok kat hostel so kena ikut tukang masak la…skrg nie sy amik protein weight gainer jenama muscle juice+super acid amino+anabol…dh amik dlm 1 bln…tlg bg cadangan dato

    1. kurangkan training ke 4 hari. stick to basic movement. aim angkat heavy dulu.

  57. salam dato,

    sy nie keding, berat 40 tp umo dh 17.. haritu sy dh tnye dato psal weight gain dgn whey, jd sy dh amik keputusan bli serious mass(weight gain)..

    soalan sy :

    1.adkah sy patut buat size dgn w.gain dlu bru main?
    2.sy tggal diasrama,jd xde kemudahan unt ke gym, ble ke skadar main dumbell je…
    3.disarankan brape kali amik w.gain… ( sbb masa beli 2, disaran maintain 3bulan, betul ke mcm 2)
    4.kat mne sy nk dpatkan granola?/kene buat sndiri(unt tmbah kalori)

    1. nie first time sy & sy msih xfasih, harap dato ble beri tunjuk ajar…

    2. 1. buat size sampai bersenam. kalau hanya aim saiz, takut part perut yg naik lebih.
      2. boleh kalau nak pakai dumbbell je, tp pelbagaikan pergerakan n ubah rep. bdn akan cepat adapt dgn beban yg sama. jgn harapkan bdn sebesar bodybuilder dgn weight yg ringan. kalau ada excess ke mana2 gym berdekatan, walaupun hanya hujung minggu, gunakan.
      3. kalau ikut dose, abis cepat. seminggu dah boleh habis. tp boleh jimat ke sebulan. maintain berapa lama tu bergantung pada budject.
      4. granola ada dijual di pasaraya. tp sy x advice sgt utk student sbb agak mahal kalau ikutkan.

  58. Dalam kenyataan Dato’ :-

    “Jadi bagaimana urutan pengambilan makanan tambahan ini?
    Pertama sekali glukosa, kemudian l-glutamine, BCAA dan akhirnya sekali whey protein atau weight gainer.”

    Soalan saya : boleh tak Dato’ huraian cara pengambilan 4 makanan tmbahan ni dari aspek masa yg sesuai utk diambil, contohnya samada lps workout ke, sblm tidur ke, tghri ke. Lagi satu, adakah betul cara pemakanan & workout sy sprti berikut:-

    workout setiap hari Isnin, Rabu, Jumaat & Sabtu@Ahad (tempoh 1.30jam dr pukul 5.30-7pm), stgh jam sebelum workout saya telah 4biji amino acid & 4 biji lg slps abis workout. Then bile smpi rumah, sy minum 2 scop whey protein shja. So, soklannye, adakah cukup sekadar itu? Melihat kpd bentuk tubuh badan muscle di biceps, shoulder dan tricep ade perubahan cume bentuk tubuh badan biasa sprtimana tubuh badan org yg memiliki berat badan 65kg.

    Sekian, tq.

    1. sy ada bercadang buat topik timing pemakanan ni, cuma belum sempat lg.
      elakkan dari terus amik protein selepas workout. dptkan gula , boleh amik pisang atau yg sewaktu dgnnya. whey protein tu lewat sedikit pun xpe. 30 minit hingga 2 jam lepas workout.

  59. salam dato’..berat saya 68.baru2 ni saya ada membeli 100% whey protien.saya baru nak berjinak2 dengan body builder ni.wajarkah saya ambil whey protien ini.yang sbenarnya saya ingin tambah saiz badan sbb badan saya sekarang terlalu kurus.berat 68 pun disebabkn sy tinggi.ada kah ia akan membesarkan otot dan badan saya atau produk ini hanya sekadar untuk org nak diet.terima kasih.

    1. ia membantu tp bukan jaminan. cukupkan makanan natural skali. jgn hanya bergantung pada supplement.

  60. salam dato…
    Mana yg lebih utama antara acid amino dan bcaa untuk membina badan?
    Buat masa ni saya mengambil myofusion probiotic dan fish oil.

    1. dlm acid amino ada bcaa. dan acid amino tu protein. protein penting utk pembinaan otot.

      1. Tapi dlm protein jumlah bcaa masi sikit. Jadi sy tambah dgn bcaa. Tak salah kan dato. Tq

        1. boleh, tp kalau supplement, elok amik bcaa dulu, pastu baru protein. bcaa paling diperlukan bdn, supply dulu sebelum protein2 lain.

  61. Dato, berat sy 42kg, goal nak buat size naikkan hingga 75kg… Brpa byk protein yg sy perlukan dalam sehari.. Kawan ad suggest bli serious mass, so bli la… Tp xtw guna… Kt situ tulis sampai 16seving, ble x jimat sampai 1month?
    Klu ble brpe scoop sehari…

    1. try aim 100g protein, 100g carb, 50g lemak utk permulaan, setelah berat naik, baru kira balik. amik 1g protein utk 1lb berat bdn. http://strengthsifoo.com/pelan-pemakanan/
      kalau jimat, umpama x amik apa, guna weight gain utk sasar 1 target kalori, kalau terlalu rendah pun x guna. cuba tgk berapa keperluan dulu. guna gainer mmg budject lebih skit.

      1. bpe scoop unt m’cukupkan 100g protein shari dato’, klu 1/2 scoop dgn low fat bpe byak protein dlam 2

  62. salam dato, sy nk tny sikit. biasanya sy exercise about i hour pd sbelah petang (6pm-7). dato ckt whey protien amik lambat pon xpa kan. how if sy amik whey protien skali ngn dinner? biasanya sy dine ngn oat je. ke oat tu xperlu? tq

    1. lg elok lewat sikit. lepas training masukkan carb dulu. antara pilihan yg baik, pisang.

  63. salam.. saya dah cuba kawal makan n buat latihan dumbell.. saya mngunakan whey protein sbgai diet.. skg berat saya sudah turun n badan pun nmpak perubahan.. cuma lemak masih banyak dan ketara.. berkesan x kalo saya ambil fat burner?? adakah kesanny lebih cepat?? berat saya skg ni 76 dengan tngi 170cm.. saya cuma inginkan badan yg sederhana besar dan nampak berotot,so perlukah saya turunkan lg berat badan saya? normally,brapa lame tempoh penggunaan whey protein utk dapatkan lean muscle? saya baru sebulan menggunakan produk whey,synta 6,so x sure produk ni okey ke x.. boleh x bg tip utk pilih whey yg baik..? lastly,apakah perbezaan whey concentrate n isolate..? mane satu yg lebih baik..?

    1. membantu tp bukan jaminan. sy xnak komen pasal berat, tp seeloknya turunkan fat percentage drpd risau tentang berat.
      isolate(asing), hanya whey, sesuai selepas training. concentrate still ada campuran lain.

      1. boleh x saudara terangkan cara yg terbaik untuk buang lemak..? adakah latihan dumbell membantu atau saya patut lebihkan joging,skiping? boleh x saudara suggest satu produk whey dan fat burner yg berkesan mengikut pengalaman saudara sebab saya x yakin dengan produk yg disyorkan oleh penjual.. kalo boleh saya akan cuba buang lemak tanpa bergantung pada supplement dlu,harap saudara boleh beri tips untuk saya buang lemak..

        1. Antara latihan yg sesuai
          http://strengthsifoo.com/masa-memotong/
          http://strengthsifoo.com/potongan-pantai/
          ada pelbagai lg, campurkan latihan bebanan, latihan kardio dan pelbagaikan.
          Apa2 brand pun ok kalau whey, sy prefer yg jimat, mcm ON, serving dia tinggi compare dgn Nitrotech. ramai yg kata Nitrotech better tp seving dlm 50+. Still protein rendah kalau kira accumulative. fat burner, kalau tanya yg paling kuat sy pernah test, Animal Cut. tp boleh kata semua sama, kena ada pemakanan yg baik. pilihlah apa2 brand, kalau makan x jaga, tak guna gak.

          1. trima kasih saudara kerana banyak membantu.. untuk produk whey,adakah cara pengambilan berbeza utk concentrate dan isolate..? sbab ade yg ckap kalo isolate,mnum lpas latihan.. tp utk concentrate,seelokny sblum latihan.. adakah pd waktu pg,mmg perlu mnum..? saya bekerja angkat tong gas,kalo mnum pg then trus wat kje berat,x rugi ke, saudara? adkah lebih baik kalo minum whey slpas bekerja utk owg yg buat kerja berat? so,mane yg lebih baik,adakah isolate or concentrate?

          2. saya dah try survey whey ON,tp ada 2 tiga jenis jgk.. satu tu hrga 200++,serving dalam40 je.. lg satu gold 100,serving 60.. yg gold tu ke ke yang saudara maksudkan? rasany jenis isolate ea? utk fat burner animal cuts,yg saya jmpe dalam tin,mcm serbuk je.. yg tu ke?

          3. ya, ada beberapa jenis. yg serving tinggi lebih jimat. gold standard biasanya cecah 70+-80 serving. dlm tin tu bukan serbuk, tp pil yg dah siap packing. ada beberapa pil perlu diambil serentak.

  64. salam,dato. saya sedang cuba untuk mengurangkan berat badan.. so,saya banyak membaca dan mencari maklumat untum membantu mengurangkan berat.. disebabkan terlalu banyak pendapat,saya jadi lebih tidak paham.. logik ke untuk kurangkan 5-10 kg dalam masa seminggu sahaja? adkah dengan mengamalkan cara pemakanan yg betul2 clean dan senaman 3 kali seminggu boleh terus turun 5-10kg? saya rasa musykil la dato sebab saya dah cuba amalkan pemakanan yang baik dan melakukan senaman selama satu jam setiap hari.. boleh kata konsisten dan slpas 3 mngu,berat saya hany turun 3 kg sahaja.. so,saya tertanya2 adakah pemakanan saya masih tidak betul atupn ada silap lain.

    1. turun berat boleh, tp adakah ia sihat?
      pernurunan sihat sekitar 0.5-1kg seminggu.
      bila turun terlalu cepat, antara benda boleh jd seperti, kulit menggelebeh. kulit tidak mengecut secepat isi. penurunan cepat juga mungkin otot dan air, bukan lemak.

      1. thanks dato.. adakah kardio lebih elok dilakukan ketika perut kosong spt awal pagi?

        1. amik protein, mcm telur putih dlm 3-4 biji 45 minit sebelum workout pagi. sy kurang cadangkan dgn perut betul2 kosong.

  65. salam,saudara zaki.. saya ada baca entri psal saudara pee-natural bodyboilder.. goal sy adlah nak dpat size bdan mcm pee.. berat sy skg 75 dgan tngi 170.. msalahny,saya x pasti sama ada saya prlu tambah atau kurangkan lg berat.. boleh x saudara beri pendapat

    1. elok check peratus lemak. berat dgn tinggi mungkin berbeza dengan seseorang, saiz rangka pun berbeza.

  66. saya selalu dengar owg cakap nak wat size dulu.. tp,saya confuse la en.zaki.. wat size ngan besarkn otot x sama ke? latihan weight training tu just untuk besarkan otot,kan? kalo orang keding buat latihan gym,otot besar tp,badan stil kecik jgk,kan?maksudnya,buat size tu lebih kpd besarkan badan..tp bila besarkan badan,yg membesar tu bkan otot ke en.zaki? ataupun bila wat size,otot membesar tp sebu.. kalo en,zaki boleh terangkan pada saya apa yg dimaksudkan dengan buat size.. lg satu,istilah cutting tu mksudny kurangkan pertus lemak ye? saya prnah terbaca komen en zaki,rugi kalo seseorang tu cut awal.. apa maksud en zaki?

    1. biasanya istilah size merujuk kepada besar + sebu, disebabkan size begitu paling cepat. kalau buat size otot, lambat sikit naik. kalau saiz sebu yg biasa (tak cukup besar), saiz ototnya mungkin kurang. jd bila buat cut akan jadi ketara kecil compare dengan size sebu. cuba tgk entri http://strengthsifoo.com/size-cut/

  67. dato, granola tu ape? makanan bijirin? kt mne sya bole dapatkan n brape harganye ye…

    1. agakny dato zaki busy skang ni,sbb blom pnah lg dia x rply lbih dri 5 hari.. granola tu mkanan bijirin.. oat jgk.. kat mana2 pasaraya ada.. hrga lbih kurang rm12 sekotak..

      1. baru balik dari sabah + internet sgt teruk ni. ada lebih 200+ msg tidak berjawab. πŸ˜€

  68. fariqafifi says:

    saya ambil weight gainer brand mass fusion.
    kalori 950 perserving.
    47 gram protein perserving dan bla bla bla..
    3 scoop perserving.
    ok..saya nak tanye.
    bole ke saya pecahkan scoop ni?
    saya takut badan saya tk bole serap semua ni sekali gus.
    saya pecahkan macam ni.

    8 pagi:1 cawan oat.2 bijik telur.1 scoop weight gainer.

    11 pagi;2 bijik telur.

    12 tgahari:nasi putih dan dada ayam.

    3 petang:1 scoop weigt gainer.

    5 petang:2 biji telur.

    7 petang nasi dan dada ayam.

    workout di gym.

    45 menit lpas workout 1 scoop weight gainer.dan tidur.
    bole ke mcm ni?
    atau pon saya boleh ambil weight gainer ni 3 scoop sekaligus jer.pagi 3 scoop dan malam 3 scoop.?

    1. boleh pecah, tp total calori cam kurang. nak gain weight? berapa berat?

      1. fariqafifi says:

        nak naik 60 kg.sekarang berat 55.

        1. dan lagi satu en zaki,makanan biase2 ape yg mengandungi kalori yg tinggi?sebab lepas ni sye bercadang nak ambil 100% gold standard whey protein dan kalori nyer rendah.sye nak tambah kalori dri makanan yg biase2 jer.

  69. salam dato’, saya telah mengambil supplement tambahan inner armour anabolic peak atas saranan trainer untuk penambahan otot. setelah mengambilnya selama 2 minggu (minum 1 kali sehari dengan bancuhan 1 scoop) saya dapati otot bahu dan dada agak bertambah serentak dengan perut saya menjadi semakin buncit dan berlemak!…saya merujuk kepada trainer dan beliau menjelaskan keadaan itu normal…apa yang menjadi kerisauan saya ialah perut semakin buncit berbanding sebelumnya…walaupun saya melakukan senaman perut, saya dapat rasakan tidak berhasil…pohon pandangan dato’ berkenaan masalah saya ini…terima kasih dato’…

      1. bfast saya makan nasi…tengahari n malam saya jarang makan nasi tetapi saya ganti dengan makanan lain seperti roti, biskut dsbnya…saya banyak minum air kosong…

        1. bila makan roti/biskut dll, sebenarnya kita cenderung ambil lebih sebab tak kenyang. silap2 lebih byk drpd nasi.

  70. salam dato.. banyak info serta maklumat yg saya dpat dri blog n dato sendiri.. x sgka plak stil de org yg ikhlas share knowledge utk kpentingan owg len jgk.. sy mula brmnat nak wat bdan ni brmula dri niat nak kuruskan badan.. alhandulillah,dgn info kat blog ni,dapat jgak turn 10kg dlm masa 2 blan.. tp,rasany size otot lebih bnyk susut dari lemak.. mgkin bnyak lg saya x paham n sya stil x dpat pmakanan yg btul2 clean.. mcm ni dato,sbgai prmulaan,saya just wat latihan dumbell je kat rumah.. de niat nk join gym,tp probblem dri segi duit,masa,n xde kaki.. dok kwasan kg,nk gi gym pun agak jauh.. act,saya dah mula latihan dumbell bru 2 blan,tp latihan ngan pemakanan rasany masih teruk.. so,better saya mulakan dri awal,so hrap dato boleh la beri tunjuk ajar cket2.. nak upah coach atau trainer,blom de kmampuan lg.. dah dpat jmpe owg cm dato,hrap boleh la mntak cket guide.. saya dah baca entri2 kat blog ni,leh paham tp x dapat nak kaitkan..sy lgsng xde pndedahan pasal weigt training dato,just skg je mant tu agak mndalam.. haha.. sebenarny,banyak sgt soalan yg saya nak tny,tp rasany better saya tny satu2..

      1. saya dah baca pun entri2 tu,tp stil brmasalah untuk rancang pemakanan yg baik..skg ni saya jd takut nak amek mkanan berlemak dan bergoreng sehngga saya lebih cenderung untuk x makan.. bdan mkin susut plak tp lemak still bnyak,saya assume lebih dari 30%..saya dok ngan family,so mkanan brgantung spenuhny dgan apa yg ada dirumah.. saya bekerja di tapak binaan,so mkan pg kol 10 n 4 ptg,disediakan oleh tauke.. ditempat saya ni,rata2 mnjual mkanan yg digoreng dan berlemak.. xde pilihan untuk dpatkan mkanan yg btul2 sihat.. so rasany,saya trpksa lah jgk spend duit untuk kawal makan saya.. saya dah cbe create menu saya,so harap dato boleh komen.. saya pun dah beli whey on ngan animal cuts,tp x pasti kalo saya ambil dgan cara yg btul dgn masa yg sesuai..

      2. 06.30-fat burner(1pack)
        07.00-abs @ latihan kaki(berselang)
        07.40-tabata(skipping)
        07.50-pisang 2bj+oat 5sudu+whey
        08.00-kerja di tapak binaan
        10.00-pisang 2bj+telur rebus 3bj+kopi o ais
        10.20-sambung kerja
        12.30-rehat
        -pisang 2bji
        01.00-whey
        01.40-nasi putih berlauk+sayur@ikan
        02.00-sambung kerja
        04.00-pisang 2bj+telur rebus 3bj+air limau ais
        04.20-sambung keje
        06.00-abes keje
        -fat burner satu pack
        07.00-roti penuh gandum 2kpg+telur rebus 4bj
        08.00-dumbell workout
        08.50-tabata(skipping)
        09.00-pisang 2bj
        09.30-whey
        11.00-tido

        soalan tambahan:
        1-adakah punggunaan fat burner hanya berkesan jika kita melakukan kardio?

        2-kerja berat di tapak pembinaan boleh dikategorikan sbgai apa ye dato? same as kardio or lebih kurang jgk dgn latihan weight training??

        1. berat berap?

          1. membantu

          2. benda dah jadi rutin harian, tidak termasuk dlm senaman. senaman merangkumi perubahan salah satu drpd kekerapan, intensiti, atau masa

          1. berat saya skrang 74kg.. mngu lpas 75.. x tau lah 1kg yg hlang tu lemak or otot.. dengan berat 74kg dgan tngi 170,agak lean ke,dato? ikut pd pngalaman dato la.. saya x leh assume sama ada size sy dah cukup sesuai atau x.. wat masa ni saya dah x risau pasal berat,just nak kurangkan peratus lemak.. x pasti ada perubahan atau x.. nak check peratus lemak,ssah nak cri tmpat kt cni.. cmne dgan jadual pemakanan saya? whey isolat tu better amek kol 8pg or kol 10pg? perlu ke campur serat for delay? dato slalu suggest cmpurkan oat n whey.. oat kene bncuh ngn air panas then whey sejuk or biasa.. mksud dato cmne? maaf la sbb bnyk sgt soalan dato.. baru nak blaja,trlalu bnyk x paham.

          2. saya pun xtau lean ke tidak. sama ada kena tgk gambar, atau kena buat measurement.
            secara amnya, complete menu dgn lauk agak kurang. protein pun agak kurang jika compare dgn berat.mcm lebih tertumpu pada supplement. anggaran protein yg diambil skrang sekitar 100g atau kurang. keperluan sekitar 120-150 bergantung pada intensiti latihan.
            whey tu campur oat. kul 8 pagi tu better. blendkan dgn oat, x perlu air panas. air sejuk je.

          3. memang kurang la dato.. saya pun x tau apa lg nak tambah.. dato bg suggestion cket.. yg murah dan cepat untuk disediakan..

          4. tambahkan menu. mungkin nasi dgn lauk. mungkin tandoori. munkin ikan panggang dll.

          5. alahai.. owg kg la,dato.. x mkan pn tandori2 bagai ni.. ikan bakar pn stahun 2 kali je.. huhu.. pemakanan agak terhad cket utk saya,dato.. thats y la agak ssah cket nak wt pilihan mkanan.. dari segi kos,pyediaan mkanan tu,mmg mslah.. beza cket la ngn owg brduit.. sblm ni pn mkan apa yg ada kt umah je.. haha,cm ngadu naseb plak.. tp,yela,skg dah set goal nak wt bdan,so kena la spend duit cket utk pemakanan.. rasany xde rugi pn.. sbab tu jgk sy lbih bgntung pd whey protein.. kalo kira2 blek,utuk saya agak jimat jgk.. nak sediakan pn mudah cket.. xpela,saya try adjust blek menu mkan saya..sy de soalan cket dato:
            1)slaluny dato cakap kalo amek whey sblm tdo,better cmpur oat utk delay masa serapan.. so,mcm mane kalo saya training mlam,sblum tido.. lpas trining,cnsume whey.. so,prlu atau x cmpurkn dgan oat? then,apa tujuan delay tu sbnany?

            2)kalo mkan sblum training atau aktiviti sukan laen,at least ijam lpas mkan bru mulakan.. kalo saya makan pisang 2 biji sblum workout,prlu ke tngu smpai satu jam?

            3)untuk buang lemak,prlukan defisit kalori jgk kan dato? adakah sama dengan defisit utk turunkan berat atau kurangkan cket je?

            4) saya pnah trbaca satu artikel,nak kurangkan lemak dan tambah size otot dlam masa yg sama,mstahil.. reason,tmbah otot prlukan lebihan kalori,dan cut lemak prlukan defisit.. tp saya de baca pasal latihan 5×5 kt blog dato.. kalo x slap,latihan tu untuk besarkan otot dan buang lemak,kan? hrap dato leh terangkan detail lg

          6. 1. kalau boleh. jgn jadikan whey protein tu sahaja menu selepas workout n then tido. dptkan sekali solid food.

            2. secara average 2 jam. tp bergantung pada tahap digestion seseorang gak. pisang tu pun bergantung pada tahap digestion. kalau rasa boleh terus start, xde masalah. ada sesetengah org, rasa nak muntah kalau terus train.

            3. sama. ambil kira kalori training skali.

            4. memang betul, secara teoritikalnya tak boleh. tp secara teorinya juga, tambah otot=metabolisme bertambah. metabolisme bertambah=lebih senang terbakar.

  71. salam dato’ baru jek jumpe blog nie seriously menarik n cgt2 berguna hehehehe sy ad soalan nie sy baru nk wat develeloped otot2 nie dlu cgt2 gmok n then diet2 trun da jd 71kg the problem is byk lemak2 yg xilang n sy xnk kurus lg so ptut x sy amik whey protein utk developed muscle.. n which protein yg ssuai? whey protein biase ke 100% whey protien mcm dymatize whey is0 100 2? pening nie.. thanks in advance

    1. dua2 ok. cuma brand berbeza. daripada segi permintaan, ON 100% whey lagi tinggi permintaan.

  72. Hidup Melayu says:

    salam bro nk tnye ble waktu sesuai nk amk weight gainer…

    1. waktu terbaik, pagi lepas bangun tido n 30 minit selepas training.

  73. salam en zaki.on 100% whey tu untuk maintain muscle ke?promoter dekat kedai GNC tu ckp untuk maintain muscle jer.btol ke?kalo mkan whey yg ni otot tk membesar ker?

  74. ok.trima kaseh.pndai2 jer promoter kedai tu kan.kata tk leh built muscle.

  75. saya ini mengalami diabetis. apakah makanan tambahan yg sesuai utk saya kerana saya ini aktif pergi gym.
    TQ datuk.

  76. salam encik.. antara HMB dan Leucine yang mana dato lebih rekemen. adakah kesannya sama? yang mana lebih menjimatkan..

    1. dua2 sy tak berapa recommend kecuali ada budject berlebihan. apa sasaran?

        1. amik protein je. + gainer kalau ada budject. tak perlu spend utk benda2 tambahan lain dulu.

  77. Salam dato..sy nak tanye waktu pengambilan yg btol bg suplement..sy ad amik protein untuk mucle n bcaa.nle waktu yg btol untok diambil n bape kali shari….thanks dato

    1. masa terbaik utk ambil protein adalah waktu pagi ketika perut kosong dan 30minit hingga 2 jam selepas workout.

  78. Salam Dato,

    Saya nk mintak pendapat dato lh..berat saya sekarang around 50kg n tinggi 165cm..mmang kawan-kawan ramai cakap saya kurus n keding.Saya berniat nk menaikkan berat badan saya tapi itulah saya tak tahu nk ambil supplement apa yg sesuai utk saya..setakat nie saya dh mula pergi k gym tapi belum lagi ambil apa2 supplement.Saya berniat nk ambil hard mass..pada pendapat dato sesuai k utk saya menambahkan berat badan?

    1. wslm. boleh nak gunakan weight gainer kalau ada budject. cuma jgn terlalu bergantung pada supplement.

      1. hi..salam dato..terima kasih..nak tnya, sy berat skrg 53 dr 50..umo 32..tggi 165..sy niat nak besarkan badan..memang sebulan 2 ni dah start workout lah sbb tu ada naik sikit..? tapi progress mcm slow..sy x ambil supplement just nak tau berapa jumlah kalori yg saya perlukan dalam sehari supaya otot dan badan lebih cepat membesar?

  79. salam, saya nk tanya? saya guna hard mass gainer ni recovery amik masa bape lama…saya sudah 3 hari otot sakit2 je? saya guna 2 scoop untuk breakfast dan 2 scoop selepas workout..betul ke cara guna saya ni.

  80. Assalam Datuk. Creatine mono ni bole campur dgn glukos(tin biru beli kat kedai runcit)? so campuran ni bole x minum semasa dan selepas workout atau semasa w/o x perlu campur glukose?

  81. salam.. saya ada sepasang dumbell.. lebih kurang 3 blan maen.. tp,x nmpak perubahan dari segi size.. mgkn cara latihan saya x betul.. saya x paham masa bila nak ubah berat.. pd prmulaan.saya gunakan plate yg plg ringan.. saya akan angkat 6×10 reps untuk stiap bhgian.. kcuali triceps kaki dan bahu,cuma4x10reps.. saya akan tambah plate kebiasaany setiap 2 mngu.. adakah cara saya betul?

  82. aslmalkm.. boleh x kalo pg saya fokus untuk cut lemak n pd sblah malam saya train untuk besarkan otot.. boleh x dato terangkan bila masny defisit dan lebihan kalori tu wujud..?

  83. a’kum siffu saya ingin tahu
    saya ambil mass tech,nano stim & myobuild[product muscletech] untuk proses sizing.
    1)untuk sizing nano stim & myobuid adakah menjadi prob untuk sizing???
    2)cara pengambilan nano stim setengah jam sebelum workout & myobuild setengah jam selepas workout.Mass tech ambil sebelum sarapan,tengahari & setengah jam sebelum tdo.betulkah cara pengambilan tu???
    3)jika untuk cutting ambil nitro tech,so cara pengambilannya adalah sama seperti mass tech or macamana??
    4)terima kasih jika siffu jawab,saya selalu jadikan entri2 siffu as rujukan.

  84. dato,untuk ktgori gainer,ada mass gainer n weight gainer.. ada perbezaan ke,dato?? ada yg ckap mass gainer lbih clean.. ikut pngalaman dato,untuk sizing yg baik,gainer yg mana yg btul2 nmpak hasilny.. then,cmne latihan semasa buat size?

    1. beza dari kalori dan jumlah carb. kalau nak hasil cepat, kalori besar. tp better balancekan protein n carb.

  85. salam dato,sy nak kpastian..bleh ke kurangkan pngambilan harian spt nasi n lauk pauk n then tkarkan kpd pngambilan produk spt protein whey utk harian?? mksd sy gntikan pmakanan t,sbut. Hrap dato dpt jlaskan..t,kasih.,

  86. salam dato.. saya de ambil animal cuts,tp x sure cara ambil yg betul.. kalo ikut direction,satu pek masa bangun tido,then satu pek lg lpas 2 jam.. tp,kalo ikut jurujual,satu pek pg n satu pek lg masa training.. soalan saya:

    1)x boleh ke kalo amek semasa nak training shj?
    2)biasany owg ambil masa wat latihan cutting,tp berkesan ke kalo ambil walaupun semasa sizing?
    3)ambil fat burner masa perut kosong,mksudny wat latihan pun dengan perut kosong la ye dato? otot x drop?

    1. 1. boleh, tp x seefektif yg dicadang.
      2. akan menghalang selera makan, jd possibility x jd tu ada.
      3. amik protein 2 jam sbelum train, fat burner 30 minit sbelum workout.

  87. azharazhar says:

    salam dato, saya baru start main gym dlm dua minggu, fokus saya nak kurangkan lemak di perut, erti kata buncit tinggi dlm 168, berat 75kg, so kat gym saya byk main sit up jogg, and cycle, so dlm perancangan nak ambik fat burner.. Target nak buang buncit then built muscle skit..perlu ke sy ambik supplement protien? Mcm mass gainer tu semua..sbb bagi saya body dah ok cuma buncit saja..tq dato

    1. salam sedara.. just share je la,sbb tngi sama.. tp dlu berat saya 84.. 3blan lpas la,skg 69 dah trlebih turun.. mase tu perut mcm owg kene busung.. tp,x smpai sbulan,perut dah flat,just lemak je la yg bnyak.. x pyah training abs pn leh hlang buncit tu.. just betulkan pemakanan.. mkan stiap 2/3 jam skali.. tp,kene jga la kuantiti makanan tu.. cnfirm flat.

        1. Muhammad Azim Bin Mustafa says:

          Salam dato saya nak tnye… Badan saya kurus sgt2.. Saya cube nak besarkan badan dgn sumpliment adakah saya boleh ambik serious mass utk menambah berat badan dan dlm masa saya nk workout … Dan mcm mne cara permakanan yg sesuai di ambil ,brpe scopps sehari….. Tq

  88. wolverine says:

    salam dato berat badan saya 60kg,tinggi saya 168..saya ambil whey protein….Boleh ker? minta pandangan dato

    1. boleh. tp lebihkan pemakanan natural utk dptkan jumlah kalori yg diperlukan.

  89. salam dato.. untuk satu jenis otot,brape kali training yg perlu dibuat dlam sminggu? saya de spasang dumbell 10kg.. tp,xdpat ssun jdual utk latihan..berat dumbell terhad smpai 10kg,so saya x pasti cmne nak kira 1RM.. boleh x dato bg contoh rutin latihan dumbell yg berkesan? brapa set prlu dilakukan stiap kali training n brape kali training yg perlu untuk stiap otot.. saya dah mula main sjak 2 bulan lepas,tp trdapat tanda2 overtraining.. ni latihan yg saya buat sblum ni,main hentam je,hrap dato leh bg pendapat..

    isnin,rabu,jumaat:
    -chest-bench press(12×10)
    -fly (6 x10)
    -shoulder-shoulder press(3×10)
    -side raise(3×10)
    -front raise(3×10)

    selasa,khamis,sabtu:
    -biceps-bicep concentrate(6×10)
    -hammer curl(3×10)
    -standing bicep curl(3×10)
    -triceps-two hands tricep concentrate(3×10)
    -kickback(3×10)
    -single arm row(3×10)
    -pinggang-side bend(9×10)

    1. masalah guna 1 dumbbell ni, bdn akan adapt. 1RM comfirm lebih tinggi.
      cuba buat latihan jenis explosive, high rep + rest. sy akan siapkan topic ni nanti.

  90. boleh x dato detailkan latihan jenis explosive ni?? nak cuba jgk,sbulan dah x pgang dumbell.. sblm ni de mmbe main dumbell jgk,lbih 5 tahun,xde prubahan ape pun..tp,bru2 ni de jmpe sorang,guna dumbell jgk,bdan pn nmpak okey..dia kata buat 30,40 reps.. mybe,ltihan yg mcm dato syorkan kowt.. hrap dato leh bg contoh rutin.. yg terbaik dari dato ye.

  91. salam..nak bertanya sikit,dalam proses sizing boleh tak ambil nano stim & myobuid(muscle tech)??

  92. dato’, nitro tech tu untuk ape? ia bukan protein kan?

  93. salam…nk tny,APA SUPPLEMENT YG PERLU SEMASA DALAM TENGAH WORK OUT..biasanya sebelum work out n selepas work out ada supplement tertentu blh amik tp jika tengah work out supplement apa yg blh amik?

  94. Salam Dato’, berat saya sebelum main gym 48kg dgn ketinggian 166cm. Selepas 2 bulan main gym berat saya 54kg. Saya mengambil mass gainer Serious Mass. Masalah saya sekarang ni ialah;

    1. Kenapa tangan saya cepat membesar tetapi dada saya tidaklah sebesar mana (kelihatan seperti king kong)
    2. Apakah jadual workout yang sesuai untuk orang macam saya ni?
    3. Berapakah berat badan yang ideal untuk orang macam saya ni buat cutting?

    Semoga Allah memberkati Dato’.

  95. Assalmualaikum dato’…

    Sy seorang yang berketinggian 166cm dan berat 76kg…da main gym selama 4 tahun tidak mengambil sebarang supplement..badan agak bermuscle…pinggang size 33inch, ukur lilit dada semasa tarik nafas 41.5inch…biceps bila angkat tangan 15.5inch…(harap dato’ dapat bayangkan ye..hehe)..sy ke gym hari isnin-jumaat training semi hardcore, sabtu ahad cuti…baru2 ini sy ada membeli Amino Acid Gaspari AminoMax 8000..Di bahagian ingredient menyatakan bahawa terdapat 32 Calories dan 8g protein..1serving 4biji, ambil 4biji bfore workout 4bji after workout…So, soalan sy :

    1.Betul kan cara consumption tersebut untuk badan sy?(4biji sbelum workout 4 biji after workout)

    2.Pada hari bercuti(sabtu dan ahad) boleh kah sy mengambil amino acid tersebut pada siang hari?jika boleh berapa unit perlu?bagaimana kiraan nye?

    3.Sy terconfuse kerana dari apa yg sy baca, dato terang keperluan badan terhadap protein di kira dengan menukar berat badan kepada pound dan setiap pound memerlukan 1g protein.(so dalam hal sy berat = 167pound)So adakah sy memerlukan 167g protein sehari?sedangkan amino acid yg sy ambil iaitu 2serving bersamaan 8gx2 = 16g sahaha?bagaimana tue dato’?adakah berlainan?

    Harap dato dapat terang kan cara pengambilan dan pengiraan untuk sy..terima kasih dato’.Assalamualaikum

  96. berat sy 90kg…nak ambil whey brapa scoop sehari ye dato..??

    1. kalau train 6 kali seminggu dengan pengambilan 4 chicken breast sehari. amik 4-5 scoop

  97. salam dato sya nak tnya skit,sya nak beli mkanan tambahan,yang mna satu lebik baik,whey atau casein semata2…hrap dpat blas time kasih

  98. dan stu lgi,ada abg2 gim tmpat sya kta, klau ambil whey protein nasi kena brhenti…btul ke

    1. berhenti? kenapa? selagi kalori intake cukup. nasi tidak menyebabkan gemuk.

  99. salam dato2. dan abg2
    ..saya nak tanye mcm mane nak bentuk badan bermuscle??
    ..saya kurus..ape makanan supplement yang perlu saya ambik??
    ..berat : 40kg
    ..tinggi : 160
    ..umur : 20

    please reply…..help me…

    1. tingkatkan intake kalori. 30% lebih daripada keperluan disebabkan masalah hardgainer.

  100. king cobra says:

    salam bro zaki,

    sy sedang mencari suplement untuk otot, tapi tak tau ner yang sesuai dan berkesan.ada jugak wat workout tapi hanya di rumah. berat sy skg 62kg. untuk pengetahuan bro zaki sy suka makan nasi dalam kuantiti yang banyak.pada pandangan bro zaki wajarkah jika sy mengambil super mass gainer? atau hanya whey protien? boleh bagi penjelasan/panduan tak, whey protien ape yg ok?sb terlalu banyk jenis dan nama whey dipasaran yang sy kurang arif fungsinya. terima kasih bro zaki…

    1. boleh kalau nak ambil gainer. cuma kena ambil kira keperluan kalori dimana dah ambil byk karbo daripada nasi.

  101. king cobra says:

    salam bro zaki,

    Sy ade soklan ag..
    1) pe fungsi dan beza produk whey dbawah..
    -Performance Whey 4.3 Lbs
    -Gold Standard 100% Whey
    -hyper whey 5lbs
    -Nitrotech Hardcore Pro Series (4lbs)
    di antara di atas suplement ner yang bagus untuk pertumbuhan otot agar mampat dan padat?
    terima kasih…dengan jawapan bro nanti…

  102. king cobra says:

    salam bro zaki…

    maap bro sy de bbrape soklan ag…
    1)brand nutralife muscle builder tu adalah whey protien ke weight gainer?
    2)ianya untuk yg dah de otot or yg baru nak wat otot?tlg bro..compius arr sy..
    trima kasih bebanyak…

    1. kalau x silap, nutralife ada weight gainer sendiri.
      utk tambah otot.

  103. salam
    sbln yg lpas sy ade ambk fat burner, alhamdulillah brat sy trun..skrg brat sy 55kg, tggi 163cm..
    skrg nie sy stop ambk fat burner, pstu sy ambk mass gainer..
    ok ke cara sy? ke kne tmbah dgn suplament yg lain??
    utk dpt 6pax, sy bt 4set 30rep..ok ke cara sy?

      1. skrg nie bntuk 6pax dh ade..tp ade lemak lg kt prut..mcm mne nk buang lemak degil nie?

  104. hello dato. dato mcm mana pengambilan bcaa yang betul? saya ingin ambil bersama serious mass saya. dan berapa skop serious mass saya perlu ambil dalam sehari? berat saya 77kg tinggi 172 cm. tq dato

    1. boleh nak campur. kalau ikut cara proper cam leceh sikit. bcaa kena masuk dulu.
      brapa scoop bergantung pada total kalori daripada sumber solid skali.

      1. kalau x ikut turutan badan tak boleh absorb ke dato?

  105. hello dato. sekadar ingin bertanya. saya mengambil serious mass sebagai makanan tambahan saya. selepas saya kira ikut kiraan dato, saya perlukan 170 gram protein dalm masa sehari. soalan saya dato

    1. saya minum waktu pagi sebelum sarapan dan malam sebelum tidur. adakah betul cara pengambilan saya? perlukah saya membahagikan hidangan saya kepada 3 bahagian(pagi,ptg,mlm)? saya training 8 mlm sampai 10 mlm 5 hari seminggu

    1. amik selepas bgn tido + oat. 30minit – 2 jam selepas workout. sebelum tido + oat.

      1. ok tq dato. lagi satu dato saya confuse, saya patut ambil whey atau mass untuk membesarkan badan? saya dalam process bulking then baru nak cut

  106. king cobra says:

    salam..

    boleh tak minum whey protien shake dengan air sejuk shje?

    sekian terima kasih

  107. orang baru belajar says:

    betul k langkah saya untuk ambil whey protein time diet dato..??berat sya 100kg..blh k membantu untuk kurangkan berat badan smbil membina otot..??

  108. king cobra says:

    dato..

    Klu minum WHEY PROTIEN shake ngan soya bean camner pulak dato? soya bagus tak untuk pertumbuhan otot?ianya dapat membina otot tak?

    sekian terima kasih bebanyak dato… segala info dato sy akan guna pakai… wassalam….

  109. king cobra says:

    Salam 1 Msia Dato..

    Dato..
    Sy workout dumblle dan secara tak sengaja dumblle terhantuk kat tulang blah kanan atas dada bawah leher yang ada benjol kiri dan kanan(klu org kurus mesti nampk benjol kiri dan kanan tu).Sakit mg sakit sampai nak angkat tangan time nak pakai baju pun terasa sakitnya, tp sy hanya sapu minyak urut,makan ubat famasi tanpa merujuk rawatan doktor dan stop workout 2 minggu.skg mg dah ok, tp kenape kdg2 bile sy ketuk benjol yg penah terhantuk dumblle dulu tu masih terasa sakit sedangkan benjol yg satu lagi tiada masalah. adakah berlaku kerosakkan tulang atau keretakkan? ada suplement yang membantu tak untuk kekuatan tulang dan pemulihan?
    TKBB dato….

    1. minyak panas ke tu? jgn guna minyak panas kalau terlanggar atau lebam. start dgn ice. bubuh ais sampai inflamation hilang. ada kemungkinan inflamation tu masih ada. kalau perlu, buh ais dulu.

  110. king cobra says:

    minyak tigerbalm. boleh lagi ke buh ice kat tempat yang terhantuk tu walaupun dah berminggu kena? la ni sy try ketuk2 kat tulang tu still terasa sakit.try ketuk kat tulang yang sama sebelah ag tak rase sakit langsung. Bila angkat tangan kanan ke atas dan kebelakang pun rasa sakit sekitar bahu(tulang selangka).Buat per yang sama kat tangan kiri tiada masalah. ape nak buat ye dato.. tlg bagi pandangan ye dato… risau jgak nih. TKBB Dato.

  111. Assalamualaikum Dato, nak tanya sikit, saya ni baru nak start amik protien untuk menambah berat badan, mmg saya kurus dalam berat 50kg dan tinggi 170cm bmi mmg teruk sangat, so apa yang perlu saya start dulu.. saya mmg tiada masa untuk ke gym sbb masa kerja terhad jadi saya cuma perlukan nasihat untuk mengambil ubat2 yang cepat boleh menaikan berat badan saya.. “saya pernah terfikir untuk mengambil steriod” tapi kalau tiada solution mukin saya akan mengambil steriod satu hari nanti.. sebab mcm2 dah cara yang saya guna untuk menambah berat badan ni, tapi tak jugak naik2, selera makan mmg tinggi.. ni email saya kalau dato x keberatan blh email saya protien serta vitamin yang sesuai utk saya mula dari sekarang.. D_Dear89@yahoo.com terima kasih dato..

  112. Salam dato…..
    Kalau ada sakit gout, supplement seperti protien(nitrotech) boleh minum….?

      1. Assalamualaikum Dato,

        sekarang saya ambil weight gainer dlm 3 minggu. Tetapi perut saya nampak buncit selepas minum weight gainer tu. saya ambil 1-2 scoop masa breakfast dan selepas work out. Berat badan memang ada pertambahan, cuma di bahagian abs (perut) naik mendadak sgt. Berat saya 60kg, tinggi 165cm..workout 5 hari, 2 hari rest…Bagaimana bole jadi begitu??

        1. mcm dah reply td. jaga intake carb daripada sumber solid kalau rasa memerlukan gainer.

  113. Sia ingin bertnya, sia ingin mengurangkan berat bdan, berat sia 70kg Dan di smping itu sia ingin membentuk masule Dan otot2 lainnya.,.jenis protein apakah yg perlu sia ambil…

  114. Sia ingin bertnya, sia ingin mengurangkan berat bdan, berat sia 70kg Dan di smping itu sia ingin membentuk masule Dan otot2 lainnya.,.jenis protein apakah yg perlu sia ambil…

  115. salam dato,bolehkah saya mncampurkan hard mass gainer dan whey protein dan minum ia sekaligus.dan adakah mass gainer mempunyai kaitan dengan muscle iaitu dpat membesarkan muscle dengan cepat atau hanya sekadar membuat saye lebih gemuk dan brlemak atau mmbesarkan badan saye?

    1. boleh. cukupkan intake carb n protein utk tumbesaran. berlemak atau tidak tgk berlebihan atau tidak.

  116. salam, saye mempunyai badan yang agak berisi. tetapi selame ini saye mengambil mass gainer untuk menaikkan muscle saya.adakah saye akan menjadi gemuk?

    1. jadi gemuk kalau kalori berlebihan. selagi berada dlm keperluan, tak jd masalah.

  117. dato..berat sy 75kg tinggi 165cm..sesuai x kalau saya ambil fat burner skali dgn whey protien 30mnit sblum work out or exercise?

  118. dato..berat sy 75kg tinggi 165cm..sesuai x kalau saya ambil fat burner skali dgn whey protien 30mnit sblum work out or exercise?

  119. salam Dato’. Dulu berat saya 110. Selepas setahun di gym kini berat saya 85kg & tinggi 168cm. Baru 5 bulan serius training bina badan. Training 5 kali seminggu. Setiap sesi 1 jam setengah training. Sebelum sejam training minum whey isolate muscletech 1 scoop. Setengah jam sebelum training ambil pula nano vapor muscletech. Sampai di gym saya ambil bcaa 3ea dan super amino 3ea. Masa training dan selepas saya ambil creatine muscletech 2 scoop. Selepas training saya ambil bcaa ngan super amino(dymatize). Setengah jam lepas training saya minum whey isolate.
    Adakah betul cara saya mengambil suplemen-suplemen ini??
    Terima kasih atas budi baik Dato…

  120. assalam..saya ambik serious mass..berat saya skrg 68kg..macam mana saya nak bagi pengunaan serious mass tu optimum..means,nak naikkan badan dengan bantuan serious mass dengan cepat dan berapa scope sehari kena ambik serious mass per day?

    1. masa paling tinggi protein synthesis 30 minit lepas workout dan selepas bangun tido

  121. as salam,,sy tgah ambil whey isolate elite sekarang,pagi 1x dgn ptg 1x,,boleh kah sy sulamkan fatburner?sebab sy nak turunkan berat bdn lagi dlm 4kg,,harap dpt selesaikan kekeliruan sy

  122. Salam dato. Sy ada beberapa kemusykilan ni. Berat sy 78 tinggi dlm 1tujuh cmtu. Dulu sy pernah gemuk seberat 98. Jadi ada lebihan kulit dibahagian perut. Tahun ni sy bru brjinak junak dgn gym. Sy ada amik whey tpi hasil pada muscle kuramg. Sy ada terpk nk amik mass tapi takut perut kembali naik. Betul ke amik mass gainer perut naik?

  123. Unknown30 says:

    Assalamualaikum..Sy nak tanya, boleh ke minum mass sebelum workout dan minum whey selepas workout..?

  124. Assalamualaikum.. saya nak bertanya.. apakah kesan kalau overdose dalam pengambilan BCAA @ glutamine?? Adakah akan memberikan kesan terhadap buah pinggang??

    1. wslm. kalau ada masalah kidney, akan jadi lebih teruk. dlm kes biasa tanpa masalah, jarang kes overdose.

  125. Salam.sy nk tnya bahan maltodextrin yg ad dlm mass gainer ni apa fungsi dia ya dato?ad kesan bruk x mcm crit brit or kembung?1 lagi mass ni xde creatin n glutamine,dia cuma tggi dgn protein n bcaa je..carb cuma 154g 1 serving..brbaloi x sy guna mass ni utk bt size dato?tq

    1. cirit tu sebab lactose. bukan maltodextrin. bagus bila mass xde creatine n glutamine.

  126. Assalamualaikum..

    Apa makanan tambahan yg perlu saya gunakan untuk tambah berat badan. Berat badan sekarang 60kg, tinggi 180cm..

    1. wslm. boleh ambil apa2 gainer dan pastikan jumlah kalori mencukupi untuk sizing.

  127. dato saya ada minum protein ANBOLIC MASS GAINER nak habis sepek 7 kilo memang nampak kesan tapi kenapa dada kuat berdebar debar kesan smpingan atau pun normal ka kalau mcm tu?

  128. Salam Dato’, BCAA ni amek wktu workout shj ke atau hari lain2 yg x workout kena amek jgk?

    Satu lg, CLA bgus x amek Dato’?

    Terima kasih

  129. salam Dato’,saya ingin bertanya pendapat dato’…saya nak tambah berat badan, perlu x saya ambil mass gainer…berat saya skrg hnya 39kg dan tinggi 153cm.berape scoop perlu sy amik…terima kasih Dato’…

    1. underweight yang teruk kalau 39. saya galakkan ambil. tapi jgn terlalu depend pada supplement, makanan solid pun perlu lebih.

  130. salam….badan saya mmg sgt sukar untuk meningkatkan berat badan even saya mmg seorang yg kuat makan…boleh dikatakan berat saya dlm 10 tahun sebelum inip un masih lagi 50kg seingga sekarang….adakah weight gainer dpt membantu saya ?

    1. boleh bantu. recalculate balik daily calorie requirement. increase up to 30% drpd dcr

  131. Dato. nak tanya. saya guna superior mass untuk tambah berat badan. one serving 80 gram protein. S0, boleh tak kalau saya tak workout? saya hanya minum sahaja. adakah berat badan saya meningkat.

  132. salam … sy nak tnye… cara pengambilan creatine sblm atau selepas workout? dan boleh ke campur creatine dengan whey sekali dalam satu air? tq

    1. wslm. amik semasa dan selepas. jgn campur. campur air buah xpe.

  133. Selamat petang Dato’

    Mohon Dato’ dpt beri sedikit pencerahan;

    Sy da workout gym 2 mnggu yg lalu.

    Sblum 2 mnggu yang lalu
    berat badan sy sekitar 77kg(tinggi 171). n memng banyak lemak pada perut.

    Bbrapa hari kmudian atas cadangan beberapa rakan sy mengambil premium mass gainer(muscletech brand) krana fokus sy adalah sizing.

    Pada masa yg sama
    ingin membuang lemak pada perut yg buncit.

    n skrg telah masuk mnggu 3…berat sy naik k 83kg. lemak pada perut jg tidak ada perubahan.

    adakah protein yg sy ambi bersesuaian? n apa yg perlu perlu sy lakukan dato?

    terima kasih.

  134. pada pendapat tuan .okay ke produk mxt?

  135. Selamat malam dato , sya nk tnya berat sya 41 tinggi 156 mcm mna sya nk tmbahkan berat adakah mass gainer dgn creatine dpt mmbantu? Sebb sya nk naikkan berat bdn sya dan mmbuat sizing.

  136. Formula RMR for female tu betul ke plus 655.0955 ?? Macam xkena jer.. Mohon pencerahan..

  137. salam Dato..utk whey protein yang mempunyai 25g protein per serving, pemilihan lbs tggi ataupun lbs y rendah lebih bagus untuk badan?

  138. Salam dato
    Berat badan saya 77kg tinggi 158cm
    Saya nak besarkan otot. Apa yang perlu saya ambil. Whey protein atau boleh saya ambil mass

  139. Salam dato
    Berat saya 100kg tinggi 178cm soalan nya nak tanya dato saya nak besarkan otot dan kurangkan lemak dalam badan,boleh tak saya ambil whey dato atau ada pendapat lain dari dato

  140. Salam nak tanya, kalau nak bakar lemak or kurangkan berat badan, nak ambik whey protein ke fat burner yang lebih sesuai?

    1. wslm. dua2 boleh. tapi kalau perlu pilih, saya lebih cadangkan whey protein dulu. kebanyakan diet terlalu rendah protein.

  141. Salam nak tanya, kalau nak bakar lemak or kurangkan berat badan, whey protein ke fat burner yang lebih sesuai untuk diamalkan

  142. Ahmad Bahrudin says:

    Selamat pagi..
    Apakah cocok kalau gainer dicampur glutamin untuk mempercepat penambahan masa otot

  143. Salam bro.. Nak Tanya Betul ke protein x dapat serap sepenuhnya atau tidak lebih 30 gram.. Contoh makan dua ketul dada ayam sekaligus.. So dya serap satu je la..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: