2 Kelebihan Kardio Berintensiti Rendah

Aiman Radzi - 2 Kelebihan Kardio Berintensiti Rendah

Kardio tidak semestinya kena berlari. Anda boleh berbasikal, anda boleh berenang, hatta anda boleh berjalan sekali pusing-pusing taman. Selagi mana anda mengerjakan jantung anda dengan sesuatu aktiviti terkawal dalam tempoh tertentu, itu boleh dikira sebagai kardio. Yang membezakan jenis kardio adalah pada kadar intensitinya.

Contohnya, angkat berat juga boleh dikira sebagai kardio. Tetapi, ia berada dalam kategori intensiti tinggi (bergantung pada berat yang anda guna). Berjogging pula dikategorikan sebagai intensiti rendah atau sederhana (bergantung pada kelajuan). Kesemua kategori ini mempunyai kelebihan masing-masing. Kita lihat dua kelebihan melakukan jenis kardio yang ramai ahli bina badan kurang suka buat, iaitu jenis berintensiti rendah!

Kursus Kecergasan 2024

1- Meningkatkan Prestasi Peredaran Darah

Apabila seseorang itu menaikkan jisim badan (melalui pertambahan jisim otot), bermaksud otot-otot mereka boleh hasilkan lebih banyak bahan buangan. Kalau sistem peredaran darah anda tidak optimum, bahan buangan ini sukar disingkirkan. Jadi, macam mana anda nak cantikkan peredaran darah? Lakukan latihan kardio berintensiti rendah!

Latihan tersebut yang dilakukan dalam tempoh panjang akan tingkatkan ketahanan badan. Satu lagi, badan anda akan “wujudkan” salur-salur darah baru antara otot-otot anda. Jaringan ini akan mempercantikkan lagi peredaran darah anda dan melancarkan pembuangan bahan buangan.

2- Mempertingkatkan Kebolehan Pemulihan

Kelebihan lain melakukan latihan kardio berintensiti rendah adalah mempertingkatkan stamina badan dan juga kebolehan untuk mempercepatkan proses pemulihan badan. Kapasiti kerja anda juga turut meningkat. Dengan kata lain, anda boleh bersenam, berkerja, dan melakukan aktiviti-aktiviti dengan lebih lama.

Kalau anda nak bertahan lebih lama, samada dalam latihan angkat berat ataupun benda-benda lain, anda kena rajin-rajin buat latihan kardio selepas ini. Sedar atau tidak, kesemua ini mendorong kepada pembakaran lemak lebih berkesan dan juga pembinaan otot yang lebih baik.

Cara Melakukan Kardio Ringan

Kuncinya adalah untuk tidak berlebih-lebih dalam konteks intensiti dan juga isipadu latihan. Maksudnya, jangan buat yang terlalu susah dan jangan buat terlalu banyak. Orang kata, sedang-sedang semanis anak dara. Tak perlu rumitkan latihan anda, cukup seperti berjogging 20-40 minit sebanyak 2-3 kali seminggu. Kalau tak mampu berjogging, berjalanlah!

Konsep lain yang anda boleh gunakan adalah untuk berkardio ringan di awal pagi. Ini juga melatih anda untuk tidak tidur selepas Subuh. Pergilah berbasikal, ataupun berjalan pusing taman rumah. dalam 30-50 minit, pulang ke rumah. Senang, bukan?

Aiman Radzi

Aiman Radzi

Penggemar sukan melibatkan kekuatan fizikal, Aiman Radzi kini kembali lagi untuk berkongsi perjalanan dan pendapatnya tentang latihan dengan pembaca semua!

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: