2 Kelebihan Kardio Berintensiti Rendah Jul20

Kongsi

2 Kelebihan Kardio Berintensiti Rendah

Aiman Radzi - 2 Kelebihan Kardio Berintensiti Rendah

Kardio tidak semestinya kena berlari. Anda boleh berbasikal, anda boleh berenang, hatta anda boleh berjalan sekali pusing-pusing taman. Selagi mana anda mengerjakan jantung anda dengan sesuatu aktiviti terkawal dalam tempoh tertentu, itu boleh dikira sebagai kardio. Yang membezakan jenis kardio adalah pada kadar intensitinya.

Contohnya, angkat berat juga boleh dikira sebagai kardio. Tetapi, ia berada dalam kategori intensiti tinggi (bergantung pada berat yang anda guna). Berjogging pula dikategorikan sebagai intensiti rendah atau sederhana (bergantung pada kelajuan). Kesemua kategori ini mempunyai kelebihan masing-masing. Kita lihat dua kelebihan melakukan jenis kardio yang ramai ahli bina badan kurang suka buat, iaitu jenis berintensiti rendah!

Kursus Kecergasan 2020

1- Meningkatkan Prestasi Peredaran Darah

Apabila seseorang itu menaikkan jisim badan (melalui pertambahan jisim otot), bermaksud otot-otot mereka boleh hasilkan lebih banyak bahan buangan. Kalau sistem peredaran darah anda tidak optimum, bahan buangan ini sukar disingkirkan. Jadi, macam mana anda nak cantikkan peredaran darah? Lakukan latihan kardio berintensiti rendah!

Latihan tersebut yang dilakukan dalam tempoh panjang akan tingkatkan ketahanan badan. Satu lagi, badan anda akan “wujudkan” salur-salur darah baru antara otot-otot anda. Jaringan ini akan mempercantikkan lagi peredaran darah anda dan melancarkan pembuangan bahan buangan.

2- Mempertingkatkan Kebolehan Pemulihan

Kelebihan lain melakukan latihan kardio berintensiti rendah adalah mempertingkatkan stamina badan dan juga kebolehan untuk mempercepatkan proses pemulihan badan. Kapasiti kerja anda juga turut meningkat. Dengan kata lain, anda boleh bersenam, berkerja, dan melakukan aktiviti-aktiviti dengan lebih lama.

Kalau anda nak bertahan lebih lama, samada dalam latihan angkat berat ataupun benda-benda lain, anda kena rajin-rajin buat latihan kardio selepas ini. Sedar atau tidak, kesemua ini mendorong kepada pembakaran lemak lebih berkesan dan juga pembinaan otot yang lebih baik.

Cara Melakukan Kardio Ringan

Kuncinya adalah untuk tidak berlebih-lebih dalam konteks intensiti dan juga isipadu latihan. Maksudnya, jangan buat yang terlalu susah dan jangan buat terlalu banyak. Orang kata, sedang-sedang semanis anak dara. Tak perlu rumitkan latihan anda, cukup seperti berjogging 20-40 minit sebanyak 2-3 kali seminggu. Kalau tak mampu berjogging, berjalanlah!

Konsep lain yang anda boleh gunakan adalah untuk berkardio ringan di awal pagi. Ini juga melatih anda untuk tidak tidur selepas Subuh. Pergilah berbasikal, ataupun berjalan pusing taman rumah. dalam 30-50 minit, pulang ke rumah. Senang, bukan?

Aiman Radzi

Aiman Radzi

Berasal dari seorang yang bersaiz kecil dan pemalu, kini menjadi lebih kuat dan berani selepas bergiat aktif dalam dunia kecergasan. Aiman Radzi merupakan seorang pelajar Fisioterapi dan peminat sukan bina badan serta angkat berat. Beliau turut mempunyai sijil sebagai NASC Fitness Instructor dan sering terlibat dengan program kecergasan untuk orang awam. Beliau juga merupakan pengamal urutan sukan.

Bagi Aiman Radzi, bersenam bukan sekadar untuk menguatkan fizikal, tetapi turut untuk membina ketahanan mental. Minatnya dalam ilmu senaman dan rehabilitasi menjadikan beliau seorang yang bermotivasi tinggi ketika berlatih dan cekap dalam penstrukturan sistem latihan.

Facebook