3 Tahun Tidak Konsisten, Ini Cara Saya Turun Lebih 13kg Semula!

Kita semua manusia yang tak terlepas daripada kejatuhan dan kemajuan. Adakala kita mundur dan ada masa kita naik. Itulah lumrah kehidupan. Jika anda belum baca entri sebelum ini berkaitan latihan besi yang saya amalkan, boleh klik di sini.

 

Sama juga dalam industri kecergasan. Tidak kiralah anda atlet ataupun hanya sekadar penggemar sukan, tidak mungkin tidak anda juga pernah mengalami perkara yang sama.

 

 

Perjalanan Turun Naik Saya

 

Saya mulakan perjalanan latihan saya sekitar tahun 2014. Kemudian saya menyertai acara-acara sukan strongman sehingga tahun 2017. Saya tidaklah begitu hebat, tetapi atas dasar minat, saya cuba berikan yang terbaik.

 

 

Pada tahun 2018, saya kehilangan seorang insan yang sangat bermakna dalam hidup saya iaitu ayah saya sendiri. Saya mula kehilangan motivasi untuk berlatih. Berat badan saya pun mula naik daripada 70kg sehingga 88kg (berat badan paling berat dalam sejarah hidup saya setakat ini).

 

Pemangkin Semangat

 

Pada September tahun 2020, saya menimang cahaya mata sulung saya, Amar Rayyan. Pada ketika itu, saya berhasrat untuk mengubah diri saya untuk menjadi ayah yang lebih hebat.

 

 

Saya kira itu adalah perasaan yang normal bagi ayah-ayah seluruh dunia. Semua ayah ingin menjadi yang terbaik dan mahukan anak mereka bangga dengan ayah mereka. Jadi, itulah yang saya cuba lakukan ketika itu.

 

Permulaan Mengorak Langkah

 

Untuk memulakan kembara kecergasan saya semula, latihan kardio ringkas menjadi pilihan saya seiring dengan latihan rintangan. Dahulu, saya memang tidak menggemarkan latihan kardio kerana saya merasakan ia tidak penting. Jika anda beri saya pilihan antara deadlift 200kg dengan larian 100m, tanpa berfikiran panjang saya akan memilih deadlift.

 

Oleh yang demikian, saya memulakan latihan kardio saya dengan latihan yang sangat mudah iaitu memperbanyakkan berjalan. Sasaran saya adalah 10,000 langkah (lebih kurang) ataupun berjalan 5km setiap hari (memerlukan anggaran masa lebih kurang 1 jam).

 

Untuk 3 bulan pertama, saya hanya berjalan sahaja. Meskipun dengan hanya berjalan, saya berjaya turunkan sebanyak 8kg. Saya mula untuk memasang sasaran yang lebih tinggi. Saya mahu melatih diri saya untuk berlari pula.

 

Pada mulanya, nak berlari selama 2 minit pun terasa seksa. Tapi, bagi saya tiada masalah dan ia bukanlah pematah semangat kerana saya ada perancangan sendiri untuk berlatih secara progresif.

 

Jika saya hanya mampu berlari selama 2 minit tanpa henti, saya akan pastikan sesi seterusnya saya berlari selama 2 minit 10 saat tanpa henti. 10 saat sahaja penambahan, tidaklah begitu sukar, bukan? Setiap sesi saya menambah 10 saat atau lebih. Selepas tiga bulan, saya sudah boleh habiskan larian 5km bawah 1 jam seiring dengan penurunan berat badan lagi 6kg.

 

Selesai pencapaian tersebut, saya berhasrat untuk berlari lebih laju. Selama 2 bulan, saya berlatih untuk menambah kelajuan larian saya. Dalam tak sedar, saya dah boleh berlari 3km dalam 20 minit dan saya juga berjaya turunkan lagi 4kg (menjadikan jumlah penurunan sebanyak 18kg).

 

Pemakanan Pula, Bagaimana?

 

Asyik kita bersembang tentang latihan, lupa pula untuk bercakap tentang pemakanan yang merupakan aspek yang lebih besar daripada latihan dalam proses untuk menurunkan berat badan.

 

 

Ini apa yang saya lakukan, bukannya saya cadangkan. Anda mungkin boleh gunakan cara yang sama atau lakukan modifikasi mengikut kesesuaian anda:

 

  • Saya mengambil nasi sehari sekali sebesar genggaman saya. Sumber karbo saya yang lain datang daripada roti. Kenapa saya kurang memakan nasi? Kerana saya tahu jika saya tidak kawal pengambilan nasi saya, kebarangkalian untuk terlebih makan tu adalah sangat tinggi.
  • Saya melebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan. Ingat lagi saya ketika itu sering diajuk (dalam nada gurauan) oleh Zaki Khan sendiri yang bertanya jika saya ingin menjadi seperti kambing (kerana terlalu banyak makan sayur-sayuran). Tujuan saya melebihkan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah kerana ia merupakan makanan yang rendah kalori dan membantu saya untuk berasa kenyang sepanjang hari.
  • Saya mengutamakan penggunaan stevia dalam minuman saya, dan saya juga melebihkan pengambilan suplemen protein sebagai gantian kepada keinginan untuk meminum benda yang manis. Saya juga mula membeli makanan yang mempunyai versi lebih rendah kalori, seperti sos rendah lemak, keju rendah lemak, makanan yang dikurangkan gula, dan pelbagai lagi pilihan versi rendah kalori yang lain.

 

Kesimpulan

 

Untuk menurunkan berat badan, anda kena berpegang kepada beberapa perkara:

  1. Pergerakan harian
  2. Kawalan selera makan
  3. Pilihan makanan rendah kalori

 

Bukan semua orang ada masa untuk melakukan kardio berjam-jam, tapi semua orang boleh menambahkan pergerakan harian mereka. Daripada menaiki lif, cuba gunakan tangga. Daripada menaiki kereta, cuba berjalan kaki. Daripada duduk menonton televisyen, cuba berdiri atau berjalan setempat.

 

Kemudian, masalah terbesar dalam proses penurunan berat badan bukanlah anda tidak melakukan latihan, tetapi kesukaran untuk mengawal selera makan. Cari cara untuk anda tidak berasa lapar. Bagi saya sendiri, setiap kali lapar saya pergi mencari buah.

 

 

Pilihan makanan juga memainkan peranan yang penting. Anda boleh nak makan luar, tetapi janganlah main cedok semua benda. Anda boleh nak makan makanan segera, beli yang ala carte sahaja (tak perlulah set penuh melainkan anda mahu kongsi dengan orang lain). Orang kata, buat keputusan biar bijak.

 

Ini semua hanya cara yang saya lakukan, saya hanya berkongsi dengan anda semua. Yang mana anda boleh manfaatkan, gunakan. Yang mana anda rasa tidak sesuai, lupakan.

Semoga berjaya kawan-kawan semua.

Aiman Radzi

Aiman Radzi

Penggemar sukan melibatkan kekuatan fizikal, Aiman Radzi kini kembali lagi untuk berkongsi perjalanan dan pendapatnya tentang latihan dengan pembaca semua!

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: