Turun 5 KG Seminggu Dengan Manipulasi Rentensi Air

Purata manusia terdiri daripada antara 50 hingga 60 peratus air. Jumlah air badan terbahagi kepada dua bahagian iaitu intrasel dan ekstrasel yang masing-masing terdiri daripada dua pertiga dan satu pertiga jumlah air badan. Penyelenggaraan cecair dalam badan manusia adalah keseimbangan diantara pengambilan dan pengeluaran cecair.

Apa itu Retensi Air?

Sebarang air tambahan yang disimpan di dalam badan dirujuk sebagai berat air. Ia juga dikenali sebagai edema atau retensi air. Mari kita fahami kenapa ada individu yang mempunyai kadar rentensi air yang tinggi untuk mencari cara untuk menurunkannya.

Kursus Kecergasan 2024

Penyebab Retensi Air

1- Diet tinggi karbohidrat

Perkataan karbohidrat sendiri terdiri daripada perkataan ‘hidrat’ yang bermaksud bahan yang mengandungi air, 1g karbohidrat ikat 3-4g air. Karbohidrat disimpan dalam otot dan hati dalam bentuk glikogen. Jika makan banyak karbohidrat, boleh menyebabkan retensi air.

2- Suka makanan masin

Diet yang tinggi garam dapat menyebabkan pengumpulan cairan kerana garam juga memegang air dalam tubuh terutama di bahagian pergelangan kaki dan kaki.

3- Gaya Hidup Tidak Aktif

Tidak banyak bergerak menyebabkan air berkumpul di bahagian kaki. Gerakan tubuh membantu sirkulasi cecair dan dapat membantu mencegah pengumpulan air.

4- Kurang minum air

Kebiasaan pengambilan air yang rendah dikaitkan dengan jumlah cecair badan yang lebih besar.

5- Penyakit

Beberapa penyakit yang menyebab kerosakkan kapiler seperti darah tinggi dan kegagalan jantung dapat menyebabkan retensi air. Pada keaadaan ini, tubuh mungkin mengalami kesulitan memproses dan mengeluarkan lebihan cecair. Terjadi juga kepada mereka yang ada masalah sistem limfatik atau masalah ginjal.

6- Obesiti

Individu yang obes akan tinggi kandungan air ditambah mereka sering mengambil diet tinggi karbohidrat dan garam. Selain mereka lebih risiko hipertensi, penyakit jantung dan penyakit ginjal punca kepada retensi air.

7- Hormon

Perubahan hormon seperti ketika kehamilan dan menstruasi dapat menyebabkan pngumpulan cecair. Peningkatan volum darah dapat meningkatkan retensi air. Selain itu, masalah hormon tiriod kerana kalenjar tiroid mengatur kadar cairan badan.

8- Pengambilan Ubat-ubatan

Beberapa ubat boleh menyebabkan retensi air atau pembengkakan disebabkan peningkatan cecair seperti ubat hormon.

9- Malnutrisi

Kurang protein kerana albumin adalah protein yang membantu tubuh manusia mengatur cairan. Jika kurang protein yang teruk, badan lebih sulit bagi tubuh mereka untuk memindahkan cairan interstisial kembali ke kapiler. Ketika seseorang kekurangan gizi teruk, mereka risiko untuk penyakit kwashiorkor.

Gejala kwashiorkor adalah hilangnya jisim otot dan perut membesar.

Hilangkan retansi air dengan mudah

  1. Kurangkan pengambilan karbohidrat
  2. Kurangkan garam
  3. Bersenam dan banyak bergerak
  4. Minum banyak air
  5. Puasa
  6. Kurangkan berat badan
  7. Makan cukup keperluan nutrisi terutama protein
  8. Sauna

RUJUKAN

  1. Mechanisms in fluid retention – towards a mutual concept, PMID: 31823451

  2. Effects of diet, habitual water intake and increased hydration on body fluid volumes and urinary analysis of renal fluid retention in healthy volunteers, PMID: 32430554
Eda Sharip

Eda Sharip

Eda Sharip ialah Jurulatih Peribadi bertauliah. Beliau mempunyai sarjana muda dalam Ijazah Sains Biologi USM yang amat meminati bidang biokimia dan molekular. Kini berkhidmat di Makmal USM Kubang Kerian. Pengalaman sebagai jurulatih bermula 2019 bersama Dietfit Malaysia. Personal Trainer di Gym sekitar kota bharu serta pengasas Program Virtual Dumbbells sejak 2021.

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: