Makanan Tambahan Bina Badan

jars with nutritional supplements for bodybuilding

Setiap hari ada sahaja yang bertanya saya, elok tak ambil makanan ini, itu. Bila masa ambil dan sebagainya? Bila bercerita pasal binabadan, ramai yang fikir, makanan tambahan ini sangat penting. Benar ke?Makanan tambahan cuma tambahan kepada pemakanan yang baik dan program latihan yang baik. Pemakanan yang baik dan sistem latihan adalah komponen yang paling penting dalam sesebuah program binabadan dengan istirehat dan pemulihan di samping. Setelah ketiga-tiganya cukup, baru fikir untuk menambah makanan tambahan sebagai sebahagian daripada program anda. Makanan tambahan hanya betul-betul menambahkan kesan apabila diet dan prgram latihan optimum. Kebanyakan yang saya lihat, ambil pembakar lemak, tetapi makan mee goreng. πŸ˜€

Mengapa Menggunakan Makanan Tambahan?

Makanan tambahan baik disebabkan ianya menghalang kita daripada kekurangan sesuatu yang kita perlukan. Peningkatan aktiviti dari program latihan akan membuat badan memerlukan vitamin dan mineral yang lebih. Bahkan kekurangan nutrien boleh membantutkan tumbesaran.Kursus Kecergasan 2024

Asas Makanan Tambahan

Bila bercerita pasal makanan tambahan, ada pelbagai makanan tambahan. Yang mana badan anda perlukan? Dengan peruntukan sikit.

Beberapa Vitamin dan Mineral

Penting untuk memastikan bahawa badan anda beroperasi pada tahap yang maksimum. Mengapa? Kerana pada tahap yang sangat sederhana, tanpa vitami dan mineral adalah mustahil untuk menukar makanan yang dimakan menjadi tisu, otot dan tenaga.

Vitamin

Vitamin adalah sebatian organik (dihasilkan oleh haiwan dan sayur-sayuran) yang berfungsi untuk meningkatkan tindakan protein yang menyebabkan reaksi kimia seperti membina otot, membakar lemak dan pengeluaran tenaga. Ada dua jenis vitamin, vitamin larut lemak, boleh disimpan di dalam lemak dan kerana itu jika diambil berlebihan akan menjadi racun seperti A,D,E dan K. Satu lagi adalah vitamin larut air, ia tidak disimpan di dalam badan iaitu vitamin B dan C.

Mineral

Mineral adalah sebatian tak organik (tidak dihasilkan oleh haiwan atau sayur-sayuran). Fungsi utama mereka adalah untuk memastikan bahawa otak anda menerima isyarat yang benar daripada tubuh, kesimbangan cecair, kotraksi otot dan pengeluaran tenaga serta untuk membina otot dan tulang. Ada dua jenis mineral:

1. Bulk mineral – Kenapa disebut banyak? Kerana badan kita memerlukannya dalam jumlah yang besar, antaranya seperti Calcium, magnesium, potassium, sodium dan phosphorus.

2. Trace mineral – Diperlukan badan dalam jumlah yang sedikit seperti kromium, tembaga, kobalt, silikon, selenium, besi dan zink.

Makanan Tambahan Protein

Disebabkan jadual yang padat, kecuali atlet sepenuh masa, adalah mustahil untuk makan enam hingga lapan kali sehari dengan sempurna. Oleh kerana itu, makanan tambahan protein digunakan sebagai makanan segera. Ia mudah disediakan. Terdapat banyak kategori protein.

Sumber Protein

Ada banyak sumber membuat makanan tambahan protein. Kualiti protein diukur dengan Biological Value (BV). BV adalah nilai untuk mengukur sebarapa baik badan boleh menyerap dan memanfaatkan protein. Semakin tinggi nilai BV dari protein yang digunakan, semakin tinggi nitrogen boleh diserap masuk dan digunakan. Protein whey mempunyai BV yang tertinggi iaitu sekitar 104, protein telur 100, protein susu 91. Daging hanya 80 dan soya 74. Protein soya hanya serendah 49.

Protein Whey (Whey Concentrate/Whey Isolate)

Berdasarkan kajian, protein whey boleh meningkatkan prestasi sukan kerana mengurangkan tekanan dan menurunkan paras kortisol (hormon yang merosakkan otot). Ia juga dikaitkan dengan meningkatkan imuniti dengan peningkatan glutation (GSH) yang merupakan antioksidan larut air. Protein whey juga meningkatkan fungsi hati dalam beberapa bentuk hepatitis. Ia juga mengurangkan tekanan darah dan membantu memerangi HIV. Paling penting, ia mengurangkan kesan terlebih latihan yang mana dikaitkan dengan pasa GSH yang rendah.

Selain itu, protein whey sangat mudah dicerna dan mempunyai rangkaian asid amino yang lebih baik daripada putih telur. Jadi dengan kata lain, protein whey mempunyai nilai BV yang tinggi. Tetapi bukan semua whey mempunyai kualiti yang sama. Protein whey perlu melalui protein penapisan micro. Jika tidak, protein whey boleh dianggap lebih baik sedikit daripada susu skim. Mikro-filtrasi harus dilakukan pada suhu yang sangat rendah untuk membolehkan pengeluaran isi protein yang sangat tinggi tanpa protein didenaturasi dengan lemak yang minimum dan laktosa yang minimum. Proses-proses ini yang membezakan protein whey yang berada di pasaran.

Protein Isolat

Protein isolat adalah sub daripada protein whey yang diserap jauh lebih cepat ke dalam sistem. Ia sangat baik digunakan selepas bersenam kerana pada saat ini, badan sangat memerlukan asid amino. Bagaimana pun, protein isolat adalah pilihan yang teruk untuk digunakan pada masa lain dalam sehari disebabkan badan tidak memerlukan kesemua amino yang masuk ke dalam badan dan akan digunakan sebagai tenaga daripada membina otot.

Protein isolat tidak seperti protein whey yang memiliki banyak kelebihan pada kesihatan disebabkan proses menghasilkan protein isolat memusnahkan banyak kandungan seperti lactoferrins, beta-lactoglubulins dan immuno-globulins.

Protein Telur

Protein telur berada di kedudukan kedua dalam nilai BV. Ia adalah protein yang dibebaskan lebih lambat berbanding protein whey yang membuatnya sempurna untuk semua penggunaan sehari.

Protein Susu (Calcium Casseinate/Miscellar Casein)

Kalsium Casseinate adalah protein biasa yang ditemui dalam susu biasa dan produk susu yang lain. Miscellar adalah bentuk tidak didenaturasi kasein yang dijumpai dalam susu. Ia dipisahkan dari susu dengan cara ultrafiltrasi, tanpa menggunakan bahan kimia, yang meningkatkan jumlah susu peptida bioaktif yang menyokong fungsi kekebalan tubuh serta meningkatkan pertumbuhan otot. Disebabkan miscellar casein mempunyai kemampuan untuk memberikan keluaran stabil asid amino ke dalam aliran darah, menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk jangka masa panjang sebagai protein anti-catabolic.

Protein Soya

Soya telah ditunjukkan untuk memberi manfaat positif bagi lelaki dan perempuan. Kajian telah menunjukkan soya mungkin mengurangkan risiko kanser yang bergantung pada hormon (payudara, prostat, dan lain-lain). Manfaat utama soya pada kesihatan termasuk mengurangkan kolesterol tinggi dan meredakan ke gejala menopause (ia mengandungi estrogen seperti bahan yang disebut phyto-estrogen). Soya juga telah terbukti membantu dalam osteoporosis dengan membina tulang.

Namun, untuk pembinaan otot, soya tidak tidak memberi banyak manfaat terutama bagi kaum lelaki. Pertama, nilai BV cuma 49, jauh jika hendak dibandingkan dengan protein whey dan kedua kerana ia memiliki estrogen yang mana mengurangkan testosteron melalui mengikat phyto-estrogen pada reseptor testosteron.

Weight Gainer

Weight gainer terdiri daripada beberapa sumber protein termasuk protein whey, protein isolat. Terdapat beberapa produk juga yang mencampurkan protein susu atau telur. Produk-produk ini biasanya tinggi kandungan karbohidrat yang mana biasanya dalam bentuk maltodekstrin (satu karbohidrat kompleks yang tinggi glycemic index) dan fruktosa (gula ringkas daripada buah-buahan).

Weight gainer yang dicampur dengan pemakanan seorang yang memiliki lemak lebih dari 10% biasanya akan menyebabkan pertambahan lemak berbanding otot kecuali disertai dengan latihan yang mencukupi. Ia boleh diambil sebagai makanan tambahan di antara makan pagi dan makan tengahari, selepas bersenam. Boleh dicampurkan dengan jus buah atau susu skim untuk meningkatkan jumlah kalorinya.

Meal Replacement Powders

Serbuk ini lebih rendah kalori jika dibandingkan dengan weight gainer. Ia dicipta setelah menyedari bahawa sebahagian besar orang tidak mempunyai masalah untuk menambah berat badan jadi weight gainer tidak begitu bermanfaat. Ia biasanya mengandungi campuran protein whey dan protein susu. Karbohidrat yang digunakan adalah daripada sumber maltodextrin sekitar 25-27 gram untuk setiap hidangan. Formula baru dibuat dengan karbohirat tinggi glycemix index daripada nasi perang dan oat. Selain itu, asid lemak perlu juga ditambah berserta vitamin dan mineral.

Asid Lemak Perlu

Asid lemak perlu, asid aplha linoleic (Omega-3) dan asid linoleic (Omega-6) adalah lemak yang perlu diambil melalui diet seseorag kerana badan tidak dapat menghasilkannya. Mereka penting kerana terlibat dalam beberapa fungsi utama badan seperti pengeluaran tenaga, membakar lemak, dan perkembangan sistem otot saraf, regulasi mood, metabolisme insulin, pengeluaran hemoglobin dan lain-lain. Selain itu, lemak ini memiliki sigat yang menarik seperti sifat anti-lipolitic (pencegahan tambahan kalori disimpan sebagai lemak), pengurangan alahan, dan menguatkan sistem kekebalan tubuh.

Dimana Boleh Dapatkan Asid Lemak Perlu?

Salmon dan minyak flex seed adalah tinggi kandungan Omega-3. Manakala Omega-6 senang didapati seperti di dalam telur kuning, roti gandum.

Vitamin C

Vitamin C adalah vitamin larut air yang meningkatkan sistem kekebalan badan anda dan membantu anda lebih cepat pulih dari latihan dengan menekan jumlah kortisol yang dilepaskan oleh badan selama latihan. Kajian menunjukkan bahawa jika mengambil vitamin C 1000mg sebelum latihan akan mengurangkan rasa sakit otot dan mempercepatkan pemulihan selepas latihan. Ambillah 3000mg setiap hari.

Chromium Picolinate

Chromium picolinate adalah mineral yang boleh meningkatkan kesan daripada insulin, hormon yang mendorog asid amino dan karbohidrat ke dalam sel otot. Seperti yang diketahui semua, insulin adalah salah satu hormon anabolik di dalam tubuh. Ia menentukan apakah makanan yang anda makan akan digunakan untuk peneluaran otot, pengeluaran tenaga atau pengeluaran lemak. Ketika insulin dikeluarkan dalam tahap sederhana, ia membantu pembinaan otot dan pengeluaran tenaga. Pada tahap berlebiha, ia meningkatkan simpanan lemak. Chromium picolinate membantu mengubah keupayaan insulin untuk menghasilkan otot dan tenaga dengan membuat sel-sel dalam badan lebih kepada penerimaan hormon ini, dengan kata lain, meningkatka sensitiviti insulin. Dengan demikian, ia mungkin membantu anda untuk mendapatkan otot dan kehilangan lemak yang lebih cepat bila insulin mampu memberikan nutrisi yang diinginkan ke sel otot. Kromium juga dapat menjaga kadar gula darah yang stabil sehingga mencegah tahap insulin dari cukup tinggi untuk mengarah ke simpanan lemak. Sekali lagi, kromium hanya bekerja jika kita mengikut diet yang tepat.

(Topik akan datang, saya cuba masukkan cara pengambilan)

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 23 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Zaki Khan merupakan bekas atlet Strongman Malaysia. 2 kali bertanding di peringkat dunia, 2 kali peringkat Asia. Pernah dapat tempat ke 3 Arnold Classic.

Facebook Twitter YouTube 

862 thoughts on “Makanan Tambahan Bina Badan

 1. Dato’, produk apa yg perlu untuk bina badan?

  1. kalau nak kira perlu, ikut kemampuan. yg penting seeloknya ada multivitamin.

   1. saya dah cuba muscle juice. plus, saya tiap2 petang buat senaman di gym tempat saya .apa nasihat dato’?

    1. Zaki Khan says:

     muscle juice tu semua tambahan. bila masuk bab supplement,kalau ditanya saya apa yg perlu, saya lebih recommend dptkan 6 benda ni dulu

     1.multivitamin
     2.vit C
     3.vit E
     4.flexseed oil
     5.olive oil
     6.glucosamine

     kalau dah cukup. masuk tambahan cam protein. kalau perlu. muscle juice boleh je pakai. ada nampak result x setakat ni?

     1. belom lg dato, saye bru 2minggu jalani latihan di gym, ade abg tu suggest saye muscle juice..saya pon beli aje lah..

     2. Zaki Khan says:

      cuba dulu, tgk keserasian.

   2. kalau guna ultra amino dan mega creatine yg dalam capsul .boleh x..

   3. Adakah semua makanan tambahan halal ?
    Mcm nitro tech,muscle juice ,myofusin and ada bnyk lagi ….
    Mcm mane dato’

   4. Danial Arif says:

    Seawal umur berapa ye lelaki boleh mula pergi ke gym& mengambil protein? Utk menambah ketinggian dan berat badan bagaimana cara terbaik?

    1. nak mula dari zaman tadika pun boleh. supplement pun x kisah bila, cuma jgn terlalu dependent. elok awal2 ni solid food saja.

   5. Dato…adakh pngmbilan ambil protein bole effect kepada ketinggian ataupn hanya membesarkan bdn?

   6. Bro….klau ambil protein dpt tinggi kan bdn tak or just protein tu besarkan bdn sajea?

  2. mohamad ali says:

   salam en. zaki khan,
   saya nk tanya sikit, sya ni baru je nk masuk 1 bln berjinak2 dlm gym ni..
   dulu mase mule2 start gym berat badan saya 67kg, 176cm. so saya pn amik la serius mass pack yg kaler hijau hitam tu utk tambah berat badan..dan ade 2 phil saye amik gak mega man + dynobal..n saya belasah pergi gym 2jam sehari 5 kali seminggu…n skg ni berat badan saya dah mencecah 75kg tp badan xde la nampak otot sgt, perut pn boroi thp buncit lg, chest pn kembang sikit je bhgn bawah tenggelam lg, cuma bhgn bisep ngn trisep n shoulder jek ada nampak sikit..tp skg ni serius mass tu baru je hbs mgu lps..so skg ni saya nk tanya pendapat en. apa yg patut saya amik utk seterusnya?bro kt gym tu suggest suruh amik size on.. sory klu terbuat karangan plk..thnks..

    1. macam mane nak tambahkan berat badan yerkk?? saya ni terlalu kurus dan tinggi

  3. yusof neh says:

   saya brape bulan ni ade pergi gym,sye nk tanya ni, saya ada diabetis perlu ke sye ambil protien,atau pon apa2 produk

  4. salam mr zaki
   kalau ingin membbina otot (cutting) yang tidak terlalu besar,whey protein atau isolat protein lbh sesuai?

 2. Good post! I have a random question for you. How do you get your blog indexed by bing? I have a related web blog.

  1. Zaki Khan says:

   utk jaga sendi. lg2 kalau kita main gym ni. pergerakan yg melibatkan kaki, squat dll akan cepat menghauskan membran synovia. glucosamine bertindak sbagai prevention. bila dah haus, xde guna dah amik glucosamine. time tu kena operate, masukkan kusyen tipu ke? :D. sbelum jd camtu, elok cegah.

 3. maknanya..walaupn kita kita sihat..kita masih boleh memakan benda ni

  1. Zaki Khan says:

   glucosamine digalakkan. lg2 yg aktif bersenam. πŸ˜€

   1. glucosamine???mner nk cri…samer ker fungsi dngn glucose

   2. Salam dato’ nak tnyer mne lagi bagus pemakanan telur mentah atau telur half cook untuk bina badan? Apa kandungannya berubah? ?

    1. masak. tak kira half atau full. tak masak ada masalahh bakteria salmonella. tak semua bdn mampu tahan.

 4. bro.. macam vitamin, mineral, glucosamine ni kita blh dpt dr makanan seharian kita x? kalaun blh dpt dr makanan seharian, bro blh tlg khususkan & kategorikan x (secara umum pun x pe). saya main gym, tp bab2 makanan ni slow sikit la.tlg bro..
  thanks

  1. boleh, tp biasanya utk yg heavy gym, saya rekomen juga utk tambahan drpd luar. kalau nak harap makanan dari sumber natural, byk yg kita perlukan. tp saya merancang utk tulis bab makanan dari sumber natural gak. nantikan

 5. khairul_aiman says:

  bro klu amik fat burner cmne plak?? kena amik bpe kali sehari?

  1. Zaki Khan says:

   pemakanan fat burner mengikut sukatan fat burner tersebut. lain brand lain sukatannya. dan juga ikut toleransi. ada org x tahan ikut sukatan suggestion. samada mungkin x sesuai langsung, atau toleransi terlalu tinggi, kebiasaannya mungkin sbb cafein

   1. Salam dato , adakah berjoging boleh myebabkn muscle mnjadi kecil dan apakah senaman yg terbaik untuk mbuang lemak d perot ..

 6. bro,kalo nk amik protein whey ni,whey ape yg bgs.diet,senaman & sebagainya dh ok.so utk whey,adakah whey concentrate bgs? whey isolate bgs? or whey jenis2 yg lain bgs.suggest whey ape yg bgs utk buat bdn ni bro.especially utk bentuk muscle.
  lg 1 bro,creatine monohydrate lebh baik @ creatine advance.
  thanks bro

  1. kalau nak jimat, whey concentration pun dah ok. whey isolate ok digunakan slepas training, tp masa lain rugi dan akan dibuang begitu sahaja. product creatine kebanyakan hype nak tunjuk creatine ni bagus, creatine tu x bgs, cara keje sama je sbenarnya. kalau nak jimat amik mono je. kalau ada budject berlebihan. boleh je cuba yg mahal skit

   1. sy ade survey2 bro tp probnye x tau mna 1 yg elok utk diguna.hehe.sblom ni ade pkai n dh nk hbs,skng ni sblom pkai nk tnye pd yg pakar la.sy peminat blog ni n bro pon sgt2 expert,so nk mntk tlg sket kt bro la.tu pun kalo x nyusahkn.bro blh suggest x ape supplement yg bgs,berguna n perlu utk bwt bentuk muscle.tentang budget mmg x de masalah la.multi vitamin dh bli cuma tggl protein je.kalo bro x keberatan,sy btul2 nk mntk suggestion dr bro ttg ni.ape2 pun thnks sgt2 bro.bro n blog ni byk m’bantu sy.thnks bro

    1. Zaki Khan says:

     saya tgh finalize topik pasal supplement. insyAllah dlm sehari dua topik tu akan keluar berserta dgn e-book pasal supplement. ramai yg bertanya. cuma nasihat saya, kebanyakan supplement hanya hype, cerita lebih. jurujual nak jual brg, mcm2 cara dia guna.:D

    2. macm mner nk buat kepak mcm cristiano ronaldo ??

 7. seriuse mass dengan muscle juice mane 1 yg brkesan eh????

  1. Zaki Khan says:

   ikut seseorang. blum tentu jika serius mass berkesan utk A, berkesan juga B

 8. klu kite amalkan mj sblum pergi gym.berape lame baru nampak perubahan pada badan kita dr?

  1. Zaki Khan says:

   depend juga keperluan kalori sehari. jika nak besarkan bdn, ada extra calori dah tentu besar. tp jika ada penambahan kalori pun, training lebih. maknanya still kurang kalori

 9. salam,Dato sy nk tanye ,1 mggu berape hari kita kena pergi gyms ,kalo seminggu 3 or 4 hari ,boley tak badan sy naik?

  1. Zaki Khan says:

   soalan terlalu subjektif, sebenarnya terpulang pada byk faktor, termasuk training, bagaimana cara train, makan, setiap hari makan apa? kalori intake dll. kalau semua cukup. 3-4 pun boleh naik. kalau semua x cukup setiap hari pun x boleh naik. faktor rehat, dll pun diambil kira

   1. Setiap hari saya makan nasi jer ha,tapi time nk pergi gym saya minum susu protein ,

 10. aslmkm..nak tanyer nie.sy nk badan mcm cristiano ronaldo..msalah nyer sebelum sy nk masuk training gym…sy perlu naik kn berat dulu..berat badan sy tak ideal..sy tinggi 160cm, berat 46kg..then kadar metabolisme sy tinggi…then sy aktif bermain bola sepak..umur sy 23 thn..sy ader buat research tentang senarai supplement…kalau sy beli whey protein, glutamine, creatine, additional acid amino, wieght gain, and multivitamin…is it enough for beginner.?? aper komen mr zaki..????ader bad effect tak…

  1. Zaki Khan says:

   kalau nak kata utk beginner, dah terlalu byk dah tu. biasanya kalau beginner memerlukan protein tambahan, saya suggest whey , multivitamin sahaja dulu. cuma satu kena igt, tp buang mind set, ‘nak masuk gym kena naikkan berat dulu’. start dulu gym, then tambah menu. stick to basic program. jika perlu, cari sesuatu yg boleh tambah selera makan. b-complex boleh membantu. tp kalau boleh cari di kedai ubat cina, ada ginseng special utk naikkan selera. murah je. cuba try tanya. utk peringkat awal, jika boleh lebihkan natural food. jgn terlalu bergantung pada supplement

   1. abg Kurus says:

    Dato ,minumum berat nk bina badan berapa ?sry ayat yang pendek ..

   2. dato saya nak tnya 1 soalan..sebulan saya dh ambil multivitamin mineral dan mass gainer setiap hari..soalan saya boleh ka saya ambil multivitamin mineral pil + mass gainer sekali..bukankah dlam pek mass gainer dah ada sumber multivitamin mineral?xde masalah ka dato?takut berlebihan multivitamin pulak..mohon jawapan dato.

 11. abg Kurus says:

  Dato ,minumum berat nk bina badan berapa ?sry ayat yang pendek .

 12. Hai,

  Saya terbaca entri nie pasal protein. ader dua jenis nie buat saya risau isolate dan concentrate.

  Boleh ker whey protein menjadi hidangan snack antara lunch dan dinner di masa hari x pergi gym. jadi waste tak protein tu?

  *Plan amek whey 1 hari 1 scoop (jimat). hari gym ambil semasa lepas training. dan hari biasa jadikan snack.

  1. http://strengthsifoo.com/diet-sihat/ <— terbaca kt sini.. kalu amek protein kurang 30minit selepas latihan beban… jadi tenaga rugi la camtu… sebaik2 nyer kena selepas 30 minit ker? pening2.. mana yg terbaik…

   * nak bakar lemak tapi x nak otot turun

   1. 30 minit dah ok. cuma serta merta yg jd rugi. serta merta, kita perlukan glucose dulu. utk replace yg mana hilang. then baru yg lain, kalau ada bcaa, masuk bcaa dulu, then glutamine, last baru campuran whey. tu sequent biasa tanpa creatine, tp kalau xde, at least masuk glucose dulu. then tunggu sekejap, baru masuk protein. dlm jangka masa 30 minit. unless gainer, gainer tinggi dlm dextrose.

  2. boleh. tp kena delaykan absorbtion. + oat ke? apa2 fiber utk slowkan

 13. Beginners says:

  Salam ,Bro saya ada 5 soalan ingin tanye ..
  1)adakah berat badan saya sesuai jika berat saya 5.7 kg untuk membina badan?
  2)Susu protein minum berapa kali sehari??
  3)Berapakah berat minimum untuk membina badan?kalau 5.5kg hingga 60kg sesuai tak?
  4)Bilakah otot kita mula membesar?masa berehat?
  5)Kenapa setiap kali saya berjoging ,peha saya terasa gatal ?

  1. 1. saya x dpt bygkan berat 5.7kg tu. kalau 57kg dpt bygkan gak. :D. berat brapa pun sesuai. kategori lightflyweight bawah 55kg.

   2. ikut bdn, jika berat 57kg, dlm pound lebih kurang 140lbs, at least keperluan sehari 140g protein. kalau makan natural 80g protein, maknanya shot 60g, boleh amik 3 scoop whey 24g perserving utk mencukupkannya.

   3. terpulang. kalau nak masuk contest pun ada byk kategori. kalau 55-60 kategori flyweight

   4. otot membesar ketika rehat, bermaksud, otot repair ketika kita rehat. ketika workout, bdn xkan repair tisu2 yg koyak. kembang time training disebabkan muscle fiber n blood flow sahaja. n akan kecut bila abis training’

   5. gatal camna tu? ada masalah kulit? atau mungkin peha berlaga peha time jog?

   1. Beginners says:

    OHH thx bebyk kerana bg info
    5)peha tak berlaga pon,time jog sy rasa lemak kat peha bergoyang then bila lama2 jog rasa gatal,ade orang kate kolestrol tinggi tp sy xtau haha,

    1. 1st time sy dgr pasal gatal. kolestrol mmg bukan penyebabla. sy x dpt bygkan gatal camna. nanti sy ajukan soalan sama kat konsultan ZK. atau mungkin ada detail gatal camna?

     1. Beginners says:

      time saya jog saya rasa gatal kat peha hinnga ke pinggul,tp bila saya duduk rasa gatal tu hilang

  2. salam..
   saya pun mengalami perkara yang same gak..
   masih belum tahu punca sebenar..
   ada gak dengar orang ckp darah dalam badan kotor..
   haha,,ntah ye ke tidak..

 14. Bang,Kenapa dada saya nampak tulang??,saya dah pergi gyms then berat saya pon naik,tetapi dada saya nmpak tulang jgak?

  1. tulang rusuk? biasanya org kurus akan nampak tulang, jd kalau betul2 nak hilang. otot tu kena betul2 tebal. bukan setakat berat naik tp otot naik

   1. hamba@allah says:

    mcmana nk naikkan otot dada?

     1. maksud tuan elakan isolate tu mcm mne yer..maaf kurang tahu..

     2. isolate ni kategori supplement yang dah di asingkan sesuatu, mostly disebabkan masalah alergic, seperti kes lactose, isolate from lactose.

 15. yap,ohh mcm tu,thanks you

 16. Dato kalau setiap hari sy pergi gyms tp sy tak mkan makanan tambahan.Jikalau berat saya 55-60 ,mcm mana tue dato?

  1. boleh je x makan makanan tambahan. tp makan natural kena lebihkan. seeloknya jgn set dlm mind bahawa makanan tambahan tu 1 keperluan. cuma biasanya kalau berat 55-60 ni metabolisme tinggi. jd calori intake perlu lg tinggi utk lawan metabolisme tu

   1. tinggi – 170

    berat – 85

    adakah itu badan normal atau obesiti dato?

    1. saya x suka gunakan BMI utk tentukan. seeloknya tgk keadaan bdn, sekiranya perut berlipat, lemak boleh dicubit dan byk. keadaan bdn x memuaskan. masuk kategori obesiti la tu.

 17. salam.. tq sbb bg byk info2 brgune.. nice blog..
  sy ade soalan skit nk tanye..

  1- sy ade amek protien [weight gainer(API extreme)ngan whey protien(myofusion hydro)].. camne cre nk gune yg pling bgus?? sblm tido or pas workout?? bape mnit sblm or slepas??

  2- klo campur skali dua2 protien 2 leh ke??

  3- nk bancuh protien 2,better pakai air suam or air biasa?? sbb sy pnah terbaca, suhu panas boleh musnahkan bhan kandungan dlam protien 2..

  4- lg 1,ble sy main bola,slalu cepat letih mase first half.. tp ble scond half,sy lebih fit.. nape jd gtu?? ade kaitan ngan pemakanan ke??

  tq..

  1. 1&2. kalau ada weight gain ngan whey, elok lg campur dua2. kalau nak gain saiz, perlukan both carb n protein. gainer tinggi carb, whey tinggi protein. so at least balance. kalau time in between meal, campurkan oat utk delay absorbtion. dlm sesuatu masa, cuma amik in between 20-30g protein depending ngan workout. ada org perlukan lebih especially lepas workout. brapa byk nak amik berganung pada makanan natural. bahagikan meal harian kepada beberapa meal. katakan hanya mampu makan 5 kali natural food, maknanya 3 kali on supplement.

   3. air sejuk. air panas akan rosakkan protein. kalau utk saiz boleh campur ngan low fat milk. jgn guna skim milk kerana molekular structor yg berbeza.

   4. kemungkinan timing makan x betul. biasa atlet baru or bukan specialist dlm sukan tersebut x dpt anggaran masa makan. stanby gula segera kalau perlu. tp kebiasanya bukan disebabkan gula. disebabkan penghadaman slow or terlalu byk gula sampai insulin spike. cuba cari 1 timing makan yg sesuai. setiap org berbeza. jd hanya dpt beri guideline.

   1. tq bro.. tp ade soalan lg skit la.. hehheh

    -lpas workout,kene trus mnum protien 2 ke?? or kene tunggu untuk satu tempoh tertentu??

    – camne lak cre ambilan protien sbelum tido??

    -insulin spike 2 ape pulak??

    -andai kate sy start game bola pkul 5 ptg.. pkul bape sbaik2nye sy mkan tngahari?? or myb bro leh tlong plan kan meal tuk sya ble hari game..

    1. lepas workout seeloknya glucose dulu utk replace glucose yg hilang semasa training. kalau pakai weight gain, boleh terus minum.

     sbelum tido amik campuran dgn oat. dlm 30 minit sbelum tido utk memudahkan penghadaman tetapi tidak semestinya.

     bila insulin dirembaskan, glucose akan ditarik ke dlm otot, jd dlm darah kekurangan glucose. glucose sumber tenaga dlm darah. jd bdn rasa letih disebabkan tenaga tu xde. bila dah reda, masuk half time, baru insulin berkurangan dan tenaga dibebaskan. ada entri pasal insulin spike ni rasanya. cuba check kat http://strengthsifoo.com/data/entri/

     time makan kena try n error. setiap org berbeza disebabkan digestion rate yg berbeza. cuma test beberapa masa makan utk tgk performance

     1. ok.. tqvm..

 18. 1&2. kalau ada weight gain ngan whey, elok lg campur dua2. kalau nak gain saiz, perlukan both carb n protein. gainer tinggi carb, whey tinggi protein. so at least balance. kalau time in between meal, campurkan oat utk delay absorbtion. dlm sesuatu masa, cuma amik in between 20-30g protein depending ngan workout. ada org perlukan lebih especially lepas workout. brapa byk nak amik berganung pada makanan natural. bahagikan meal harian kepada beberapa meal. katakan hanya mampu makan 5 kali natural food, maknanya 3 kali on supplement.

  3. air sejuk. air panas akan rosakkan protein. kalau utk saiz boleh campur ngan low fat milk. jgn guna skim milk kerana molekular structor yg berbeza.

  4. kemungkinan timing makan x betul. biasa atlet baru or bukan specialist dlm sukan tersebut x dpt anggaran masa makan. stanby gula segera kalau perlu. tp kebiasanya bukan disebabkan gula. disebabkan penghadaman slow or terlalu byk gula sampai insulin spike. cuba cari 1 timing makan yg sesuai. setiap org berbeza. jd hanya dpt beri guideline

 19. erm…bang…dulu saye minum susu mass…..pas2 da lame sy xmaen gym…member sy cadangkan saye pkai nitro tec hardcore…camne bang…sbb dy kata sy kene pkai susu nitro tec hardcore…erm..camne bang????ok kew….sy xbapew tau sgt…tggi 174…berat sy skang da turun dr 71kg –64…slepas sy pkai susu nitro tec hardcore…….

 20. bro..klau tengah workout sesuai ke sy campurkan creatine mono brsama glukos yg biasa tu dan mnum skit2? dan selepas itu perluke sy mkn pisang lg selepas workout dan setengah jam kemudian baru la sy amik whey isolate?thanks bro..

  1. boleh. xde masalah gak nak amik pisang. x perlu tergesa2 sgt utk minum whey

 21. Nutrition is definately a wide subject. I am glad you narrowed it down for me so that I can really achieve my fitness aims.

 22. My diet program was horrible for a incredibly extended time. I thank you for becoming portion of the inspiration that assisted me to truly start out shedding some bodyweight.

 23. sir one more question..mcm mane cara nk gune mass gainer tnpa lemak naik skali..terutamanya kt perut?thanks

  1. kira kandungan calori intake sehari. jika aim saiz, katakan keperluan 3000, upkan sekitar 10%. jgn la makan sehingga 6000 kalori, comfirm perut naik.

 24. salam dato. umur saya 40thn. tinggi 173cm, berat 77 kg. Hati nak masuk contess krn ianya antara impian yang belum tercapai. Latihan selalu putus asa krn masalah keliru dlm traning, rehat dan pemakanan. Lepas traning badab sakit terutamanya tangan. beli supliment mahal krn tak ada kaki. sekarang anak dah besar, jadi ada masa. apa patut saya buat supaya boleh ada atas pentas masa contess untuk gegar bro s.. tq

  1. start training. yg penting dlm training consistancy. dan yg penting dlm bina badan adalah makan. sakit tgn bagaimana tu? kalau jenis x dpt lurus, tu dah masuk kategori overtraining n hit bahagian tendon.

 25. Beginners says:

  workout jenis ape nk bg tangan jd besar ,dari siku hingga ke tangan?

   1. Beginners says:

    bukan lengan ,tetapi bahagian pengelangan tangan ,saya pnye pengelangan tangan kecil,adakah sebab saya kurus?

    1. utk pergelangan tgn, tiada otot besar di situ. kalau forearm boleh

 26. Dato ,kalo guna dumble 5kg boley tak naik muscle di forearm?

  1. bdn akan adapt dgn sesuatu berat jika dilakukan utk 1 jangka masa. utk peringkat awal mungkin berkesan

 27. Bang,saya nk tanye mcm mana nk bagi dada besar menggunakan dumble ?kalo dumble itu 5 or7.5kg ,boley tak otot didada membesar?

  1. kalau nak betul2 besar, kena tambah beban. jika maintain 1 beban, agak sukar. bdn akan adapt dgn sesuatu berat tu.

 28. Bang,

  Kalau berat saya 60kg, tinggi dalam 165cm..apa panduan makanan yang disyorkan untuk menambah saiz badan dalam masa 3 bulan? sebab nak kira satu2 makanan yang kita makan, agak susah juga, berapa gram protein, berapa gram carbs. Jadi nak minta nasihat abg makanan yang perlu kita ambil masa pagi, lunch, between lunch and dinner dan dinner.

  Saya tak pergi gym, cuma guna dumbell seberat 6-8kg sebelah, bila training saya pakai kiri kanan seberat masing2 6-8kg dan melakukan work out setiap hari selama 1 jam. Saya ada juga makan whey protein dan mass gainer dymatize..

  harap, abg bole advice makanan harian yang disyorkan untuk saya perlu ambil

  1. sekarang makan camna?

   berat 60kg, tukar ke pound sekitar 130lbs. jd keperluan asas protein sehari sekitar 130g. amik 1lbs 1g protein. bahagi ke 8 (jika boleh makan 8 kali), dpt sekitar 18g 1 meal. btul ke? saya xde calculator skrang. carbohidrate pun 130g sehari. utk peringkat awal mungkin susah. tp akan biasa bila amalkan.

   pemilihan makanan buat masa ni boleh rujuk entri http://www.strengthsifoo.com/pelan-pemakanan/

   jika ada diet harian sekarang, boleh sertakan kat sini

 29. Sekarang makan macam orang2 biasa makan, pagi makan nasi lemak, lunch makan nasi lauk ayam or ikan, ptg tak makan, n malam makan nasi..

  Yang whey protein tu, kadang2 saya campur dengan dymatize, tapi tak ikut aturan macam yang disyorkan, sebab saya campurkan kedua2 nya..

  Saya lakukan senaman dalam sejam untuk semua bahagian badan, amik masa rehat dalam 1-3 minit setiap exercise..Kalau saya lakukan setiap hari untuk exercise, adakah saya perlu rehat selang sehari supaya otot2 kembali recover. Sebab saya hanya exercise sejam je tiap2 hari..

  Harap abang boleh komen

  1. bila dah main gym ni. jgn hidup cam org biasa lg. kita dah jd luar biasa. :D.

   masa rehat sebenarnya bergantung pada pemulihan gak. sbagai rujukan, 24-48 jam. tetapi jika pemulihan cepat. xde masalah nak train setiap hari. atau mungkin sehari 2-3 kali.

 30. Terima kasih atas nasihat en zaki,

  saya ada terfikir juga tentang susu protein dymatize contohnya..kalau kita minum ikut sukatan dia, rasanya sangat manis, tidak kah kita terkena kencing manis atau ada side effect lain?

  kalau kita tambah air taknak bagi manis, adakah khasiat dia jadi kurang?

  1. manis n lebih kalori x semestinya selari. amik kira kalori intake.

   air manis jika ditambah air, kandungan gulanya still sama, cuma kepekatan berkurang.

   1. kalau tambah air dan jadi kurang pekat tu bermaksud tidak berkesan?

     1. Saya ada amek concrete mass.. dan dapati rasanya terlalu manis (mungkin gula dari maltodextrin n dexrose).. bahaya tak kalau sy minum terlali kerap. Sy kurus

     2. kalau mmg ada masalah kencing manis, boleh jadi bahaya.

 31. Salam Dato Zaki,

  Sy minta maaf jika terpanggil dato zaki dengan en. zaki, saya tak tau smpai saya cari info dato..Terima kasih atas panduan dan nasihat dato yang berguna..

  Tentang kemanisan protein yang kita minum, kalau tidak membahayakan kesihatan, saya akan minum seperti yang disyorkan.

  Cuma selalunya saya ambil 1/2 scoop dan air sebanyak 12oz. Minum 3 kali, n sebelum tido pun saya minum. Tak tau la betul x cara saya minum ni..

  Then, sy tak pasti cmna nak tau sm ada badan seseorang tu bole recover dengan baik kalau senaman angkat berat menggunakan dumbell setiap hari selama sejam. Jadi macam mana nak tau sm ada badan seseorang tu sesuai untuk lakukan work out setiap hari selama sejam.

  Kalau dato boleh advise, sy sgt hargai, dan sudah tentu ramai orang akan dapat info yang berguna dari dato.

  Sekian

  1. baru perasan msg ni, sorry. antara indicator yg baik adalah sakit itu sendiri. kalau masih sakit yg teruk, jgn train part yg sama lg. tukar ke bahagian bdn yg lain. sbb tu dlm split training 1 body part seminggu adalah pilihan yg baik bg mereka yg tidak menggunakan apa2 produk tambahan utk mempercepatkan recovery. jika lebih drpd 5 hari sakit, mungkin dah tanda overtrain, mungkin koyak dan sbagainya

 32. salam dato’,
  saya agak keliru dengan ape yg perlu saya makan setiap hari utk membina badan. boleh dato’ bantu beri saya nasihat tentang apekah makanan yg perlu saya ambil.. saya agak keliru tetang bagaimana hendak mengira nutrisi setiap makan yg diambil.. berat badan saya dalam 60kg. trima kasih dato’.

 33. slm bro…. sy berat 60 kg tinggi 178 …..teringin sangat nk berat bertambah dah try main gym….tp berat still tak konsisten kejap naik kejap turun…supplement pun dah ambik..boleh x bagi diet yg sesuai

 34. salam dato’ saya minum A.P.I extream gainer ..apa pandangan dato” dgn jenama ini? dan bagaimana sukatan yg betul utk minum?
  t.kasih

  1. xde plak yg pernah test A.P.I kat sini. jd nak beri komen pun susah. cuma permintaan x brapa tinggi jika dibandingkan dgn serious mass ngan dymatize mass. sukatan apa2 produk mengikut keperluan kalori bdn. kalau 4 scoop 1 serving tp amik 1 scoop pun cam x guna gak. πŸ˜€

 35. salam, saya nak bertanya tentang kesan pengambilan protein. saya badan bersaiz kecil. berat saya 50kg. saya memakan dymatize super mass gainer. selepas saya memakannya dalam masa seminggu. adakah dia akan mengalami masalah cirit birit? sy hanya mengambil protein tersebut dua kali sehari. selepas dan sebelum bermain gym. adakah itu memang kesan biasa pada permulaan mengambil protein? saya rasa takut pula kalau ada effect lain pula kepada saya bila mengambil protein. terima kasih.

  1. salam

   kemungkinan besar x sesuai. mungkin lactose tolerent tinggi. perut x boleh tahan dgn lactose dlm tu. cuba tambah psyllium hust (organic fiber) dlm scoop nanti. kalau still cirit, dinasihatkan tukar jenis lain yg kurang lactose.

   1. lactose tolerent tu membahaya kan? ke atau dia hanya cirit birit sahaja. kalau tukar sayang pulang sbb baru beli. selepas ni bila dah hbs protein tu sy tukar yg lain.

    1. boleh kata bahaya juga, lg2 setiap hari, akan bg pressure kat kolon. cirit hari2 x elok. kalau masih amik, protein tu kemungkinan besar terbuang begitu sahaja. elok cari kawan yg nak beli ke.

     1. kadang2 dia tak cirit birit. bila saya makan perut saya tak sedap. pastu bunyi2. kenapa pula tu yaa?

     2. kekadang tu, masalah x terus menerus keluar, ada org start sikit2, jd makin teruk. apa2 pun cuba tambah organic fibre tu dulu

     3. ye betul dato zaki, kadang2 ada jugak saya minum susu dymatize sama macam syafwan, rasa perut berbunyi dan kadang2 cirit birit. Tp kadang2 saya campurkan setengah scoop dymatize mass gainer dengan whey protein gold..maksud dato fiber organik tu macam oat ke?

     4. setakat ni x pernah jumpa lg oat organic. ada ke dlm pasaran? oat biasa tu ada

 36. salam…berat sy 48kg,tnggi 165cm…cmne care sy nk tmbah berat bdn n besarkn bdn?sy krg selera mkn,cmne cre nk tmbh selera mkn?terime ksh

  1. saya cadangkan tambah vitamin b-complex utk tambah selera makan dulu. amik dlm 2-4 biji sehari.

   kurangkan training. buat heavy training n balik. dlm proses besarkan bdn, kena pastikan kalori berlebihan. jika training berlebihan tp kalori rendah, x membesar bdn tu

   1. training cmne yg perlu sy lakukn?perlu ke sy ke gym?ade sbrng supplement yg perlu sy gunekn?sbb sy s0rg student n ssh nk crk mase utk mkn slalu…sorry byk btanye

    1. jika bergantung pada supplement je, part yg akan naik perut. kalau nak naik cantik, kena train gak
     jika dirasakan perlu disebabkan susah nak cari makanan, boleh amik jenis weight gainer atau jika nak jimat, whey

     1. Salam tuan zaki,
      confius sket, kalo tk salah saya hrga weight gainer lebih murah kalo nak bandingkan whey tp tuan kata whey lebih murah..whey ni kena ambik sket je ker?

  2. dato,dalam training kalau kite angkat dgan kiraan 30-40 reps 3 set sesuatu bebanan yang kita mampu angkat,bolehkah dgn cara ini mampu membuatkan otot membesar dengan cepat?

 37. Mangekyou says:

  Salam Dato’

  Saya b’umur 21thn..tinggi 170cm…berat 65kg…bru b’jinak2 dgn aktiviti bina badan…ap cdngan Dato’ ttng aktiviti senaman bina badan yg plng sesuai untuk saya lakukan serta ap jenis makanan tmbahan yg perlu saya ambil untuk permulaan…

  1. salam, terpulang pada sasaran, dgn berat 65kg dan 170cm, saya anggarkan seorang yg kurus. boleh tumpu pada basic dulu utk tambahkan kekuatan bench press, deadlift, dan squat, jika boleh sasarkan sekurang-kurang boleh angkat berat bdn sendiri. pastu sasar training utk otot, 8-12 kali ulangan. boleh check di http://www.strengthsifoo.com/sistem-latihan/

   jika merasakan perlu, tambahkan intake protein, boleh amik whey atau weight gainer.

 38. Salam Dato,

  Saya jugak mengalami cirit birit dan perut rasa kurang selesa bila mengambil dymatize. Tapi tak selalu, cuma lepas raya, saya amik setengah scoop, dah rasa macam cirit birit. Ada jugak saya amik setengah scoop dymatize mass gainer dicampur dgn satu scoop whey gold ke dalam 8oz susu rendah lemak.Maksud fiber organik tu macam oat ke?

  Ada satu soalan lain mengenai chicken breast. Ada tak resepi ringkas yang dato bole suggest untuk masak chicken breast? saya kadang2 takde idea cmna nak masak resepi yang simple..mgkin dato bole bagi panduan ke resepi2 yang best2.

 39. Thanks for the publish. My partner and i have usually noticed that a majority of people are desirous to lose weight when they wish to appear slim along with attractive. Even so, they do not usually realize that there are additional benefits for losing weight also. Doctors declare that obese people have problems with a variety of ailments that can be directly attributed to their particular excess weight. The good thing is that people who sadly are overweight in addition to suffering from various diseases can reduce the severity of their own illnesses through losing weight. You’ll be able to see a continuous but noticeable improvement with health if even a small amount of weight reduction is realized.

  One thing I would like to discuss is that weightloss system fast can be carried out by the right diet and exercise. Ones size not merely affects the look, but also the entire quality of life. Self-esteem, depressive disorders, health risks, as well as physical ability are impacted in weight gain. It is possible to do everything right and still gain. Should this happen, a condition may be the primary cause. While a lot of food and never enough work out are usually at fault, common health conditions and widely used prescriptions could greatly help to increase size. Thanks a bunch for your post in this article.

  I learned more something totally new on this fat loss issue. One issue is that good nutrition is vital when dieting. A massive reduction in bad foods, sugary foods, fried foods, sweet foods, beef, and white colored flour products could possibly be necessary. Possessing wastes harmful bacteria, and harmful toxins may prevent aims for losing weight. While selected drugs in the short term solve the issue, the unpleasant side effects are certainly not worth it, and in addition they never offer you more than a short-term solution. It is a known undeniable fact that 95% of celebrity diets fail. Thank you for sharing your ideas on this blog.

  Thanks for the recommendations shared in your blog. Something also important I would like to mention is that fat reduction is not all about going on a fad diet and trying to lose as much weight that you can in a few months. The most effective way to shed pounds is by taking it slowly but surely and obeying some basic ideas which can allow you to make the most from the attempt to lose fat. You may recognize and already be following some of these tips, nevertheless reinforcing awareness never hurts.

  I believe avoiding prepared foods would be the first step for you to lose weight. They can taste great, but prepared foods contain very little vitamins and minerals, making you take more to have enough power to get throughout the day. If you are constantly feeding on these foods, converting to whole grains and other complex carbohydrates will assist you to have more strength while feeding on less. Good blog post.

 40. umor saya 50 thn.tinggi 5kaki 11inc,berat 85kg.bole tak saya ambil fat burner

 41. hamba@allah@buntu says:

  salam dato,

  izinkn sy bertanye, tgi sy 170, berat 55kg.. n ada amek protein mass gainer utk naikkan berat, soalan;

  1. brapa kalori & protein yg sy perlu dlm 1 hari?

  2. berat yg naik tu adakah ianya muscle? kalo bukan muscle naik, knp betambah brt bdn? (soalan sengau)

  3. sy mkn sekitar 2-3x sehari dan telan protein 3x… pagi sy xmkn sb tido, lunch hour bgn makan beriyani, pastu kyg smpai kepetang, pas maghrib, sy pegi gym, blk gym g mkn dlu, kdng2 tomyam, kdg nasi ayam kunyit @ daging msk pedas..

  4.sy dah nk masuk 3bulan d gym, bdn ada perubahan, dah 3 tong protein dh abes, berat sblm gym 42kg betambah kpd 55kg (skg).. tp lps 55kg sy dapati sukar berat utk naik, training d gym sy hanya 3-4x sminggu..

  5. sering sakit tulang lengan dan dibahu bila bench press & shoulder press, gejala apakah ini? apakah yg sy perlukan utk kuatkan bahu?

  6. perlukah sy mengambil supplement pre-workout spt nitric oxide memandangkn sy kurg bertenaga utk mengangkat beban yg lebih berat? kerana sy difahamkn, the heavy the bigger, ini krn sy obses utk dptkan berat 70-80kg.. berapakah kalori yg sy perlukan utk capai goal sy? dan mknn mcmanakah yg sy perlu utk membesarkn size? sy kurg mkn krn perut sntiasa kyg bila telan 1 gelas protein, bleh knyg 2-3jam..

  7. utk heavy lift. adkh sy memerlukan supporter utk sy dptkn size yg besar? adakah benar jika kita mengangkat beban yg termampu tidak dpt membesarkan size?

  8. senaman apa utk naikkan gluteus maximus? (muscle bontot), & size pinggang sbnrnya bergantung kpd perut? last one, senaman ape yg bleh tebalkan belakang? ini krn belakang sy kelihatan serata dengan leher,,,

  sorry dato, sy byk xpaham ttg sume ni krn sy masih menggelarkan diri sy as a beginner walopon dah nk cecah 3bln d gym,..

  terima kasih dato krn meluangkn ms utk mnjwb soalan sy..

  1. 1. drpd berat 55kg, tukar ke lbs sekitar 120lbs, boleh guna formula 1g protein utk 1 lbs berat bdn, jd perlu 120g protein. guna formula 40:40:20 protein:karbohidrat:lemak, jd protein 120g, carbohidrate 120g, lemak 60g, kalori 120×4 + 120×4 + 60×9 = ?

   2. berat yg naik ada byk kebarangkalian. mungkin otot, air dll. tp dgn berat 55kg, mungkin peringkat awal naik x brapa ketara. jgn terlalu tgk berat atas penimbang dulu.

   3. jika perlu, tambahkan vitamin b complex, boleh dpt kat farmasi, utk tambah selera makan. kalau boleh, mkn clean sikit. nasi beriani, lemak x baik terlalu tinggi. walaupun bagus utk size sbb kalori tinggi, tp kesihatan kena jaga gak. jgn nanti bentuk blockage kat arteri.

   4. dah agak byk yg naik tu, tp utk terus naik, x boleh maintain makan yg sama. kena tambah makan, increase calori intake. training pun sepatutnya lebih berat.

   5. sakit mcm mana tu? bahagian tendon? pernah berurut?

   6. jgn bergantung pada supplement. training skrang camna? brapa load? brapa ulangan? training sistem yg betul membolehkan angkat lebih berat. penambahan kalori mengikut berat bdn semasa. dan boleh dilebihkan jika perlu. mcm sy bgtau, cuba amik vitamin b complex dulu utk selera makan.

   7. baru 3 bulan main, sy x galakan pakai suporter. spotter ok. adakah benar? salah. sbb basicly kita ada 3 jenis gerakan, concentric (ketika naik), essentric (ketika lepaskan), isometrik (tidak bergerak). jd kalau boleh control ketika turun pun akan ada gaining.

   8. squat terbaik. utk bahagian romboid, buat close grip row. atau kalau ada machine dlm gym, seated cable row. lg lebar tgn dibuka, more to lattisimus (kepak), lebih kecil (romboid), tebal ke belakang.

   1. hamba@allah@buntu says:

    4. contoh mknan yg baik tu mcmana? sy kurg ilmu ttg diet mkn.. bleh dato nyatakan nm sajian? eg. ns ayam, sup ekor dll.. & apkh yg dimaksudkn dgn clean?

    5. sakit di bahagian tendon & tulang bdekatan bicep.. xpnah brurut..

    6. training 5x sminggu.. utk bench press load 100lbs.. dgn supporter concentric.. 3set, 12, 8, 6 resp. ok ke? kdg2 10, 8, 6.. tu pn agak nk tkeluar dah bijik mate, takde concentric supporter mmg mati kna hempap..

    7. spotter ni mcmana ye? adakah perlu sy load bench press 60lbs hanya smata2 utk mlengkapkan 3set each 12resp? sbb sy ada terbaca artikel yg mengatakan jgn guna beban yg termampu smata2 utk capai 12resp setiap set tetapi gunalah yg lebih berat, dapat buat 1-6 pon xape jnji yg berat, benarke?.. adakah isometric ada gaining?

    8. ‘trainer’ sy ajar utk seated cable row jgn dekatkan siku dgn rusuk iaitu dgn keadaan tgn dibuka lebar. dia ajar utk seated row perlu rapatkan siku dgn bdn. skrg apa yg sy fhm spt dato nyatakan diatas, yg diajar ‘trainer’ sy tu more to kepak kn? disebabkan blkg sy xde kepak n serata dgn leher blkg, adakah sy perlu lakukan 3set tgn dibuka 3set tgn ditutup?

    1. 4. boleh rujuk di http://www.strengthsifoo.com/pelan-pemakanan/

     5. ada beberapa kemungkinan. mungkin muscle limitation yg biasa, mungkin koyak. kalau koyak, rasanya sgt sakit. ada apa2 bengkak? atau pergerakan yg limit?

     6. 3 set tu tiga2 support ke?

     7. mmg betul tp utk peringkat awal sy x brapa galakkan disebabkan otot x brapa sedia utk terima. 1-6 dah masuk kategori power training. kalau utk gain power peringkat awal, boleh susun training 1-6. http://www.strengthsifoo.com/sistem-latihan/

     8. seated cable row ada byk variasi. dua2 tu betul, tp mainkan ikut sasaran. kalau utk lat, buat barbell row pun ok.

     1. hamba@allah@buntu says:

      5. tiada sebarang bengkak2.. cuma terjaga mlm bila sakit dtg, rs sakit tu mcm tulg dislocate wlupn sy xdpt bygkn mcmana keadaan pesakit dislocate sbnr, mmg sgt sakit..

      6. ya tiga2 set support.

      7. sy aim utk size, tp perlukah pd peringkal awl sy teruskn dgn 3set 8, 6,6 dgn heavy lifting? utk dptkn size, each body part, sy kna buat semua workout? mcm, bench press, incline bench press, decline bench press, dumbbell chest press, incline dumbbell press, dumbbell fly, incline dumbbell fly, dip, bench dip, cable cross over & pull over? apa yg dimaksudkn power training?

     2. 5. kemungkinan besar due to any injury yg limitkan pergerakan. utk pastikan, elok jumpa doctor. biasanya boleh dibetulkan dgn terapi, urut. kalau berdekatan ngan rawang, boleh singgah sini.

      6. ubah training sistem, jika semua support, kurang development kat concentric, tambahkan set, 2-3 set terakhir baru guna sedikit support.

      7. elakkan jenis isolate cam fly, cable cross dll. utk yg baru, biasa sy galakkan tumpu pada 3 ni dulu, bench press, squat, deadlift. pastikan ketiga2 boleh angkat berat baru masuk senaman2 lain. jgn terlalu byk game. kurangkan game, lebihkan sedikit set, mungkin 5 drpd 3 sbelum ni. utk 1 part besar, dlm 3 game pun dah ok. part kecik 2 game pun dah ok. power training , training utk built power, biasanya dlm weight training utk angkat lebih berat pada masa akan dtg.

 42. hamba@allah@buntu says:

  1 part besar dimaksudkn dgn bench press, squat n deadlift? jd dgn hanya buat 1 part besar, sy akn dpt angkt lebih berat utk sgala game? eg. back, shoulder,bicep, tricep & forearm..?

  1. hamba@allah@buntu says:

   adkh bench press yg dimaksudkn termasuk incline & decline, dumbbell fly? n squat pula smua termasuk hamstring, calf, gluteus ? utk mndptkn kekuatan bahu dlm membuat semua senaman bahu harus ditumpukan kpd apa ya? adakah shoulder press membantu?

   skrg aim & goal sy kpd membesarkan size bdn dahulu tmasuk lengan, paha, bahu dan dada yg besar, sy difahamkan utk dptkn dada besar, bench press flat, incline & decline, utk bahu besar & kuat, adakah shoulder press, lateral raise, bent over lateral raise, upright row? n utk back adakah ianya seated cable row, lat pulldown, one-arm barb row?

   boleh tak dato tlg nyatakan setiap snmn yg sy perlu praktikkan utk besarkan size chest, shoulder, back & leg? sebagai contoh;. chest; 1. bench press, incline, decline, fly 2. shoulder; lateral raise, bent over, front raise, military n dumbbel press

   1. membina core atau asas. exercise yg besar utk part2 bdn, 3 ni, bench press, squat, deadlift. ketiga2 hampir meliputi keseluruhan otot2 major. chest, shoulder, arm, back, pinggang, perut, quad, ham dll.

    elakkan terlalu byk senaman lebih2 lg yg isolate cam dumbbell fly, lateral raise, front raise dan kebanyakan machine cam leg extension dll. dlm masa sama selain 3 exercise tu, boleh tambahkan beberapa senaman seperti shoulder press, ez biceps curl, triceps extension, dip.

    pembakaran kurang (tp cukup utk stimulate grow) + kalori lebih=besar.
    pembakaran lebih + kalori kurang = kecik

    utk otot besar, boleh sasarkan dlm 3 senaman, otot kecik cam arm boleh sasarkan 1-2 senaman. kalau perlu combine, combine je. lebihkan masa rehat. contoh 4 hari training, 3 hari off. time off makan makan dan makan.

    1. hamba@allah@buntu says:

     thx dato, slama brp bulan sy perlu focus on 3 basic sblm sy splitkn latihan?

     1. sampai at least dpt angkat berat bdn sendiri atau lebih.mungkin 2x

 43. Krna tuntutan kerja, Dalam seminggu ada 2 hari saya workout malam, start jam 9.30mlm tamat jam 10.30, Pas regangan tamat latihan , saya wat senanmam perut plak, tamat jam 11pm. Sblm workout saya ambil separuh scoop besar seriousmass, lepas workout, lg separuh scoop seriousmass. Target Size.
  1) Sesuai ke w/o mlm minum seriousmass, bimbang jadi lemak plak pula sbb lepas w/o kita akn tidur. Adakah carb dari seriousmass tu akan d terus bakar/di gunakn sewaktu kita tidur sbb tinggi juga kalori kalori 1 scoop tu, 1200++ kalo x silap. ATAU sebaik nya ambil whey protien je 30minit pas workout.?

  1. kalau workout, jgn risau. yg penting qualiti workout. jgn lupa makan solid food lepas training malam tu. jgn bergantung pada supplement je. dpt tandori ngan nan pun menarik gak. πŸ™‚

   1. tandori? kena g kedai mamak tu,.best best.., harap x trlebih order le huhuhu….

   2. zac makio says:

    dato ..sy pg gym mlm..hbs gym..minum myO saje..betul kh cara sy..?knpe perlu mkn solid food..?

  2. hehe. kalo serious mass, 2 scoop baru jadi 1250 calorie bro, kalo ko amik 1 scoop = 1250 bahagi 2 la.. sng jer..

 44. Salam,

  Berat 84.9 kg @ Tinggi 174.8 cm

  Buat permulaan utk bina badan :-
  1) Apakah permakanan Tambahan yg diperlukan?
  2) Berapakah beban yg diperlukan?

  Terima Kasih.

  1. apakah sasaran? keadaan badan sekrang bagaimana? peratus lemak?

 45. saya seorang yg obesiti sye perlukan bantuan,

  1. Apakah petua yg terbaik untuk saya untuk kuruskan badan?
  2.Kalau setakat berjoging setiap sabtu dan ahad bolehkah saya kurus?
  3.Apakah makan yg saya perlu ambil dalam kehidupan seharian?

  SAYA PERLUKAN BANTUAN ENCIK

  1. 1. pertama skali betulkan diet. makan 6-8 kali sehari. sikit2 tp byk kali. dlm setiap makanan, masukkan protien, carb n lemak baik. bila makan dah cantik, baru check bab training http://www.strengthsifoo.com/rahsia-membentuk-badan/

   2. setakat kurus mungkin boleh tp x cantik. xde conditioning. seeloknya tambah latihan bebanan. jika tidak ke gym pun, boleh buat di taman, cam push up, squat, lunges, dan sebagainya. cuba yg ni http://www.youtube.com/watch?v=nTBVNG3OLhw

   3. cuba baca di http://www.strengthsifoo.com/pelan-pemakanan/

   1. macam link yg dato’ tunjuk kt no.2 latihan berkenaan dibuat berape kali sehari? dan masa yg terbaik untuk membuat senaman tersebut

    1. boleh buat dlm beberapa ulangan, kalau ikutkan sehingga 500 rep secara total. tp utk peringkat awal ikut kemampuan dulu. saya suggest buat sbelum joging. pastu baru g joging.

     1. kira2 dato’..bilakah saya boleh menjadi seorang yg kurus dan badan yg berotot?

     2. bergantung pada byk faktor seperti disiplin dlm pemakanan, latihan dll. faktor2 genetic, faktor2 lain. secara average sesuatu program menunjukkan keberkesanan dlm jangka masa 3-6 bulan.

     3. bodygemukkeneejek says:

      jika saya berdiet bolehkah saya meminum 1 scoop besar 1 hari (malam) setiap hari

      adakah itu diet yg baik ataupun buruk?

      saya akan meminum madu tersebut selepas makan malam adakah itu mengganggu repotasi saya untuk menjadi seorang badan yg berotot?atau pun adakah cara berkenaan lebih baik?

     4. minum apa yg 1 scoop besar tu? madu? brapa besar?

 46. 1.Jika saya lakukan latihan beban ini dari umur saya 12 tahun adakah ia cept berkesan ataupun lmbt?
  2.Mengikut dlm majalah yg ibu saya beli seperti MIDI,RAPI ia memberitahu badan yg berotot menyebabkan badan kita nmpak rendah adakah itu benar?
  3.Pipi saya tembam saya ingin bentuk pipi yg lansing bagaimanakah caranya?adakah menjaga pemakanan atau melakukan latihan beban atau lain2?

  1. 1. arnold scwarzenegger mula bermain pada usia 11. tp jika bermula pada usia muda, lebihkan pada built base, power dulu. jgn terus ke otot. main berat, dgn ulangan yg kurang.
   2. ayat tu terlalu general, secara teknikalnya, jika tinggi 160 cm, tanpa otot yg besar nampak kecik n tinggi utk 160cm, tp bila badan melebar, nampak pendek, tp ketinggian tetap 160cm.
   3. biasanya pipi tembam dikaitkan dengan makan nasi lebih atau karbohidrat lebih. kalau tgh dlm proses training, x perlu risau sgt pasal pipi dulu. saiz pipi boleh dikurangkan kemudian.

   1. bodygemukkeneejek says:

    kalau lelaki bagaimana ingin mengidamkan badan slim?

 47. bodygemukkeneejek says:

  ye madu,sudu tu sudu besar biase x la besar sngt sudu tu besar sikit dari sudu teh

  1. kalau madu, saya x rekomen amik time malam. elok amik time pagi

   1. apa beza amik madu time pagi n malam?
    utk seseorang yg sasarkan size, brapa tbs ptt ditelan n pagi ke mlm?

    1. bukan apa, takut x digunakan time malam, jd excess calori, tetapi seandainya masih dlm range calori, xde masalah. brapa, bergantung pada individu, aktiviti dan sebagainya. sbagai guide line 1 dah mencukupi, tp x menjadi masalah utk lebih jika memerlukan

 48. assalammualaikum dato’.. berat sy 100..tinggi 170..sy berminat untuk bina badan ni dah lama..boleh dato’ bagi pendapat dn nasihat untuk sy capai impian sy tu.??…

   1. saya nk bina badan.tp tak tahu cara yang betul.makanan tambahan yg mane perlu sy beli?…cara pemakanan seorang ahli bina badan cam ne lak?

 49. SELAMAT MALAM DATO.SAYA TINGGI 162 CM,BERAT 72 KG.KATEGORI TEMBAM,PERUT PULA BUNCIT SIKIT.SAYA CUMA ANGKAT DUMBELL 10 KG DI RUMAH DAN TAK PERNAH KE GYM.BARU 3 MINGGU STARTING.NAK TANYA:

  1.ADAKAH HANYA DENGAN ANGKAT DUMBELL DAN TIDAK AMBIL APA-APA PROTEIN TAMBAHAN BOLEH MEMBESARKAN OTOT?TARGET SAYA HANYA INGIN MUSCLE LENGAN DAN BAHU TU BESAR SIKIT DAN NAMPAK BEROTOT.

  2.SAYA RASA BADAN SAYA DAH BESAR DAN BERISI.INGAT NAK KAWAL PEMAKANAN, KAWAL MAKAN AYAM DAN DAGING,NASI DAN MINUMAN MANIS .ADAKAH MAKAN SIKIT BOLEH MENGURANGKAN BERAT BADAN TAPI DALAM MASA YANG SAMA MEMBINA OTOT BADAN?

  3.BAGAIMANA CARANYA MENGEMPISKAN PERUT YANG BOROI NI?

  4,KALAU RASA OTOT NI TAK SAKIT DAN YAKIN DENGAN KEMAMPUAN,BOLEH TAK SAYA WORKOUT PADA SETIAP HARI?

  5.APAKAH FUNGSINYA MAKAN TELUR MENTAH DALAM MEMBINA OTOT BADAN NI?

  1. 1. utk peringkat awal, mungkin senang nampak kesan tu, sbb x pernah guna beban itu, tapi bdn akan adapt dgn sesuatu beban dlm 1 jangka masa. jika boleh, cuba cari dumbbell yg boleh ditambah berat. dan dlm masa sama jgn hanya train tgn dan bahu, train semua body part.

   2. makan mengikut jumlah kalori yg diperlukan bdn. boleh cuba baca http://www.strengthsifoo.com/pelan-pemakanan/

   3. yg paling penting utk perut, pemakanan yang baik

   4. jika recovery cepat, xde masalah

   5. jika boleh, jgn amik mentah, bakteria tu ada. at least separuh masak.

 50. thank you dato.tapi pelik sikit.napa apabila lepas makan je,perut nampak terlalu besar/boroi/mengembang lepas makan.tapi apabila tak makan,perut nampak kecik sikit,buncit ada tapi sikit je.nampak betul2 buncit apabila lepas makan.memang mcm tu orang yang perut boroi ni…isk..isk…sian orang mcm saya ni…

  1. elasticity of abs, boroi sementara. kesan ni boleh dikurangkan dgn menjaga pemakanan utk 1 tempoh yg agak lama, supaya perut biasa dgn kuantiti yg sikit

 51. aslmualaikum..hye.. ada x cara paling berkesan utk kuruskan perut??

  1. waalaikumsalam. pemakanan yg baik + senaman yg betul + rehat yg cukup

 52. Salam, nak tanya ler di mana boleh sy beli Whey Powder yg masih belum di campurkan apa-apa perasa?

 53. Orang Baru says:

  1.Kalo dah ambil multivitamin, vita c dan E perlu ambil juga ke Dato?
  2. Protien yg terkandung dlm SeriousMass dan WheyProtien sama ke?

  1. 1. depend pada budjet. jgn stress sgt semua nak amik. jika mampu, x salah tambah, tp bukan kata wajib juga.
   2. jenis sama, whey. cuma serious mass tinggi carb

 54. A’kum…saya nak tanya dato’, selain organic fibre, adakah bahan makanan lain yg boleh ditambah kepada dymatize super mass gainer utk elakkan cirit-birit? Adakah lama-kelamaan badan kita akan tolerate ngan mass gainer mcm ni atau akan lebih memudaratkan…..adakah ini fenomena biasa dan bolehkah dato’ berikan panduan bagaimana nak ambil mass gainer ini tanpa cirit-birit?

  1. wkum. saya dah cuba pelbagai seperti oat, buah dll kepada byk org, dan rasa yg paling berkesan organic fibre. yg lain membantu tp cam x brapa kesan plak. boleh test.
   mungkin akan jd lebih teruk, kalau kes yg terlalu serius elok cari yg lactose free. skrang byk yg xde lactose atau kurang.

  2. utk pengetahun cik dan semua2 cik kt sini, dymatize super mass gainer mmg cirit.. xde yg dpt elak drp cirit oleh produk beliau.. mkn2 mkin kecut hehe

 55. Salam Dato,
  1. Sy nie minat sgt main gym tapi badan x naik2 smp skarang dah hampir setahun dah nie…Tinggi sy 173 dan berat 55kg.Produk yg dah guna mcm2 tp masih x menjadi.
  2. Sejak2 nie bila sy angkat berat tulang belakang sy akan jadi sakit kenapa ye?kdg2 smp xleh nk duduk
  Mohon jasa baik dato bagi pendapat

  1. 1. boleh sent detail pemakanan dan training ke jaytiraa@yahoo.com
   2. byk posibilty, mungkin common injury melibatkan psoas major, erector spinae. kena tgk tahap injury bagaimana, ada tanda2 lain seperti lebam? atau apa2 limitation yg lain?

 56. A’kum dato sini sy nak ask…umur 28 n baru jak kecimpung dlm dunia gym ni…berat badan 59kg,tinggi 173cm…skrg 1st time ambil protein iaitu serious mass produk gnc…masalahnya sejak ambil protein ni badan panas la,dah tu tgk org pun bleh hot…hahahah…sy ni jarang makan,klu harap protein ja ok ka utk naik berat badan ni?..ya lah nak makan 6/8 kali budget mahal…klu boleh nak minta idea dari dato ttg mknn murah tp sehat n bprotein utk bina otot…satu lagi kwn2 ada saran ambik pil anabolic steroid bina muscle cepat..o ka tu ambil???..apa effect klu ambik long term???thankz dato..

   1. time kasi dato atas nasihat…klu bleh dato email la topik bagaimana berjimat dlm makanan dan bagaimana mengalak diri agar kuat makan…ya kadang kala kita rajin makan dan kadang kala klu dah stress tu nak tgk nasi pun rasa nyampah..sekian time kasi dato..

 57. dato..
  sy kurg mkn, tp kerap, bleh kata dlm 6-8x sehari… bleh wat size ke?
  n sy ad amik ultimate nutrition supplement extreme amino acid dlm bntuk ubat, adakah ia merbahaya? bebas steroids? 19 calorie , 4.8g protein/serving…

  1. setakat hari ini, tiada kes maut dilaporkan, jd boleh dikatakan kategori selamat lg. :). kes2 yg dilaporkan biasanya melibatkan supplement fat burner, xde lg kes protein, atau mungkin rare case atau case2 biasa, cirit dan sebagainya.

   1. amino acid & anabolic acid x mngandungi steroid?

 58. as’salam dato..berat sy 60kg..tgi 165cm..
  sy berminat utk membina bdn nie..utk newbie cm sy ni,mknan tmbhn ape yg patot sy ambik dlu yer?boleh dato bg pendpt n nasht?sya hrap sgt dato dpt jwb pertnyaan sya sbb sy kurng phm sikit dgn mkanan tmbhn nie..

  1. kalau merasakan perlu, boleh mulakan dgn gainer, apa2 gainer boleh.
   jika kurang peruntukan, elok amik whey, tapi perlu lebihkan carbohidrate tambahan daripada makanan natural mcm kentang dan sebagainya

   1. ooo..ok…
    sy perlu ambik gainer tu dalam jangka masa berapa lama yer?
    klau sy ambk hard mass ok ker?boleh dato syorkan gainer or whey yg ok x?
    n 1 lgi sy nk tny sy ni seorg yg agk bzi jg bekerja..pada waktu mlm sje sy free..dan sy main gym pon pda wktu mlm selps bekerja..so cmne sy nk jg cra pemknan harian sy yer?bknkah kta perlu mkn shri dlm 5-6kali ker?

    1. atau mungkin dato bleh bg pendpt cra pemaknan yg sng boleh sy ikot?

    2. boleh main time malam, jika tak dpt jaga masa makan, cuma lengkapkan keperluan kalori yg diperlukan dlm sehari.

 59. saya ada mengambil protein serious mass,asid amino dan jugak cratein.kesan die dalam masa 1 bulan berat badan saya bertambah 13 kg.cume saya masih tidak nampak pembesaran yang ketara pada badan saya..untuk maklumat tinggi saya 172cm dan berat badan saya 61kg

 60. dari segi fizikal badan saya berotot cume tidak besar.macam mane cara saya untuk membesarkannya dan supliment yang perlu saya ambil untuk membesarkan saiz otot saya dato.

  1. bergantung pada byk faktor termasuk latihan dan makanan. dgn brat 61. strict pada compound workout dulu. jgn terlalu byk game mcm nak ke contest. buat yg asas dulu. sasarkan at least squat, bench press, dead lift dpt angkat berat bdn sendiri

 61. salam dato saya ingin membuat pertanyaan berkenaan membina badan,saya ada masalah disini dengan pemilihan protein untuk membuat saiz.sebap ada beberapa rakan memberitahu untuk membina saiz die ada meletakan beberapa supliment untuk membina saiz dan manakala cuting pula protein dan suppliment yang lain.yang pasti saya masih tidak tahu protein dan supliment yang mane saya perlu untuk membuat saiz

  1. balik kepada basic pemakanan. utk size ketiga2 perlu, carb, protein dan lemak. paling simple dgn diet 40:40:20. atau boleh lebihkan carb. apa beza weight gainer ngan whey, weight gainer masih ada whey dlm nya, cuma ada tambahan carb. jika makanan harian dah cukup supply carb, x perlu amik gainer pun xpe, cuma yg menjadi masalah kebiasaannya supply protein, jd nak jimat pakai whey, atau lg baik kalau cukupkan makanan natural, daripada sumber, ayam, ikan, daging. pasal, supplement, bergantung pada budject, kalau ada byk sgt duit utk dibuang, amik dua2 pun xpe. campurkan. πŸ™‚

 62. SALAM DATO, SY NAK TYE,,DULU BERAT SY HANYA 55KG..KMUDIAN SY CUBA SUPPLIMENT NMA (AMINO 5000 JENIS BIJI PERLU KUNYAH),HGANYER MURAH SAHAJA AROUND RM60..SY AMBIL SUPLIMENT INI SAMBIL AGKAT DUMBLE DLM 5KG DAN JUGA SY BUAT NUCKLE(TEKAN TUBI JENIS GENGGAM)..THEN BERAT SY NAIK JADI 63KG N KWN2 SY NMPK SY SMKIN BERISI…MSLHNYER SKRG…SY AMBIK LAGI SUPLIMENT 2 SKRG.TETAPI BDN SY MAINTAIN JE..SY NAK NAIK KAN LAGI BERAT BDN SY SMBIL BINA OTOT BDN,,SY DAPATI BISEP N TRISEP SY BSAR DR SBLM NI,,TP MAINTAIN JE SKRG,,,BLH TAK DATO CUBA SUGGEST SUPLIMENT YG BTO UTK SY AMBIL N DIMNA SY BLH DPTKAN.??SY INGIN NAIK KAN LAG BRAT BDN SY N JUGA OTOT2 BDN SY..SBLM NI SY BLI D FARMASI YG BDEKATAN. TQ DATO,,:)

  1. bdn dah start adapt dgn dose yg diberikan. x bleh nak espect amik benda sama utk terus membesar. kena tambah lg. cuba hubungi 012-6886774 utk supplement.

 63. SAYA GYNA UNO NUTRITION JENAMA MLAYSIA

 64. dato…makan mass gainer utk besarkan bdn ke?

 65. nk tanya sikit.. kat mne nk cri kedai yg ade jual susu mcm gmbar di atas skali tu..??

  1. kalau mencari jenis mcm kedai, ada di kebanyakan shopping mall, gnc dan sebagainya

 66. Assalamualaikum Dato’, terima kasih atas info yang sgt berguna untuk org baru cam saya. Saya mmg begiiners lg, baru 2 bulan gi gym.
  Berat dalam 65kg dan tinggi dalam 173cm. sblom men gym ni saya mmg kurus sgt walau berat dalam 58kg. soalan saya utk dato’
  1. skrg da ada otot cket cuma kalau saya rest 2-3 hari dia jadi kecik balik. otot ni dia bleh jadi cam chipsmore juga ke dato’?
  2. camana cara nak maintain dato’ takut lepas puasa semua jadi kecut..nak simpan utk raya otot tu…
  3. org mcm saya dah boleh buat 6 packs ke atau kena tunggu dulu?
  4. saya selalu guna dumbell 5-7.5 kg utk latihan dan 20kg kalau guna mesin..bila masa utk tahu kita dah sedia utk tambah beban dato’?
  terima kasih utk masa dato’

  1. otot blum cukup matang. yg membesar bukan otot, lebih pada beberapa perkara termasuk meningkatkan penyerapan air. nak matang amik masa. mungkin dlm lingkungan 4-6 minggu. jd proses tu bukan sekejap. maintain train n makan. tambahkan beban bila mula mampu n terasa dah adapt dgn beban tu.

 67. Salam Dato’ Zaki,

  Sy nak tnye skit, sy bru jee pg gym dlm mse 2minggu, sy seorg yg kurus, tinggi 168cm, berat 54kg.. Sy dr dlu mmang berat cmnie jee.. then sy ambik inisiatif untuk pg gym n beli susu protein.. Sy skang da beli n mkn Muscle Juice Revolution, brand UltimateNutrition… Soalan sy..

  1.Adakah susu protein yg sy beli ini sesuai untuk mnambah berat badan sy dan menambah otot sy nie??

  2. Adakah betul sy pg gym seminggu 3kali??

  3. Pd hari prtama n ke2 sy workout, dada sy rasa sakit, then hari2 yg seterusnya dada sy da xder rse sakit, apekah yg sedang brlaku?? adakah otot dada sy da xmmbesar?? (sy skang focuskan chest dahulu, sbb nmpak kempeng sngat xder chest :P)

  1. 1. boleh, jika menepati keperluan kalori
   2. 3 kali pun boleh utk sizing.
   3. jgn hanya main dada. main semua body part

 68. dato’ org yg jaga di kdai gnc bg tau yg creatine bole mengganggu tumbesaran..?? betul ke.. nk mintak pendapat dato’ skit.. sbb tgah was2 nk bli serious mass..

   1. mcm susah untuk tinggi klau susu yg ade creatine.. lps org tu ckp sy takut klau minum sy x bole tinggi.. mcm mne dato..?? betol ke..

 69. x tau la sy dr mne.. tp org yg kat gnc tu bg tau sy.. so, creatine x de effect tumbesaran la ni..?

  1. xtau apa tujuan dia bgtau begitu. peniaga ni kadang kala pelik.

 70. Salam Dato’..umur saya 25 tahun,berat badan 60kg dan tinggi 180cm..saya berminat utk membina bdn dan ingin menambah berat badan untuk nampak lebih berisi dan berotot..saya mempunyai rangka badan yg besar tetapi sangat kurus dan saya juga aktif bersukan..kwn saya mengesyorkan saya mengambil protein supermass untuk naikkan badan. harap sgt Dato’ dpt memberi nasihat dan pendapat..=)

  1. boleh kalau nak guna super mass. tp jgn terlalu bergantung kat supplement

 71. salam dato.. saya ade beli supplement supermass..
  masalah nya skang sy tak berapa faham sukatan yg diperlukan untuk sehari?

  1. mengikut keperluan badan dlm sehari. kalau ikutkan super mass tu ada 16 serving je. kalau guna 2 serving sehari. 8 hari dah abis

 72. salam.. saudara, sy nk tny 2-3 soalan yg dok pening kt kpala nih..

  1) sy bru blaja main gym. apa jenis makanan tmbhan untuk prmulaan nih?
  ada yg ckp ambik protien whey, animo pump, mcm2 lg lah…
  2) kalau sy ambil makanan tmbhn nih ada kesan yg x baik x utk badan dlm jangka masa pnjg?
  3) kalau sy da start makan mknan tmbhn nih perlu berterusan ke atau blh stop bila bdn da mnjadi spt yg sy nak..

  harap saudara dpt membantu.. thanks…

 73. 1. kalau baru nak start. benda pertama kena betulkan, adalah makanan natural. slagi makanan x betul. amik la apa2 supplement pun x jd.
  2. kalau ada modal lebih, amik la whey protein.
  3. kesan utk long term, belum diketahui. manusia dlm tempoh human testing product2 ni. jd tikus makmal
  4. jgn bergantung pada makanan tambahan jika xnak tetiba drop bila xde makanan tambahan tu.

 74. salam tuan.. sy nk tye skt ni.. mgu lps sy ad ambk serious mass.. 2,3 hari lps tu sy cirit birit jr.. msk ari ke 5 n 6 dh ok plk coz sy kurg kn kepekatan die.. adkah ia normal atau sy kne ambk suplement tmbhn untk dcmpurkn dgn serious mass… lg satu sy guna air pnas untk shake dgn suplement td.. n then sy cmppurkn dgn susu low fat milk… adkn protein 2 dh xbrgune? reason sy shake dgn air pns coz xnk bg suplment td brktul2 dlm air… dhrp kn tuan dpt jwb prsoalan sy ni ………………..ty

  1. ada posibility x kena ngan bdn, mungkin kerana lactose, cuba campur psylium hust dulu, boleh didapati di farmasi. jika x berkesan gak, tukar la brand lain. protein x bleh dicampur dgn air panas. pakai je air sejuk, blend, dia xkan berketul.

   1. ye ke… time kasih tuan coz bgthu sy.. tuan,sy rs nk prgi gym la tp xde keyakinan.. sy tgk bdn2 diorg bsr tp sy cam lidi jr huhu…. kalau la ad org yg sy knl xpe @ blh ajar cr2 yg btul syok jgk kn … prlu kh sy mmbranikn diri untk mmbuat kn bdn sy ideal… ty

 75. salam dato….sy nk btnye bbrpa soalan…sy seorg yg aktif maen gym lebh kurg 4,5 kali smggu.. slame hampir setahun sy maen size untuk besarkn bdn sb dlu sy tlalu kurus…skg sy bjaye mnaekkn berat badan lebih 30kg..masalahnye skg sy ade masalah selulit (pecah lemak) pda bhgian peha,betis dan bwah lengan (walaupn itu pkara yg biasa berlaku bila berat bdn naek)..sblm ini sy hnya mngambil mknn tmbhn (mass gainer) spt super mass gainer & muscle juice…skg sy ingin btukar kepada whey protien ttapi msh mahu maen size ntok bina otot shaja..adakah ia akn mbantu krana sy xsggup mhadapi msalah selulit stiap kali blk dr workout…apakah mknan tmbhn laen yg bley dsertakan smasa pngambilan whey protin ntok membina tnga tmbhn yg dperlukn smasa workout??

  1. sepatutnya daripada awal sertakan vitamin E dan C. kulit tidak membesar secepat otot. boleh tambahkan skrang sbagai langkah berjaga2 supaya tidak bertambah teruk

   1. Sy ade tbaca komen dato ttg supplement untuk sseorg itu memulakan workout d gym dgn mngambil;
    -multivtamin
    -vtamin C & E
    -flexseed oil
    -olive oil
    -glucosamine…
    sy bcadang utk sediakn semua splement tersebut tp sy tidak tahu bila waktu dan jdual pmakanan yg betul..jd dato bleh bg cdgn ttg jdual pmkanan tersebut…sama juga spt whey protien..bila msa dan waktu plg sesuai bg sy utk ambil sume tu..mintak tlg ye dato

    1. kebanyakan boleh diambil dgn perut kosong, di waktu pagi., whey protein, boleh diambil diantara meal, pagi, sbelum n selepas training, sebelum tido

 76. salam.. saya masih baru lagi dalam bidang ni.. baru nak berjinak2.. tapi saya menjalankan workout tanpa menggunakan alatan gym.. jadi soalan saya,apakah yang harus saya buat untutk mendapatkan hasil yang terbaik walaupun saya tidak menggunakan alatan gym?

  1. boleh tu boleh, tp x boleh nak jangka seperti mereka yang train heavy. pertama disebabkan adaptation terhadap beban yg digunakan. boleh buat latihan guna berat badan. boleh buat squat, chi-up, push up, lunges, mountain climbing dan sebagainya. boleh juga tambahkan beban guna botol berisi air, baldi berisi air dan sebagainya

 77. Salam Dato ,Berat badan saya 50kg ,tinggi 174cm…saya aktif dlm bola sepak..seminggu 5 hari training (bola sepak)..saya cuba utk menaikan berat badan dan otot…tapi saya ada masalah dgn pemakanan

  1. saya hanya makan nasi ,roti ,daging(lembu) , ayam , ikan kembung (lain ikan tak boleh makan) ,telur (putih telur shj) , sayur sawi shj….saya cuba makan solid food yg lain tapi secara automatic sy akan muntah…susu pun hanya susu coklat je boleh.

  2. Saya tidak berminat dgn workout di gym .

  Jadi soalan saya , boleh kah saya mengambil susu supplement seperti serious mass dll tanpa workout di gym…hanya mengaharapkan training di padang setiap petang ? jika boleh , apakah kandungan nutrisi yg perlu sy titik berat kan apabila hendak memilih jenis supplement ?

  Harap dato sudi membalas…terima kasih

  1. supplement hanya tambahan. dan penggunaan sebenar serious mass boleh mencecah 4 bag sebulan bg seorang player bola. tp apa2 pun, ikut keperluan kalori yg disasarkan. ambil kira latihan yg dilakukan skali. jgn terlalu bergantung pada supplement.

 78. salam en,
  mohon sedikit tips dr tuan,
  umur 31, tinggi 173 berat 66 kg, ikutkan ideal, tp selalu org ckp `betol ke berat ko 66?` tak cayalah… nmpk kurus` ..baru start 2 hari gym.. strengh under, muscle under, gym sorang.. bace blog tuan. beli power mass gainer 5 kg.. br cube control jenis makanan.. ambil juga vit. executive B waktu pagi. bercadang ikut sistem latihan Zaki Khan. pagi tgk blog ptg praktik kan di gym seorang.. boleh ke saya bina sedikit otot.. means ada bentuk la.. chest n bicep n perut.. target bulan 5 dh nmpk hasil.. boleh ke seorang.. sbb ada brader di gym sound `sampai lebam buat sorang-sorang tak jadi bro`.. cabaran bagi saya.. please put positive on me.. thanks

  1. boleh, jgn dgr apa org kata dulu, ramai je org train sorang kat sini yg menjadi. yg sorang ni siap menang mr malaysia.

   1. Salam. Tuan sy nak minta pendapat dan pandangan. sy mengambil nitrotech sebagai suplement untuk badan sy ketika di gym. Dalam waku yg sama sy juga mengambil minuman collagen auramen. Ada effect apa2 tak tuan pada kesihatan sy? Sebab sy guna 2 produk berlainan fungsi dan jenama dal satu masa. TKsih πŸ™‚

 79. erm..saya nk tnya kalau kita buat push up boleh ke menampakkan otot di bahagian dada dan lengan??? lagi satu pemakanan ap yg patot diamalkan…umur saya bru 18 thn..

 80. sya telah beli weight protein..berat saya 55 kg,tinggi 173..adakah weight protein sesuai untuk saya menambh berat badan…

 81. badan saya tak besar / kurus sangat. tapi ada la jugak bentuk badan tu, mucles suma (macam badan sudin citer ‘bujang lapok tu’) . cuma yg kurang sekarang ni, saya nak bagi besar / berisi. macamane eh. perlu ke ambek susu protein? sebab kalau makan banyak manepun, susah nak naik.

 82. shadfiq kafly says:

  abg saya ada beli protin super mass gainer…
  masalah sekarang beli saya minum saya sakit perut and cirit berit…
  apa sebab nya?
  protin ni xsesuai utk saya atau sebab lain?ada x altenitif lain xnk bg saya cirit berit ketika saya minum protin ni.

  1. kemungkinan besar x sesuai. boleh cuba tambahkan psylium hust. organice fibre, boleh cari kat farmasi. kalau x kesan gak, tukar protein. cari yg lactose rendah.

   1. shadfiq kafly says:

    apa itu bro??
    psylium hust..
    Mcm na cara nk guna dia?
    campur masa minum protin ke??

 83. 1.salam bro…berat sy dah 77kg..saya nk capai kan berat 85kg..dulu sya hanya 68kg..setelah setahun main gym,berat sekrng 77kg la..nk capai kan 85kg da xboleh..brape kalori yg perlu saya ambil sekarng?protein saya ambil muscle juice,super amino.multivitamin,fish oil….[erlukah saya amik whey protein?
  2.adakah normal jika muscle berlainanan besar..mgkin faktor kekuatan tgn kanan dan kiri?
  3.workout tgn yg paling bgus cmne?

  1. 1.mcm mana pemakanan natural skrang? n latihan? latih berlebihan?
   2.normal disebabkan dominant side, boleh cuba dibalancekan.
   3. xde yg btul2 paling bagus.

 84. blh x abg kira brapa saya perlu amik protein,karbo, untuk dalam satu hari..berat 77kg,tggi 174…target 85kg

  1. 77 tukar ke lb dpt sekitar 170
   170 g protein
   170 g carb
   85 g lemak
   kalau ikut diet 40:40:20

 85. abg nk tnye la.. boleh ke klau kita selalu tukar2 protein…?? sbb saya x pernah minum protein yg sama, saya selalu tukar protein.. klau dh abes satu protein.. saya beli protein lain pulak.. so,kalau mcm ni ade kesan buruk ke..?

 86. pemakanan saya,tgahari ayam 4 ketul,nasi…workout time petang..lepas workout amik muscle juice 4 scoop dan telur 5 biji..malam sya makn n.goreng ayam dan tandoori..cukp x ntk menanmbahkan berat badan?berat 77kg nk capai 85kg?

   1. pagi xmkm kerana bgun dah pukul 11 lebih..so,amik lunch trus la..macam mana?

    1. satu lagi,kalu pagi kita amik susu,roti dan whey,ok x?dan sebelum tdo minum whey ok x?

 87. boleh abg tnjkkan pemakanan saya dalam satu hari?saya xapndai mana buat jadual pemaknan

 88. salam dato..nie jadual saya,nk suruh dato komen skit..
  isnin-dada
  selasa-shoulder
  rabu-back
  khamis-tricep dan bicep
  jumaat-kaki
  sabtu dan ahad rehat…
  saya nk buat sizing,sya dgr org ckp,xperlu lama2 dekat gym,just 1jam sahaja,takut lemak akan hilang…semasa sizing,masa workout,perlukah kita buat segala aksi contonhya buat chest,incline,decline,cable,dumbell…
  -atau just buat basic sahaja,contoh,decline,incline dan bench press..xperlu cable atau sebagainya?
  begitu juga dgn workout shoulder,back..hanya buat basic atau sebaliknya?
  terima kasih dato

   1. terima kasih dato..masa mana nk buat isolate..bila dah lama main gym or masa cutting?

    1. masa cutting nanti pun boleh. atau masa bg definition, maintain saiz

     1. dato,saya tgk dada sya,mcm besar sebelah..tp xnmpak mana..saya teras tgn kiri saya kuat dari tgn kanan…itulah sebabnya dato..mcm mana nk bg samakan balik bhagian dada ini?saya dh setahun main,mgkin pada mulanya dulu,sy main ikut suka,xde jadual rehat dan latihan..hari2 saya main..mgkin faktor ini muscle tidak membesar?dan bahu agak besar dr bhgian bicep dn tricep…boleh kah saya main bhgian bahu dgn cara cutting sebab nk bg bahgian bicep dan ticep besar dahulu?

     2. x perlu main cut, cuma lebihkan beban pada tgn, jika perlu. bab besar sebelah tu, antara cara, cam main guna barbell, badan akan cuba sama ratakan kekuatan tu dlm 1 jangka masa. jika terlalu ketara, boleh guna dumbbell berat sebelah

 89. Salam…. Saya ni bekas pesakit brain tumor. Saya mahu tahu adakah selamat saya minum whey protein ni?

  1. x jd isu. menurut sebahagian research, whey membantu dlm pesakit tumor

 90. Assalamualaikum dato’.
  Sy confuse dgn sesetgh pendapat mengatakan lebih baik mkn telur ayam mentah yg dicampurkan dgn fresh juice utk mendapat khasiat yg maksimum. Adakah ia benar? Jikalau tidak, bagaimana cara mkn yg betul?

  1. waalaikumsalam. bukan semua org dpt terima telur mentah berikutan bakteria dlm tu. jd seeloknya amik setengah masak utk elak sakit perut.

 91. salam dato..rehat itu sgt penting..contoh,saya main gym hari ini,buat chest..sakitnya dalam 2 hari baru baik..esok tu,adakah saya blh pegi gym lagi sebb keadaan sekarng,chest saya sakit?sebb esok tu saya buat sholuder…ape pandapat dato?mgkin sya perlu main bicep dan ticep ..atau main back..atau main selang satu hari,hari ini chest,esok rest,lusa shoulder?keperluan protein semua saya ada..mass.whey,amino…

  1. chest dan shoulder saling berkait. apa kata buat yg lain seperti back/kaki

 92. Akum…nak bertanya,saya baru nak berjinak-jinak untuk bentukkan badan ni,,,saya ada beli set dumbbell,untuk bersenam di rumah…soalan saya ialah:

  1) saya hanya mula main sekarang,5kg setiap dumbbell kiri kanan…saya hanya ada masa untuk main pada waktu agak lewat mlm (siang hari terlalu sibuk),dan slps main saya terpaksa tidur kerana terlalu lewat,keesoakkan hari,setiap hari saya akan berasa terlalu sakit di bahagian otot badan,sampai tangan saya sukar untuk diluruskan kerana terlalu sakit…saya baru seminggu dlm semua ni..adakah mungkin cara saya salah atau ianya normal?

  2) bila bermula bersenam begini,maksud saya org yg mula berjinak jinak begini,adakah bila slps bersenam,dan kemudianya bersama isteri (sexs),akan menganggu proses pembentukkan badan?

  3) adakah perlu mengawal pemakanan?contohnya,makan nasi pada waktu malam?

  4) berapa masa yang boleh diambil selepas makan untuk memulakan latihan (dumbbell)? sebab masa terlalu sibuk bg saya..tapi saya tetap mahu membina badan skrg….

  5) jika perut sedikit membuncit,bagaimanakah cara senaman yg cepat untuk bg normal semula ataupun berotot…selain dr kurangkan mknan,kerana mknan mmg bertindak bls cepat dengan sy,jika sy kurangkn mkn,bahagian bdn yg lain juga akan cepat mengecut…

  1. 1) kalau nak lurus sakit, dah over use tendon. bukan lg otot. utk peringkat awal jgn terlalu over dulu.

   2) tiada masalah, tp jika masih larat utk seks, kemungkinan intensiti latihan x cukup

   3) perlu jika dlm proses shapekan bdn. lepas training, tumpu pada makanan berprotein sahaja.

   4) depend pada penghadaman. jika jenis yg cepat hadam, boleh je buat dlm 30 minit lepas makan. tp kebiasaan 2 jam

   5) buat plank

   1. terima kasih dato….makanan tambahan untuk permulaan ni ape yer? maksudnya jenis yg disarankan..mgkn lps2 ni leh join gym dato..

    1. xde yg permulaan. semua tambahan kalau ada duit tambahan. x wajib. kalau rasa perlu, cari yg jenis protein, whey atau amino

     1. terima kasih bnyk2 Dato….

 93. Blog dato ni bagus sekali.

  saya ada pertanyaan dato. berat badan saya dalam 60-65kg lebih kurang macam tu lah. tinggi dalam 5’4.

  Saya tidak pernah ke gym bagaimana pun saya ada alat saya sendiri berupa besi panjang bengkok tuh (steel bar kot)m. kemudian pemberat tuh 5kg x 2 + 2.5kg x2. jadi semuanya 15 kg,

  Saya tidak menambil ubat2an..dan makanan pula saya memang kurangkan..dengan harapan boleh menghilangkan lemak dengan cepat. ertinay dalam satu hari saya akan mengambil nasi sekali sahaja. selalunya waktu tgh hari dan pada malamnya saya tidak akan makan nasi. hanya makan roti roti sahaja.

  waktu latihan saya pula kadang 4 ke 5 kali seminggu. latihan saya ialah.

  1. sit up = 20 reps x 4
  2. squat =20 reps x 4
  3. Incline Press (berdiri) = 20 reps x 4
  4. Seat cable row = 20 reps x 4
  5. Bench Press = 20 reps x 4

  rutin latihan ini maksudnya dari no.1 berakhir ke no. 5, dan seterusnya kembali semula ke no. 1 sehingga 4 kali.

  Dato apa komen dato mengenai latihan saya ini?

   1. Salam kembali dan terima kasih dengan respon dato.

    saya berumur 41 tahun dan sebenarnya baru berjinak jinak dalam masa 3 bulan ini. Mengenai perubahan tuh..dada sedikit mengembang dan bahu sudah agak menonjol sedikit.

    1. dato, pelan dan cara latihan saya buat tu betul ke tidak tuh?

    2. apa ubat2an atau supplement pembakar lemak yg dato boleh cadangkan kepada saya?

    Tq Dato.

    1. 1.boleh digunakan, tp kalau boleh pelbagaikan lg. bdn adapt dlm 1 jangka masa yg agak pendek.

     2. sy x recommend apa2. tp jika nak jugak, boleh cuba amik amino. bukan bakar lemak, tp bantu dlm recovery dan utk keperluan otot

     1. Terima kasih Dato.

 94. nak g gym says:

  a`kum dato.sy nak minx pendapat dato la.datok ke atukhehe.sy ni orangnya kurus je.berat dalam lingkungan 50kg. n tggi pon dlm 171.baru2 ni sy ada beli serious mass tuk berat kan badan sy.mmg saya push kaw2 punya akhir2 ni ,niat nak gemuk.pagi sy makan nasi lemak,tgahari saya makan nasi berlauk,petang roti canai dua.malam saya bedal burger daging.pada masa yg sama sy minum serious mass tu 2scoop sehari.1scoop saya ambil dalam 250ml perserving pada waktu petang n 1scoop lagi bila nak tidur.adakah jadual pemakanan yg saya ambil ni berkesan untuk menambah berat badan sy?dan buat masa ni sy tak workout lagi.apa pendapat dato rutin pemakanan sy skrg?huhu

  1. nak g gym says:

   dan lagi satu dato,berapa kadar kalori serious mass dalam satu scoop besar tu?confius di situ .sy target pengambilan natural food sy dlm 2000kalori camtu.dgn penggunaan serious mass,berapa kali or sukatan penggunaan scoop sy perlu ambil untuk capai 5000kal dicampur dengan kalori natural food tadi.berbaloi ke?kalau xberapa ideal.dato boleh cadangkan petua yg bernas tuk naikkan berat badan sy ni.

   1. serious mass ada 16 serving je kalau x silap. kalau sehari 2, 8 hari dah abis.

   1. nak g gym says:

    ya.boleh ke saya amal rutin harian cam kat ats tu?

 95. badang kampung says:

  Salam Dato,
  saya terlihat video latihan ini di youtube.

  Top 7 Exercises For Getting Ripped (How To Burn Fat Now)

  1. Bent Over Rows
  2. DeadLift
  3. Clean and Press
  4. Bench Press
  5. Pullups
  6. Dips
  7. Squat

  saya ingin bertanya..iaitu saya tiada kelengkapan untuk latihan Pullups dan DIPS..apakah latihan alternatif lain kepada saya yg menggunakan latihan secara manual?

  1. dip boleh tukar ke bench dip. pull up ni tetap lain dari lat pull. daya yg berlainan arah. tp sasaran sama.

 96. bagus blog ni says:

  dato tumpang tanya.macam mana nak tambahkan lemak dekat forearm dgn bicep yer?sy ni kurus.tp kdg2 ada workout guna dumbell .supplement mbantu?spt dymatize

  1. jgn tambah lemak, tp tambah otot. train dgn concept overloading principle. tambahkan berat. jika guna dumbbell dgn 1 bebanan sgt sukar utk tambah size. buat highrep boleh membantu ‘sikit’, tp jauh beza dgn lebih bebanan. jika boleh, cuba train dgn lebih berat. mungkin dgn dumbbell yg boleh tambah beban

 97. hamba allah,, says:

  slm..bro..nk tanya sya main gym..tgn sakit xley lurus…over training ke bro???cm ne nk elakkan cm 2…

  1. overtrain. streching balik. amik masa sikit. biasanya terlalu berat

 98. Salam Dato. saya keliru dengan beberapa hal.

  1. Bench Press
  2. Bent Over Rows
  3. DeadLift.
  4. Military Press
  5. Biceps Curl
  6. Squat

  saya lihat senarai latihan diatas, memerlukan berat yg berbeza beza dalam setiap angkatan. ada seorang mengatakan bahawa untuk latihan bench press, beratnya mesti sama dengan berat badan kita.

  boleh dato tolong berikan info mengenai berat sepatutnya yg diangkat berbanding badan kita?

  1. tu guide line je. bench press, squat, deadlift berat bdn sendiri. lebih lg elok. aim setinggi boleh. πŸ™‚

   1. 1. apa fungsinya deadlift ni kepada otot badan.
    2. apa yg dimaksudkan dengan rm% ini?

     1. kalo buat deadlift kena pakai belt tak? atau kena hadkan berat kalo tak pakai?

 99. Dato , nak tanye lah . bgi pemulaan (beginer) ape yg perlu kite ambik untuk maknan tmbahan? berat bdan sye 65 (berat tulang) tinngi lebih kurang 181cm. pergi gym seminngu 5 kali. buat workout 2 set setiap sesuatu exercise itu. mintak tolong ye datok. TQ

 100. salam dato,

  sye dah workout lebih kurang 1bulan .Tapi , apew yg sye nampak makin lame sye makin kurus . ape patut sye buat untuk membina blik otot sye? adakan sye silap cara workout?

 101. assalamualaikum dato…

  saya b’umur 20 thun, berat bdan 60 kg, tinggi 180….bdn saya tlalu kurus…
  jd sy ingin bertnya..supplement ape yg sesuai tuk sy ??…sya dh cube appton weight gain,weight gainer gnc produk,dll….ttp tiada perubahan…tq

  1. weight gainer apa pun, bergantung pada berapa byk kalori masuk dan keluar. jika metabolisme tinggi, perlu lebih. guna muscle juice pun perlu lebih dos. tp saya lg rekomen lebih pada natural food. cuba try samada muscle juice, supermass gainer atau serious mass

 102. saya ad minum super mass dymatize,tapi kesan die agak lambat..saya kena minum berapa kali n berapa skop?ia menggunakan air sejuk or susu untuk kesan terbaik?

  1. bergantung pada keperluan kalori. kalau angkat sambil berjimat, mmg sgt slow. dlm super mass tu ada sekitar 16 serving. jika ambil 2 serving sehari, 8 hari dah abis. susu lebih elok, kalori lebih tinggi

   1. tq2..lagi 1 saya nk besarkan badan kena workout beban yang berat kan?n kiraan macam mana?berapa set saya perlukan untuk setiap latihan?angkat beban lagi berat lagi cepat proses pembesaran ke?

 103. Assalam dato…saya baru mula main gym dlm dua bulan. berat dlm 60kg, belum ambil apa2 supplement. cadang nak ambil whey protein dan weight gain. Adakah ia memadai dan ada apa2 kesan tak kpd pengidap diabetes?

  1. kalau whey protein, biasanya rendah carb. mcm ON hanya 3g per serving. atau elite 1g per serving

   1. dato’ boleh cadangkan mana2 brand whey protein yg sesuai utk pengidap diabetes…

 104. Salam dato. . sy bru start nk berjinak dlm bidang ni. . kire sy ni beginner la. . .ape yg sesuai utk sy..?. .mass gainer atau whey protein…?…lg satu..cmne nk order supplement ni online.?

  1. boleh tambah whey kalau ada budject. hubungi isa di talian 012-7707360

   1. website yg dato cadangkan utk order suppliment online..?.. .

 105. dato,ada kawan saya nk gemok..tp xmain gym,blh x amik super mass gainer..berat 49kg,tggi 164cm…ape pendapat dato?perlu jog saje ke?

   1. dato,bhagian chest sy lambt naik..dah setahun main,naik tp lambt..saya hany buat incline,bench press,fly..tu je..saya ada jgk amik super mass gainer,tp mcm xsesuai je,cirit birit..lepas workout,sy ambil satu scoop mass dan satu scoop myofusion

     1. saya main 10-8-5..nk sizing…

 106. As Salam Dato’, saya baru nak berjinak2 untuk membina otot badan..berat dalam 65kg dan tinggi 170cm..adakah saya perlukan mass gainer atau whey protien??

  1. terpulang. kalau nak jimat, amik whey. kalau byk duit, amik gainer. lg sedap kalau campur dua2.

   1. As Salam Dato’, saya skg minum super mass gainer tapi hari2 cirit birit..rasa nak tukar susu lain je.. kalu nitro tech hardcore boleh naikkan badan juga tak? dan ada pernah dgr pasal cirit birit tak?

    1. elok tukar, kemungkinan lactose intolerance. cuba cari yg lactose free

     1. Terbaikla Dato’ nie..TQ2

     2. Dato’..kalau saya kurangkan protein dlm serving n lebihkan air kira badan saya terima juga ke protein tu walaupun sikit?..

      Contoh protein 1 serving (2 scoop) 52g untuk 24oz air. Kalau saya kurangkan jadi separuh scoop n kiraan air yang sama. kira body terima 13g protein je? betol ke?

     3. terima tu tetap terima. kalau kurang separuh, bdn dpt byk tu je la

     4. ok kalau macam tu saya bercadang minum ISO 100 dymatize.. kandungan lactose zero.. berkemungkinan tak kena lactose intolerance juga?? sbb ada promoter GNC suggest saya ON Platinum whey yang mmg sesuai utk yg ada lactose intolerance tapi serving rendah berbanding ISO 100. Mohon cadangan dari dato’.

     5. kalau intolerance tu sgt teruk, elok amik 0 lactose.

 107. selamat pagi Dato’. saya berat 85kg tgi 170cm, saya baru je main gym, tapi pada saya bro gym tu semua besar-besar bila amik protein mcm gemuk sikit walaupun badan ade muscle, saya nak minta pandangan dato’ zaki :-

  1.kenapa badan diwang gemuk?
  2.apakah vitamin atau apa2 protein yang boleh badan saya betol fit macam org amik steriod?
  3. yang dwg enjet2 tu steriod atau vitamin?
  4. adakah steriod ni dadah yang di haram kan?
  5. kalo x, dato tolong bg saya apa jenis steriod yang dibenarkan?

  harap dato dapat tolong saya untuk jadi bina badan yang betul2 padat mcm dlm kebanyakan youtube tranfromasion 2..
  badan yang cantik..

  terima kasih dato atas penerangan di atas. kami akan terus menyokong dato!!

  1. 1. biasanya calori berlebihan. mungkin disebabkan gainer
   2. susah nak compare ngan pengguna steroid. tp cuma set dlm mind, u can do it. steroid ni lebih pada kesan psikologi sbenarnya. but if u already set, u cannot do it, sure kalah dgn steroid user.
   3. mungkin steroid. jrg org cucuk vitamin kat gym. tp mungkin ada vitamin.
   4. di malaysia belum diharamkan. x cukup ramai lg yg mati
   5.steroid dibenarkan dlm perubatan, atas preskription doktor

   1. dato, kalo protein yg dato cadangkan untuk saye untuk bdan yg besar ni, tok kurus tapi ade muscle mcm zyzz 2, protein apa yg dato cadangkan? saye pening la nak beli yg mane satu? saye ade la bajet tok beli powder2 ni..

 108. salam Dato’. saya nak tanya soy protein tu walaupun rendah protein, tapi boleh jugak guna sbg sumber untuk bina otot kan?

   1. ohh. kalau consume soy protein, cukup ke sekadar jogging untuk membina otot? sebab rumah saya tk berhampiran dgn gym. atau perlu ke home exercise mcm pumping dan sit-up?

    1. x. joging hanya menyasarkan otot2 tertentu, lebih pada kaki. kalau nak bina otot sasaran tertentu, elok buat conditioning cam train gym. pumping utk otot tertentu seperti chest, shoulder n tricep. byk condition boleh dilakukan di rumah. pumping, squat, lunges, crunches dan sebagainya.

 109. salam dato..
  saya amat meminati blog dato dan selalu menantikan blog terbaru dari dato..blog yg sgt bermanfaat…saya nk tanya dato bberapa soalan..

  1.saya mengamalkan pengambilan spirulina dlm diet sya..boleh ke sya nk tambah vitamin c sekali?ada kesan buruk apa2 x bila vitamin c dan spirulina dmkn sekali..

  2.boleh x dato detailkan lg kebaikan spirulina?sya ada search kt internet,tp nk dgr dr dato sndri..hehe

  3.faktor kewangan byk gak membantutkan pengambilan makanan untuk besarkan badan..harap dato boleh bg guide untuk mereka yg bajet sederhana untuk membina badan..

  harap dato dpt membalas soalan nie..blog dato mmg terbaik…

  1. 1. boleh. xde masalah. vitamin c water base. amik lebih (bukan over), x jd masalah
   2. spirulina antara produk reject kalau kat US sana. di Malaysia je dipopularkan kerana kebanyakan produk spirulina ni produk MLM. semua sasar keuntungan. sy x mencadangkan penggunaan spirulina. cukup skadar multivitamin biasa kalau rasa bdn perlukan.
   3. saya tgh merangka lg entri berjimat ni. x siap2. πŸ˜€

   1. tq dato..baru tahu spirulina nie saja dipermainkan sebagai alat keuntungan MLM..tkr multivitamin ar pas nie..tq dato..harap entri berjimat untuk besarkan badan dpt dihasilkan..dato mmg hebat kerana dlm kesibukkan masih mampu menjawab soalan dn post entri2 yg bermanfaat…tabik ar dato…

    1. cuba sedaya upaya utk kongsi ilmu yg ada. ilmu x dibawa ke mati. πŸ™‚

 110. appeton weghtgaint memang menjadi dan sejenis dengannya tapi Halal tak de…dah makan banyak tin, baru terfikir pasal status Halal tu…Betul2 naye badan aku, kalau aku termakan benda tak halal…

 111. salam dato..
  saya ada beberapa soalan..

  -utk waktu pagi first meal sy selalu ambil susu skim + 1/2 whey + oat.. 2nd meal sy ambil telur..

  -sy ada baca yang susu skim tak sesuai dengan whey..
  sekarang saya nak tambah minyak zaitun, creatin + glucolin dalam menu pagi saya (non training day).. tolong bagi saya susunan terbaik.. apa yang perlu tambah atau buang..

  -sy ada buat carian kat internet.. pasal susu skim.. ramai yang mengatakan ia adalah sama dengan low fat milk..

  -utk workout pula.. 1 PM.. nasi + dada ayam + sayur..
  2 PM.. 1/2 whey + oat + susu skim..
  3 PM sebelum keluar ke gym — 1 tablespoon glucolin + 1/2 sudu teh creatine.. dan sebiji pisang..
  semasa workout saya minum air sejuk + 1 tablespoon glucolin..
  4 PM pas workout — 1 tablespoon glucolin + 1/2 sudu teh creatine.. dan sebiji pisang..
  4.30 PM 1 whey + 1 glucolin + susu skim..

  tolong perbetul apa yang silap.. tp creatine sblm workout mmg banyak membantu menambah kekuatan..

  1. tgh gain saiz ke? byk sgt glucolin?
   susu skim n low fat, ada slightly different molekul structor.

   1. sy guna glucolin utk spike insulin.. org kata baru creatine berkesan.. utk sampai ke otot.. begitu juga dgn whey.. atau sy tak perlu guna glucolin?
    masa workout utk bekalkan tenaga..
    setiap kali guna whey tak boleh campur susu skim la? kiranya 1/2 jam lps workout tu cuma minum whey tanpa campur apa2 la?

    1. bentuk bdn camna skrang? jenis kurus ke apa? mmg btul, creatine berkesan dgn gula.

     1. tak kurus sangat. tp dulu penah agak gemuk. dah berjaya kuruskan sikit sejak pergi gym. berat tak turun banyak sbb otot makin naik.

      tolong cadangkan cara terbaik untuk ambil creatine..

     2. boleh guna cara tu. tp sy lebih prefer guna selepas workout, kalau nak bdn lean. pengambilan gula time workout, sy x galakkan, kecuali perlu

 112. assalamualaikum dato, sy nk tnye..pe fungsi horleys ripped factors? klu mcm sy nk turunkan berat badan merangkap naikkan otot, sesuai x gune protein tu?

  1. ada byk pergerakan boleh dilakukan, combination pergerakan cam squat, lunges, push-up, army pump-up, pull-up, chin-up, plank, dll
   contoh
   http://youtu.be/nTBVNG3OLhw
   nanti kalau berkesempatan, sy akan tulis topik bersenam tanpa gym

 113. Dato kalau amik whey protein sahaja bole naik badan juga ker ?

  1. yg penting adalah intake calori, brapa byk carb, brapa byk protein dan brapa byk lemak perlu utk besarkan bdn. jika amik whey, perlu cukupkan keperluan carb. carb mungkin dari sumber kentang dan sebagainya.

 114. salam dato,..saya amat tertarik dgn artikal ini,bermacam-macam soalan diajukan dpt dijawab dgn bernasnya..saya seorang pesakit indirect hernia,dan sudah membuat pembedahan 3 bulan yg lalu…alhamdulilah sekarang boleh buat kerja seperti biasa…before operate,sy ada buat home workout using 2 dumbell.
  Lepas operate,doktor ckp 6 bulan rehat bru boleh angkat berat…tapi oleh kerana oleh otot da mula lembik,bru rehat 2 bulan saja,saya main balik.saya buat secara baring chest press.
  Soalan saya disini,
  1)adakah senamam yg saya lakukan itu patut dihentikan dan ikut nasihat doktor?
  2)apakah senaman yg sesuai beban bgi pesakit mcm saya?
  Oleh itu,saya sgt berbesar hati jika dato sudi memberi sedikit tips untuk org mcm saya..terima kasih.

  1. saya juga merekomenkan utk berehat dahulu jika taknak jd balik hernia. hernia senang terjadi dgn pressure daripada latihan bebanan.
   x salah berehat utk 6 bulan, tp bila berehat, jaga makan. jgn rehat training tp makan pun rehat.

 115. pebetulan,
  2)apakah senaman beban yg sesesuai bagi pesakit macam saya?

  1. latihan bebanan blum boleh lg. doktor kata 6 bulan, follow tu. tp low impact workout cam berjalan boleh dilakukan bergantung pada condition semasa

 116. Salam…saya baru beli super mass gainer…cuma saya tak tahu nak guna macam mana…ada tanya kawan..diorang kata minum time pagi, lepas workout n sebelum tido….dan saya pon tak sure…takut salah…

  saya memang nak build up muscle dan reduce fatty stomach nih….kawan saya kata jangan buat kardio..rugi aje…..nih list2 soalan saya…

  1) bilakah waktu yang sesuai ntuk saya ambil protein super mass nih?? (berat badan lebih kurang 63kg tinggi 175cm) … metabolisma tinggi sangat

  2) boleh ke protein nih diambil semasa bukan hari workout contohnya sabtu dan ahad???..

  3) masa saya beli super mass nih…dealer tuh kata…super mass nih ada kandungan steroid sikit…betol ke???..

  4) saya nak buang perut buncit nih..~~..ajar la saya…dah macam desperate sangat dah nak reduce perut buncit nih….bagi tips pemakanan, diet2 yang seimbang…apa yang perlu makan…..cara nak mengelakkan daripada perut buncit…

  5) makanan bersantan nih ok ke??..banyak makan nasik nih elok ke??..sy nih boleh dikategorikan sebagai kurus jugak..nak tambah berat…semestinya berat otot nak ditambah…

  6) sy kena abaikan kardio jugak ke…??…masuk2 gym terus buat heavy workout…

  7) brapa lama nak workout…elok workout sampai tisu terkoyak ke???….

  ok la..rasa2nya itu saja kot…harap2 bleh la jawab…mana tau kot2 pening baca soklan sy…..sy taip dengan penuh perasaan nih….huuuu

  1. 1) mengikut keperluan bdn. kira ikut berat, berapa byk diperlukan. jika pakai sehari 3 kali. x sampai seminggu abis 1 kotak. tp yg paling penting lepas training.

   2) boleh dan digalakkan. bdn membesar ketika rehat

   3) xde

   4) cuba try tgk entri http://strengthsifoo.com/diet-sihat/

   5) x ok. elakkan.

   6) buat seminggu sekali atau 2 minggu skali, paling kurang

   7) 45 minit dah cukup ok

 117. oh yaa…lupa pulak nak tanya soalan ke

  8) saya balik keje pkul 5…gym bukak pkul 5.30..so, between that time saya makan nasi dulu..maklum la…lapar sangat…boleh ke lepas makan terus workout???

 118. salam Dato’.
  saya berat dlm 50kg. 160cm badan berbentuk ectomorph. soalan saya:

  1. jika menyasarkan berat dalam 65kg-70kg. perlukah saya makan 2-3jam sekali?

  2. saya ada vitamin c, adakah itu membantu membina otot?

  3. adakah soy protein perlu diambil setiap hari? jika ya, berapa kali sehari? selepas makan atau sebelum? selepas exercise or sebelum exercise?

  4. saya tidak sempat untuk ke gym disebabkan kerja. saya hanya mampu melakukan home exercise seperti pumping dan plank. home exercise spt ini, saya rasa tidaklah berat mana. adakah ia masih mampu membina otot dgn diet saya spt di atas? (sasarkan otot perut,dada dan tangan shj)

  terima kasih krn membantu dato’ πŸ™‚

  5.

 119. Salam dato,
  berat badan saya 69-75 kilo dan tinggi 173
  saya baru saja nak berjinak dalam membina badan
  1)perlukah saya mengambil makanan tambahan?
  2)saya juga ingin tahu cara mmbesarkan otot tangan dari siku hgga pergelangan tangan kerana terlalu kecil di bahagian itu
  3)saya juga mengalami masalah perut buncit dan ingin tahu
  cara yang pantas untuk mengatasinya

 120. salam dato,sya sgt suka kn blog nie..dn nie la blog yg sya cri2 kn..hehe
  sya nk ajukn solan ckit..bru nk jinak2 bina otot nie..hehe

  sya umur 19 tahun..berat 58kg.tinggi 162…sya blm ambil pa2 protein lgi,kcuali multivtamin je..member sya ckp 1 bulan gym dlu bru ambik protein…skrg nie sya ngam2 ckup sbln p gym,bdn nmpak ok je..cma perut je msih buncit ckit,metabolisme sya tggi …soalan prtama..

  1) pa jenis protein yg bgus utk sya???member sya ckp wheygoldstandard..GNC produk ok??adakh btl??

  2)perut sya ni yg brmsalah..ssh tol nk trun..pakh,cdgan dato..nk cpatkn dpt sixpack..dari segi pemakanan natural food?? adakh kna kurang kn nsi??

  3)erm..sya dri segi diet pmaknan x brp pndai la dato..blh x dato bgi detail ckit cmna cara diet yg tbek utk cpt otot besar??sya p gym 3 kali sminggu…

  4)member sya ckp ambil protein 3 kli shari waktu p training…1 kali je wktu x trian…btl ke dato???

  5)saya target 3 bulan nie nk jdi kn bdan da shape..agak dpt x dato??? sya x la nk besar sgt cm nk msuk brtanding,,ckup la org cko bdan mempunyai shape yg cntik..t’utamanya dpt sixpack…

  pa pendapat dato???harap d bls lbih detail ye dato.. terima ksih byk dato…dato la impirasi sye..;)

   1. erm..oh.mksud dato card??carbohydrate ke??? bkn ka crbohydrate tu ssh nk trun kn perut n ssh nk dpt sixpack??hehe

    erm…klu hari x traning prlu ke kurang kn diet mkn mcm hari nk traning….atau hari traning ke atau hari x traning ke tetap sma cara pegmbilan diet mkanan…???

    1. ya, carbohydrate. carb adalah sumber pertama utk tenaga. perut naik disebabkan berlebihan carb. jd amik dlm range keperluan. jgn kurangkan jika hanya rehat 1-3 hari.

 121. salam dato.
  sy otw utk loss weight.klo ikut lifestyle mmg aktif sbb blh katekan hari2 sy workout.hehe.n hari2 sy kene jln kaki utk ke kuliah dlm 40min pergi balik.sy tgh plan utk join satu challenge ni (http://www.bodyrock.tv/2012/04/30/may-30-day-challenge-sexy-by-summer-day-1-start-here/)

  1)nk minta komen dato psl this workout sesuai ke x utk saya yg nk loss weight n at the same time nak lean muscle not bulky.

  2)sy ade bce artikel psl protein powder bantu utk cut waist.blh x amik protein powder utk loss weight?sesuai ke x?

  3)klo yes,blh recommend x any protein powder yg sesuai utk girl?

  tqvm

  1. 1. ok, boleh cuba. cam menarik prempuan tu. πŸ™‚

   2. boleh. ikut keperluan bdn, mengikut berat badan dan latihan (kekerapan, intensiti)

   3. boleh kata yg ada kat pasaran malaysia ni boleh. yg murah cam Optimum Nutrition 100% Whey

 122. salam bang
  pertama sekali saya nk ucap tq sebab sudi berkongsi ilmu
  saya masih bru workout di gym, berat saya 52kg tinggi 172cm senang kata
  saya ni kurus la. saya baru 3minggu workoutdan berat naik ke
  54kg….semalam saya main back (kepak tepi bwh ketiak) pagi ni saya dapati kepak sebelah kanan saya ada effect tpi sebelah kiri takde effect,
  so saya takut badan saya x seimbang, apa pendapat brader dlm h
  hal ni. utk pengetahuan brade saya left handed. tgn kiri lebih kuat dari kanan

  1. disebabkan masih baru. jgn risau sgt. peringkat awal mmg begitu.
   teruskan latihan, jika ketara, bykkan pergerakan yg melibatkan kedua2 belah, cam chin-up, barbell row

   1. Owh… normal ea…ok2. . saya nk naikkn brt bdn dalam sebulan ni.. nk naik pelamin….hihi..
    haritu saya ada beli vit b. vit c. dgn glucozime. saya ambil dgn protien.
    masa saya ambil semua tu tghari dkol8 mlm saya workout. tenaga sayabertambah dan kurang sakit.
    tapi esoknye saya rasa letih 1hari. Adakah itu normal?

    1. boleh jd normal, boleh jd x normal. tp seeloknya jika bdn kekal aktif selepas itu. pastikan rehat mencukupi

 123. salam…
  saya ada ambil mass gainer…. elok x kalau saya campurkan mass gainer dengan telur…
  saya da hampir sebulan main gym & minum mass gainer….perubahan skit je la, macam maner nk cepat ye…..ader yg cakap kena angkat berat2 terus kalau nak cepat….
  lagi satu,pil bintang yg warna pink tu utk aper sebenarnya??
  minta tolong di perjelaskan

  1. boleh, kalau boleh telan. sedap ke?
   tambah makanan dari sumber natural atau tambahkan lg gainer. lambat naik sbb low calorie
   bintang=steroid=dadah sukan

 124. Salam dato, serious mass ni halal x? kalau halal, mmg sy nak angkat satu πŸ™‚
  x sure kat ingredients dia yg tulis kat situ. artificial flavor. xtahu lagi detail ttg tu, ada kata pakai enzyme pork (wallahualam ni apa tbaca kat google je, sebelum jumpa blog dato ni) bantu saya dato ..

  1. serious mass xde kepastian. whey yg digunakan sahaja disahkan halal.

 125. mohamad ali says:

  salam en. zaki khan,
  saya nk tanya sikit, sya ni baru je nk masuk 1 bln berjinak2 dlm gym ni..
  dulu mase mule2 start gym berat badan saya 67kg, 176cm. so saya pn amik la serius mass pack yg kaler hijau hitam tu utk tambah berat badan..dan ade 2 phil saye amik gak mega man + dynobal..n saya belasah pergi gym 2jam sehari 5 kali seminggu…n skg ni berat badan saya dah mencecah 75kg tp badan xde la nampak otot sgt, perut pn boroi thp buncit lg, chest pn kembang sikit je bhgn bawah tenggelam lg, cuma bhgn bisep ngn trisep n shoulder jek ada nampak sikit..tp skg ni serius mass tu baru je hbs mgu lps..so skg ni saya nk tanya pendapat en. apa yg patut saya amik utk seterusnya?bro kt gym tu suggest suruh amik size on.. sory klu terbuat karangan plk..thnks..

  1. jaga makan dulu, pengambilan steroid disertakan dgn mkn yg tidak dijaga akan menyebabkan bdn naik bloating.

 126. Salam Dato’.

  Saya nak minta mendapat.
  Berat 84kg,
  Tinggi 182cm,
  Mempunyai peratus lemak yang agak tinggi.
  Saya mahu naikkan muscle dan potong lemak.
  5 kali seminggu saya akan turun ke gym pada jam 10pm-12am.
  Saya ada ambik Lipo 6 sebagai fat burner.
  Cuma saya masih tidak tahu jenis protein powder apa yang saya patut ambik.
  Pendapat Dato’ ?

  1. pakai whey protein pun ok. apa2 brand pun boleh. antara yg murah n jimat cam ON 100% whey, myofusion gaspari

 127. salam dato, sya nk tnya sya umur 18thun berat 6okg tggi 174.sya nk tmbah berat smbil nk tegapkan bdan tp xnk la ketul2 sgt.bcadang nk try gainer smbil workout dirumah.satu lg sya xmkn ikan.bole bg pndangan x?

   1. oh ok.dato bole x bg cara2 pemakanan utk nk naikn bdan sy?

 128. Hai Cik Zaki,ni post pertama saya.Latihan angkat berat saya lebih kurang 1 jam.Tapi kenapa 3-4 hari badan sakit2 dan letih,tulang rase sengal-sengal.Saya ade ambil whey protein(Optima Nutrition) dan Multi-vitamin(GNC Mega men active).
  Perlu ke ambil Glucosamine(Hari ni saya baru dgr)?Nak beli kat mane/brand ape?Saya umur 35 tahun.

 129. salam cik zaki, saya berumur 21 tahun, berat 60kg tinggi 173. saya mmg jenis payah nak naik berat badan. biasa dia main dalam 55kg – 60kg shj.
  sy tak tahu kenapa..
  lepas saya ambil serious mass, dalam 2 hari sy rasa x selesa bahagian thyroid. Dia x bengkak, cuma kalau donggak kepala ke atas terasa sakit skit. Adakah serious mass ni bagi kesan kepada thyroid sy utk membuatkan badan sy grow membesar? ataupun ini kesan yg x elok dan sy kene stop amik serious mass. sbb risau juga. mintak penjelasan cik zaki, sbb saya xtahu pasal benda2 ni..

  1. tambahan. atau memang saya x sesuai dengan serious mass? mcm mana kita nak tahu supliment ape yg sesuai dengan metabolisma badan kita? harap cik zaki dapat jawab smua kemusykilan sy di atas tu.. terima kasih

 130. panas di tekak ke? tak rase panas lak. ni terjadi bila saya baru bangun tidur, dongak kepala ke atas, dia mcm “ketat” skit, masa tu sakit skit je la. hari esoknye dongak ke atas x rasa sakit dah, cuma bila sentuh kawasan tu terasa sakit skit.

  1. bukan serious mass je ni, masuk brand apa pun akan jd camtu. kurangkan penggunaan supplement n lebihkan makanan natural atau lebihkan pengambilan air

 131. Dato .tlg jelas kn saya .
  Sy da kira . Protein d perlukn 165 gram.

  Pagi -3 biji ptg -3 biji wajib .
  Lain mkn Mcm biasa .
  Soalan saya . Saya minum lg x muscle juice pagi tu..
  Ok x klu klu sya ambil .. 1 scoop sebelum workout . Air sirap Glucose slepas training . Balik umah 1 scoop M. Juice . .. Petang 3 biji .. Malam mkn biasa . Sbel tido 1 scoop ??

 132. Yang mana bagus,flaxseed oil atau fish oil?Confuse…..

  1. ada pro n con. dua2 ok. dari segi omega-3, fish oil ok. tp toxic lebih pada fish oil

 133. xnakboroi says:

  salam tuan,

  sy nak tanya pandangan tuan sikit.. berat sy 71kg tinggi 172cm.. sy dah main gym dekat 6 bulan tapi on and off.. sekarang body dah nampak ada cutting tapi xbrapa cun lagi. Masalahnya perut ni boroi.. ada nmpak kesan ketul2 six pack disebalik lemak.. sy bercadang nak ambik supplement.. soalan saya..

  mana sy perlu ambik dulu? protein atau fat burner?
  sy ni jenis muka cengkung.. kalau ambk fat burner utk hapuskan lemak boroi tu… muka akn effect jgk ker?

  harap tuan dpt membantu.. TQ

  1. elok amik protein dulu. cukupkan protein intake. fat burner blum tentu membantu

 134. Salam dato’

  mintak pendapat. saya selalunya ambil supplement vit, sejam sebelum latihan. selalunya berlatih pada waktu petang (4.30ptg ke atas). Ada apa kesan buruk ke atau apa-apa? TK

 135. lagi satu, protein pula saya shake dgn susu soya kotak biasa. minta pandangan. TK

 136. asalamualaikm,saya umur bru 15 thun,klau sye main gym ni bleh pndek ke???

  1. waalaikumsalam. tak. malah membantu tambah tinggi. tgk arnold scwarzenegger, dia start workout umur 13

 137. Bro, saya baru berjinak2 main gym. tgi 172, berat 62kg. Suplemen apa yg sesuai? rasa mcm saya kurus. perlu tambah beat badan dulu or terus fokus untuk muscle? tq.

  1. kalau ada modal. boleh amik gainer. tp gainer akan guna byk. gainer cepat habis. kalau xde modal. amik whey, tp kena lebihkan makanan natural, utk cukupkan keperluan carb n protein

 138. dato’ knp siku saya tajam…camne nk gemukkan bhgian tu then bile angkat je beban kt bhgian kwsn sikut tu die jadi cam kecut….ape pndapat zaki dan camne nk atasinya dato

 139. nk tanya sikit adakah Chromium Picolinate sejenis ubat atau pil? dan dimanakah saya boleh mndapatinya??

 140. tokeyikan says:

  assalamualaikum… saya ni dh ketogori kurus terlampau dah ni… tinggi 170 berat 52kg je… soalan saya…

  1. ape makanan tambahan untuk orang macam saya…
  2. macam mana nak jadikan berat badan saya ni bertambah…

  thanks…

  1. 1. kalau ada modal. amik weight gainer. dlm masa sama, kena turunkan sikit metabolisme. kalau boleh tambahkan kentang rebus, 10 biji sehari. makan setiap 2 jam. proses ni mungkin amik masa, tp ni paling jimat n agak mudah. training weight at least 3 kali seminggu. cuba try 5 x 5
   http://strengthsifoo.com/5-x-5/

   1. tokeyikan says:

    terima kasih atas khidmat nasihat… weight gainer tu nak cari dekat mana..?

    kalo dh makan weight gainer.. kene makan kentang tu jugak ke…? 5×5 tu sy x paham lah…

    sorry banyak tanya….

    1. boleh call/sms isa di talian 012 7707 360
     mkn juga kentang tu. jgn hanya bergantung pada supplement.
     part mana x faham tu?

     1. tokeyikan says:

      5 set x 5 kali perbuatan.. macam tu ke..?
      kiraan die pun saya x berapa paham…

     2. 5 set utk 1 game, 5 kali dgn beban yg boleh diangkat 5 kali sahaja.

 141. orangkampung says:

  salam dato’ saya ade soalan…

  -camne nak atasi masalah tangan berurat…urat tu timbul …tolong saya dato’ please

   1. orangkampung says:

    laki .camne nk atasi dato

    1. pelik bila ada yg xnak tgn berurat ni kalau laki. bila garam rendah, kulit akan kelihatan menipis, nampak urat. bila makan seperti biasa, dgn garam utk 1 jangka masa lama, urat tu akan kelihatan tenggelam. lebih sukar utk membina otot selepas tu.

     1. orangkampung says:

      tapi masalahnya dato urat tu timbul dengan jelas pastu banyak plak…garam tu garam macam mane tu dato ?

     2. makanan dirty bulk, biasanya tinggi garam. makanan proses pun tinggi garam. x elok amalkan. ramai yg aim bdn berurat. tp ada plak yg xnak.

     3. orangkampung says:

      contoh makanan dirty bulk ape ye dato ?Hehe

     4. orangkampung says:

      dato klu nasi goreng cina, pataya dan nasi ayam macam mane ok x? sbb sy bekerja so sempat beli dan trus makan .dan berapa kali saehari makan makanan tersebut untuk menaikkan badan

     5. nasi ayam boleh dimaafkan. tp nasi goreng elakkan.

     6. orangkampung says:

      selain dari nasi ayam. nasi ape boleh diambil ketika berada di restoran ?

     7. minimizekan makanan berminyak kalau still terpaksa makan minyak. nasi berlauk. pilih yg paling kurang minyak

     8. orangkampung says:

      dato , badan kita memerlukan 27,000 kalori . agakΒ²-agaknye brp kali sehari mkn tu ye ? πŸ™‚

     9. biar benar 27,000 kalori? silap kira ke apa? terlalu byk tu

     10. orangkampung says:

      hahah tersilap kot abis tu brp kalori kita perlukan dato. dan brp kali sehari makan nasi ?

     11. kalau base dgn 2700 kalori. kurang 1 kosong drpd sebelum ni. boleh lg nasi 4 kali sehari.

 142. Saya nk tny, betul ke kalau ambil protein supplement ni kn amik pil/supplement lain utk protect hati kite? maksud lain, protein supplement akan bagi bad effect kat liver system kita, camtu?

  1. mcm mana tu?
   protein berlebihan mungkin beri tekanan pada buah pinggang, tp kalau berlebihan. jrg berlaku kes tu utk mereka yg bersenam.

   1. owh..selagi kita bersenam, selagi 2 la protein 2 digunakan dengan baikkan? ok terimas.
    lg 1, boleh ke “cheat day” selama 2hari. mean that mon-fri on diet n workout tp sat-sun x workout n makan ape shj. blh ke cm2?

    1. boleh. tp kalau boleh jgn cheat sepanjang hari. cukupla sekadar beberapa menu. mungkin tengahari. dan kalau keluar pun, cuba cari makanan yg paling clean.

 143. saya baru 2 minggu gi gym tpi badan saya agak kurus skit…adakah saya patut gune myofision? tolong reply

   1. bleh x bagi tips untuk tmbahkan brat badan?
    supplement ade jual dimana dan brape harganye?

    1. lebihkan kalori intake daripada keperluan
     cuba try contact isa di talian 012-7707 360 utk dptkan supplement.

     1. Dato’ weight gainer mahal x? badan saya terlalu kurus nihh nk bina badan…
      bleh er badan kurus bina badan? ada ke otot yg timbul?huhuhuhuhu

     2. dlm sekitar 200 camtu
      boleh. tp mungkin amik masa sikit berikutan metabolisme yg terlalu tinggi.

 144. apa fungsi asid amino eh? saya kurg phm kegunaan asid amino nihh?bley tlong jlaskan?

 145. assallamualaikum dato……..

  saaya sedikit musykil dan was2 untuk menggunakan produk suplement yang ada dipasaran,,, adakah produk suplement di pasaran ini halal dan kenapa jakim tidak memantau produk untuk membina tubuh di pasaran? diharap dato dapat membantu……….

 146. saya melakukan workout yg sama di gym setiap 3 kali seminggu iaitu biceps ngan triceps x pe er?

  -satu lagi bila…saya gi gym badan saya x rase skit2..adakah workout saye x berkesan?

  1. Hai bro,cuba makan Scivation Xtend.memang bagus.saya pun dulu badan sakit2 gak.lps makan ni,sakit/letih cepat hilang.taip kat google scivation xtend review……ade ramai yang guna supplement ni

  2. x semestinya x berkesan.
   tp kalau boleh, beri rehat pada otot yg sama.
   biar workout yg benar2 intensiti tinggi daripada buat benda sama xde rasa.

 147. saya makan supplement Scivation Xtend,menakjubkan-letih dan sakit2 badan cepat hilang dan saya dapat buat lebih workout.Stamina masa jogging pun bertambah.
  Apa pendapat dato’ tentang scivation Xtend ni?ade steroid ke?bagi saya memang ajaib!

  1. produk NO. improve blood circulation. bila improve, nutrition dpt sampai dgn mudah ke tempat yg diperlukan. jd repairing semua jd cepat.

  2. Scivation Xtend tu xde scoop ke? So mcamana nk tau 1 scoop tu banyak mana ek? Brp scoop yg sesuai nk ambik time workout? n time x workout?

   1. time workout saya ambil 4 scoop(berat badan 87kg).sebelum tidur guna 2scoop,guna masa hari workout aje.hari tak de work out saya tak guna(jimat).Diet harian kurangkan makanan bergoreng/minuman manis.
    Bagi saya,yg paling penting untuk tenaga yg baik -tidur kena jaga(tidur awal bangun awal.lebih 6 jam)

   2. dalam bekas ade scoop.guna masa tengah workout(intra workout)4 scoop.nak ambil 3 pun boleh.lps minum tu.sambung workout.
    Kalau jogging masa tgh jogging(lbh krg 15 minit jogging) rilek jap,minum,dan sambung jogging.memang best-berkesan kat saya.TERBAIKKKKKKKKKK!!!

    1. Ok bro, tq.. kire smbil workout, time rest between set ke, rep ke, ambik, cam tu?

     1. Ya betul.Salah satu fungsi scivation xtend untuk tenaga segera dan boleh bakar lemak.lain2 kegunaan-nak masuk lumba lari atau ade game main bola guna supplement ni.AWESOME!!cuba tanya Dato’ Zaki,betul tak Dato’?
      Untuk percubaan,cuba beli bekas kecil.harga lbh kurang rm100(30 serving).
      #tak blh comment byk2 ni.bukan blog saya.Dato’ Zaki punya.sorry Dato’.he..hee..hee

 148. bleh er gune pil ginseng untk tambahkan berat badan? kadang2 saye risau gak….

  1. bukan tambah berat. tambah selera.
   tambah selera=makan lebih=berat naik.

 149. raja kurus says:

  salam dato’..masalah saya ialah sye mmpunyai pergelangan tangan yg kecil iaitu kurus keding..ade abg tuhh kate perlu tmbahkan berat badan tpi sedare saye kate x payah….bleh er saye bina badan dgn bdn kurus keding nihh…..huhuhuhu

  1. pergelangan tgn tu x dpt nak tlg. kalau tambah pun, beban mungkin tumpu pada forearm dan lengan.
   boleh kalau nak bina badan, tambah berat choice yg baik. kalau x tambah, bagaimana nak besar?

 150. salam dota..

  Kalau susu protain tu mula2 bancuhsedikit dgn air panas kemudian baru dicampur dengan air sejuk boleh ke?

 151. salam…dato saya nk tnyer pendapat tntang rutin workout saya

  meby umur saya yg muda x sesuai untuk bina badan kot…
  tinggi saya 174cm
  berat saya 62kg

  orng kater BMI saya ok dh

  tp problem nyer body saya kecik jer n akan alami sedikit perubahan setiap mingu
  boleh x dato cadangkan workout yg sesuai untuk buat kt rumah jer…trutama part dada dan biceps
  saya x ambil sebarang supliment
  n pemakanan mcm mner yg patut saya ambil agar berat badan saya cepat naik?
  n joging boleh menyebabkan badan kurus ker?

  1. aim 1 badan. jgn aim specific sahaja. utk dada, push up. buat variety movement. tgn rapat, tgn buka dll. biceps, boleh buat chin up, atau biceps curl guna baldi berisi air dll

   1. tq bnyak2 dato..adakah dada 84 cm masih kecil dgn saya?

    1. xtau nak kata besar x sbb x nampak orgnya. puas hati x dgn saiz?

 152. Saya cadang nak guna testosterone booster tapi confuse/takut sikit.Apa pendapat Dato’,ok ke?ade kesan sampingan?saya umur 36 tahun.

  1. boleh guna. ia cuma supplement. sesuai sgt la kalau dah lebih 30.

   1. Ok,terima kasih.soalan lain-saya ade guna nitric oxide(c4).test booster camne nak guna?atau tak yah guna n.o(nasib baik beli tong kecik)

    1. kalau ada budject lebih, nak cuba xpe. tp sy jrg galakkan penggunaan produk n.o. dosnya perlu tinggi jika hendak mendapatkan kesan yg diwar2kan.

   2. Untuk Testosterone booster,sekarang saya guna akar tongkat ali,lagi murah.1 minggu=4 kali minum.tongkat ali dari hutan beli kat Kedah.1kg=rm35(6 bulan/lebih baru habis kot?),boleh kasi ramai2 minum.
    Kalau mujarab lps ni saya guna whey protein,minyak zaitun,flaxseed oil,multi vitamin dan TONGKAT ALI.

 153. apa gunenye MYOFUSION saye nmpak di gym..malu nk tnye abg kt gym tuhh..hehehehe

   1. selamat er gune? masa bila nak minum tuh?

     1. kene tunggu 30 minit slps workout or trus minum slps workout?

   2. protein whey tuhh boleh diminum ke pada usia 18 dan ke bawah,Dato’?

 154. Salam,

  Saya ingin bertanya, pada mulanya berat badan saya adalah 67kg dan saya ingin menurunkan berat hanya sehingga 64kg dan inginkan badan yang sehat dan menarik. Oleh itu saya pergi ke gym untuk bersenam dan workout.

  Selepas 4 bulan workout, hari ini berat saya jatuh 60kg dan saya nampak kurus. Hasil workout, otot, dan bentuk muscle mmg ada tapi bukan MASS muscle. Dan berat jatuh teramat sehinggakan kelihatan kurus. Saya ambil berbagai jenis protein dari GNC termasuklah mass dan whey protein. Sebelum ini saya workout 4-5 hari seminggu. Makan teratur dan mencukupi, bykkan weight workout dan cuma buat cardio sekali seminggu.

  Saya ingin bertanya dimanakah silap saya, adakah pemakanan, workout atau makanan tambahan. Saya tidak ingin kelihatan kurus.

  Terima kasih

 155. ezan hamzah says:

  bagaimana dgn cretine???

 156. Makanan saya teratur. Ambil karbohidrat pagi, petang, dan malam. Tapi jumlah dan kuantiti makanan tu semakin byk memandangkan saya ingin tambah berat dan isi badan. Tapi nampak hasilnya mmg lambat.

  Latihan pula saya kurangkan ke 2 atau 3 kali sahaja seminggu. Makan banyak. Dan saya tidak spent byk masa kat gym. Klu dlu saya angkat berat sangat tapi kali ni angkat ringan skit tapi lebihkan reps. Kurangkan masa rehat between sets ke 60 saat.

   1. baru 2 bulan tukar. so far perkembangan mmg ok.. tapi mmg lambat lah isi n badan nak besar. tapi saya usahakan juga wlu mcm mana pun.

    Berat ada bertambah 2-3 kg.

    1. mungkin bdn jenis byk slow fibre, jd latihan yg diperlukan jenis duration. kebanyakan org lambat membesar dgn latihan high rep disebabkan byk fast fibre. selagi mana ada perubahan, teruskan. jika terlalu minima, cuba tambahkan lg rep, n dlm masa sama tingkatkan lg intake calori.

     1. terima kasih dato!

 157. faizal king says:

  askum..bro..sy gemuk berat badan sy 94kg..sy nak slim dan berotot mcm mane cara dia..sy tak nak besar kan badan sy..tapi sy nak berotot..ape yg sy perlu ambil..

  1. kena jaga makan. elakkan minyak n gula segera. kalau ada budject, baru tambahkan whey protein. tu pun kalau diet natural x cukup.

 158. Assalam,

  Nak tanya, berapa jumlah gm magnesium diperlukan badan dalam sehari?
  Adakah ia ada kesan positif jika terlebih magnesium?

  1. dlm 350-500mg
   kalau berlebihan, mungkin cramp perut, cirit. case teruk mungkin jantung.

   1. berlebihan pun terlalu over. setakat lebih sikit xde apa. sbb guideline 500. boleh ke 700 lg.

 159. Muhammad Hakim says:

  Assalamualaikum,

  Saya nie ada masalah susah nak naik berat badan. Saya boleh dikatakan makan memang kuat tapi badan saya hanya meningkat dari segi ketinggian tetapi dari segi pembesaran otot dan tulang memang mengecewakan. Badan saya mungkin boleh dikategorikan terlalu kurus namun saya cuba untuk memperbaikinya. Ada apa2 tips yang boleh dikongsikan? Lagi2, umur saya sekarang sudah mencecah 20 tahun dan saya takut kalau badan saya tidak dapat membesar lagi…Terima Kasih

  1. waalaikumsalam. training camna skrang? n makan apa? detailkan sikit.

   1. Muhammad Hakim says:

    Sekarang saya cuma fokus kepada jogging, berbasikal dan senaman pemberat tangan sahaja. Saya tidak ada mengambil apa-apa food supplement sebab takut tersalah pilih. Sehari kadang-kala saya makan 4-6 kali dan menunya tentulah nasi beserta lauk2.

 160. Perisai Otot says:

  salam dato’ .appeton weight gain ngn hardmass yg mana 1 ok ?

   1. Perisai Otot says:

    hardmass brp 1? . cara makan ?kesan die cpt ke lambat ?

 161. salam. . saya nk tnye cket. . sy nk besarkn badan n kwn suggestkn sy nitrotech hardcore. boleh ke newbie cm sy amik nitrotech? sy baru maen gym ne 5bln dan bru 2bln amik nitrotech. skrg berat sy 72kg tinggi 172cm. dulu berat sy 65kg. patot ke sy teroskn amik nitrotech ne? ke abg nk sy tkr amik mass lak? sbb sy ingt tak nk naek bnyk sngt berat, smpai 80kg-85kg sy nk maen cutting lak. . skang ne sy maen size.i2 saje πŸ™‚ tq~~

  1. boleh. tp jika ada budject, elok lg mass. tp mass mungkin perlu 2-3kotak sebulan.

 162. Salam…saya ada ambil Dymatize Super Mass Gained perisa Chocolate Hardcore..Berat saya 58 kg tinggi 175cm..saya nak tanya apakah latihan yang berkesan untuk naikkan berat saya dan latihan berapa kali seminggu…sebelum ni saya masuk gym 2 kali seminggu saja…

 163. salam dato zaki, maaf ganggu…

  saya hakim masih merupakan seorang pelajar IPT,mempunyai berat badan 50kg tetapi masih nampak kurus..

  setiap kali ke kuliah ada sahaja rakan saya kata yang saya ni kurus tak kuat makan la.,dan pelbagai lagi…

  padahal saya selalu makan sepanjang belajar di IPT.. kalau sehari saya biasanya makan 3 kali sahaja…

  awal pagi minum air panas+biskut / breakfast.,

  tengah hari pula makanan yang berat seperti nasi berlauk.,

  dan malam pun makan nasi berlauk juga…

  tapi yang saya peliknya kenapa orang kata saya masih lagi kurus.,

  jadi disebabkan itu,saya sudah letak matlamat pada diri saya dan bercadang untuk mengambil makanan tambahan / supplement..

  dan saya juga turut melibatkan diri dalam aktiviti sukan bina badan di rumah sahaja sehingga sekarang…saya hanya senaman guna dumbell sahaja..baru 2 bulan..tapi alhamdulillah setakat ni ada nampak perubahan sikit pada badan saya..

  nampak berotot cuma masih lagi kurus..,

  jadi apa yang saya perlu lakukan ya dato? adakah saya memang perlukan supplement untuk menambahkan berat badan? supplement jenis apa yang terbaik untuk saya? super mass gainer sesuai tak?

  kalau boleh saya nak supplement tu :

  1) mampu menambahkan badan saya berisi,

  2) mampu mengeluarkan otot yang sasa

  3) tiada lagi kurus

  4) badan yang tegap,sihat tubuh badan,

  5) badan nampak fit ketika pakai baju

  6) dan lain-lain..

  saya harap sangat dato dapat membantu saya dalam menyelesaikan masalah ini…

  Terima Kasih…

  1. super mass gainer ok. supplement x menjanjikan besar. yg penting kalori diambil perlu lebih daripada keperluan. makanan tambahan membantu menambah kalori. biasanya kurus ni metabolisme tinggi, jd perlu lebih lg kalori. tambahkan latihan bebanan di gym jika boleh.

   1. terima kasih dato.zaki,, boleh saya tahu peralatan apa yang perlu saya guna di gym ye?

    dan dato.zaki ada jual super mass gainer tak? kalau ada pm details kt email saya ye..

    Terima Kasih byk2.. ^_^

 164. Assalamualaikum dato’, maaf ganngu, saya nak bertanya mengenai makanan suplement whey protein ni, dulu masa umur 16-17 tahun, berat badan saya mencecah 130kg, slps tu saya tekad turunkan shingga skrng umur saya 21 thn saya dapt 68kg. senaman saya lakukan adalah berjogging 1 jam shari, dan sdikit weight training. kesan tersebut menyebabkan badan say turun tapi kpdatn otot juga merosot. jadi saya nak tmbah otot sedikit sbb agak lesu apbila ingin melakukan snamn lbh berat, apa pndangn dato step yang sesuai untuk ambil whey protein n jenama apa yang sesuai

  1. sbb otot pun jd. kulit jd x kental. tambahkan kembali kalori. cukup dgn keperluan. apa2 brand whey x kisah. kalau yg jimat cam ON, gaspari, dymatize. dlm masa sama amik multivit, vit C, vit E, dan Zink

 165. assalamm ,,, ehmm ,,, kalo saya guna susu HL MARIGOLD untuk bina badan boleh tak ? tq

  1. boleh ke tak bergantung pada pengambilan kalori dlm sehari. jika masih x cukup, x membesar juga. makanan tambahan digunakan utk mencukupkan keperluan protein, carb utk bdn.

 166. salam dato, saya razak nak tanya skit< saya baru jer mula masuk gym dalam 2 bulan , tetapi saya sudah pun mengambil serious mass dan super amino 4800 mg, sebelum ini berat badan saya 69 -180…
  setelah 2bulan minum serious mass badan saya naik ker 75kg.. latihan di gym 5kali seminggu… otot mula timbul sedikit demi sedikit…dan tenaga semakin meningkat… adakah saya memerlukan suppliment tambahan lain ??

  1. stick pada apa yg dipakai tu dah ok. yg penting nampak result. kalau result dah start kurang, kemungkinan keperluan protein tu dah bertambah, jd tambahkan dose sahaja.

 167. SazleJefrie says:

  Salam,

  Adakah product whey dijamin halal.

 168. Hai dato,

  Saya umur 29 thn, tinggi 170cm berat 55kg.Nak sangat tambah berat bdn ne, mslanya sy tak tau mula mcmna .. Bole tak dato kongsi2 apa yg saya kena buat dulu, nak dptkan khidmat pakar kurang bajet plak.Kalu buat sendiri2 xbetul takut memudaratkan.. selera mkn sy juga kurang.. haruskah sy terus ke gym training atau mcmmana ? Satu masalah lagi masa makan saya tidak teratur mcm mana mengatasinya. Kalau kurang tidur boleh kasi kurang berat badan juga ka? berapa jam tidur sesuai? Saya skrg makan appeton weight gain itu pn member yg rekemenkan sesuaikah itu atau ada tmbhn lain.. nak tmbh berat dulu kalau ada otot2 kluar kira syukur la tu bonus tq byk2 dato..

 169. Perisai Otot says:

  salam dato’, ade jual hardmass x ? nk beli n nk tau cara makan

   1. Perisai Otot says:

    ape beza Creatine dgn Hardmass.. kalau org kurus tpi die amik creatine .. kesannya camane dato’ ?

    1. Perisai Otot says:

     dato 15lbs . lbs tu ape maksudnya ?

 170. salam dato..
  saya nk tnyer apa benefit protein mass dan gainer ni?? apa bezanyer?? atau same jerr

  1. 2 benda yg sama. cuma mungkin berbeza peratus kandungan mengikut brand

 171. Salam Dato…
  Berat- 50kg
  Tinggi- 168cm
  Umur-30 thun
  Apa perlu saya makan untuk naik kan berat bdn dan apa supplement perlu saya ambil?
  Target saya mau naikkan berat badan.. dah naik bru bleh bg ketul2…

 172. dato…saya dpt tabiat baru,, saya suka makan tongkat ali poweroot sebelum workout. saya dapat rasa lebih focus dan long lasting energy time workout bulan puasa. dato rasa ada side effect x cara saya ni dan adakah lebih baik saya amik pre workout suplement macam no-expolde bsn dan lain2.

   1. dato tiba2 saya mcm terpikir nk ambil anabol pill selama sebulan,,,sy nk burn fat dan maintain lean muscle,,, disamping pemakanan yang total clean.saya dah maen setahun, dan mengalami slow development of lean muscle.
    adakah tindakan saya ni bodoh? mungkin saya di pysho kawan2 kat gym yg nasihatkan saya ambil anabol pill,
    bdan saya x perlu size dah…cuma burn fat dan tambah lean muscle se banyak yang boleh, …,apakah nasihat dato, ?

    1. x perlula rosakkan bdn. stay natural. pedulikan kawan2 tu. kita nak guna bdn kita lama.

 173. Salam Dato…
  Tinggi – 170
  Berat – 52
  Saya baru jer beli weight gainner gnc.. adakah suplement 2 cukup untuk saya?? kalau saya xpergi gym hanya minum suplement ni badan akan naik x??
  TARGET – mau naikkan badan dengan cepat…

  1. bdn akan naik kat perut. bdn x perlukan kalori tambahan. train=tambah otot, tambah keperluan kalori.

 174. dato’, bpe harga weight gainer & whey ye, biase sy tgok kwan2 bli yg 5kg punye, klu yg 1kg punye ad x…. klu ad bolle bg price list x…

  1. 1 kg rugi beli, habis cepat. ada 10lb, 5lb. harga 5lb sekitar 200 camtu.

 175. amrish loy says:

  salam dato’ saya mempunyai masalah berat badan yang sangat kurus iaitu 50-52 kg dan tinggi 174…saya dah makan banyak tp berat x juga naik2…jadi apa yang perlu saya lakukan untuk mndap[at berat bdn yang ideal n bentuk badan yang cantik…
  Boleh dato cdgnkan menu makanan?
  senmana buat permulaan untuk membina badan….

 176. salam dato’ :
  sy nk tnye, berat sy 65kg..br2 ni sy ade amek w.o protein untuk mantapkan badan, boleh dato’ komen sikit? boleh x sy minum protein tu klu x workout. sy minum mase lpas workout je.

  1. boleh. better lg. amik setiap hari. bdn membesar ketika rehat. bukan ketika workout.

   1. dlm sehari berapa kali ambil? boleh x ambek sblm workout? bpe jam sblm workout?

    1. bergantung pada keperluan. sebelum workout secara average 45minit-2jam

     1. selepas workout, sy minum whey..pastu leh x mkn ayam tandoori lak

 177. salam..dato’..saya nak tanya..kt mana boleh dapat kan susu sejat jenama sunlac?sebab saya dah ke tesco ada jenama tesco shja…dan saya tengok kandungan protein sunlac lg tinggi dr tesco…

 178. tnggi sy 170 berat 54 n seminggu baru n sy ade ambik splment gainers xtreme den lpas mnum perut sy smkin mmbncit..dlm smnggu n sy ad la main dmble,rse jgk la efect kt lngan..,saya nk klhatan badan birisi..cm ner n dato khan :)??

  1. sbb intensiti latihan x cukup utk besar, dan hanya main utk lengan. buat full body workout. kalau x extra kalori akan disimpan di perut.

 179. sy mengmbil mass protein iaitu 1serving 4 scoop…selepas latihan kalu nk ambil 4 scoop agak pekat..jadi,sy ambil 2 scoop mass tambah dgn telur 5 biji..semua telur putih..blh ke dato?

 180. Assalam Dato’, saya ade satu soalan.. Saya baru beli Super Amino 4800mg dgn caplets berwarna kuning.. adekah ia tiruan atau pun mmg ade warna biru dan kuning?

  Jawapan Dato sgtla saya harapkan. Terima kasih.

    1. brand dymatize.. tapi tablet dia warna kuning..

 181. rusydan_a320 says:

  salam datok..berat saya 60 kg , tgi 178 cm..

  produk manakah yg better?..sy berminat utk mengambil Musscle Tech Mass Gainer..ok x? atau ON series mass ,Dymatize elite – whey ?

  ada cadangan yg lain ke?

  salam n terima kasih

  1. personally sy rasa mass-tech baik, tp byk pakai modal. sebulan 6 tong. kalau mampu, x salah.

 182. Assalammulaikum. Dato, sye nk tnye psal badan kurus ,
  klu sye beli Super mass guiner , yang Choklate 2 ,
  berkesan tak.. badan cepat naik.. atau otot membesar dan lagi ++ main gym sekali ??

  please reply..

  1. membantu, tp bukan jaminan. tingkatkan intake calori, drpd makanan natural skali. jgn hanya bergantung pada supplement.

 183. salam dato tnggi saya 180cm dan berat badan saya 58kg .saya sasar kan berat badan ialah 75kg. jd apakah langkah atau pemakanan yg perlu saya amalkan n supplement jenis apa yg brksan dngan cepat?

  minta penjelasan dato
  terima kasih

 184. a’salam,Dato…
  sye nk tnye skit,
  umur sye 16 thun,berat 56 kg,tinggi 170 cm,
  sye nk tambahkan berat badan,
  sye dh try 3 jenis mass gainer,tpi berat badan sye masih x de perubahan…
  mcm mane cara pling berkesan untuk sye tmbah berat badan sye…

 185. Salam Tuan,

  Bolehkan kita train untuk buat cutting tanpa menggunakan whey (berat badan sya 80kg dgn ketinggian 177cm). Biasanya lepas workout otot2 rasa sakit2 selama 3 hari dan perlukan protin utk repair tisu2 otot. Apa saranan tuan kalo train tanpa ambil whey protin?

  1. boleh, tp cukupkan intake protein, drpd sumber telur, ayam, ikan, daging dll

 186. saya_juice says:

  Salam bro…berat saya 60kg target nak besarkan lg badan, saya guna mass gainer..so, nak tanya, boleh terangkan ‘amino asid pil’ & ‘creatine’ dalam bina badan…and cara penggunaannya, before workout n after workout, time yg sepatutnya saya guna/ambil amino asid n creatine, tq bro.

 187. saye punye jadual gym

  Isnin – Chest & Tricep
  Selasa- Jogging
  Rabu – Back, Bicep & Froerm
  Khamis – Jogging
  Jumaat – Sholder & Leg
  Sabtu – Abs
  Ahad – Rest

  Adakah jadual sye nie ok utk gym…..saye minte saranan dr dato….untuk minta jadual yang lebih tepat untuk gym….mase gym selalu ptang kul 4.30 ptg sampi kul 6.00 ptg

 188. hai…..bang boleh tanya skit….just simple question but your answer will make me happy n boleh tido malam…bmi (body mass index) saya lari jauh level 1obesity…..rasanya nak cantik kan badan skit..tp x nak besar2 n ketul2 sangat…just sedap kat mata yg memandang jer…soalan saya
  perlu kah saya turun kan semula bmi saya then bila dh stable baru boleh fikir kan tok maintain muscle…?
  apa suppliment yg boleh membantu saya maintain kan muscle?
  ade suara2 di keliling ni bgtau keyword simple…whey protien untuk cut and lean…gain untuk tambah berat jisim..mass untuk pembentukkan muscle…betul ke sume tu?
  dalam artikel diet suppliment yg saya baca..masih belom puaskan hati saya…harap abg boleh bantu….
  thanks in advanced….

  1. lupakan bmi. aim turunkan peratus lemak.
   kalau ada modal, baru tambahkan whey protein.
   whey=low carb, mass=high carb. apa2 pun balik pada jumlah sasaran protein n carb. http://strengthsifoo.com/pelan-pemakanan/
   kalau aim 200g protein, cukupkan, kalau aim 200g carb, cukupkan.

 189. Salam dato…..protien Pro-Antium tue….protien untk bsarkan bdan ke @ buat cutting

 190. salam dato’…

  1-macamana aturan minum muscle juice sebelum & selepas workout?
  2-pe beza mass gainer dengan weight gainer?
  3-minum muscle juice tu berapa kali sehari ye?

  tq dato’…

  1. 1. utk sizing boleh. lepas workout, lepas 30 minit, x perlu terus minum.
   2. peratus carb n protein. weight gainer biasanya lebih tinggi carb.
   3. bergantung pada keperluan badan.

   1. dato ckp lps workout mkn pisang n bcaa…pe mknan natural yg ade bcaa?

    1. bcaa ni dlm kebanyakan makanan protein tp x specific ke bcaa sahaja. ia campuran amino acid. supplement bcaa dah specific ke bcaa

     1. dato’..
      (1)bleh x dato’ tlg kire bpe bnyk protein yg sy perlu dalam sehari…sy dh pening mengirenye..berat 66kg, skang sy minum syntha 6..

      (2)bleh x dato’ komen skit psl latihan workout ngan pengambilan protein sy..

      *Isnin (bicep & tricep)
      *Rabu (chest)
      *Jumaat (kaki & back)
      *Sabtu (kardio)
      1 scoop pagi
      1 scoop stgh jam sblm workout
      1 scoop stgh jam slps workout
      1 scoop sblm tdo

      *Selasa, Khamis & ahad (rest)
      1 scoop pg
      1 scoop sblm tdo

      Tq dato’…

     2. 1.lebih kurang 140g protein. 66 kg tukar ke lb sekitar 140lb. anggar 1 lb 1 g
      2.shoulder takde?

 191. Thanks a lot to Mr.Zaki Khan..

  byk info yg berguna..

  keep it up bro…

 192. Berat sy 86kg tggi 177..

  skrg masih lagi pakai Super Mass Gainer, igt nak tukar kepada WHEY protein, tpi fulus xbrape cukup nak amik WHEY protein ni (-;

  Goal sy nak besar dan solid, tpi xnak berat betambah, boleh ke??,,

  Bole x sy gune Mass Gainer ni sekali sehari,lepas workout sahje..sbb xnak badan berat2 sgt…

  1. besar itu berat. agak sukar nak tambah saiz tanpa tambah berat. boleh tu boleh, tp biasanya ambil masa yg lama utk mematangkan otot.
   berapa byk penggunaan bergantung pada keperluan.

 193. abg zaki..sy nak mnx pendpt..sy br nk mulekan proses naikkan otot2 bdn..skrg brat sy 65kg..sy tggi tp bdn kurus laa..bole abg bg sggestion cmne nk mulekan dgn senaman??dan kalau perlu ape2 mknan yang baik??

 194. workout shoulder leh x klu wat pd hari bicep&tricep? atau pd hri chest? atau pd back & kaki? atau pd hari lain btol?

  1. boleh. kalau dgn arm, start shoulder dulu. kalau dgn back, start back dulu. kalau dgn chest, start chest dulu. start otot besar dulu

   1. oooo…sy pnye jadual atas tu ok ke dato’? skali ngan pengambilan protein tu?

     1. emmm…klu sy amek mass gainer sblm workout dan whey slps workout leh ke dato’? ataupun amek mass gainer sblm & selepas, tp wat workout untuk cutting, leh ke?

     2. kalau cut, amik whey sebelum. gainer selepas. atau paling senang. campurkan.

 195. kalu sy amek mass gainer sblm & amek whey slpas workout leh ke dato’? ataupun amek mass gainer sblm & slps tp workout utk cutting, leh ke?

  1. kalau cut, amik whey sebelum. gainer selepas. atau paling senang. campurkan..

   1. campur tu maksudnye sblm & selepas workout campur whey ngan gainer pastu blend?

     1. klu amek whey 2 scoop, air nk bnyk mane ye? bape ml?

     2. itu kalau mase workout, klu x workout cmne? bile time nk minum whey ngan gainer? kene cmpur oat jgk ke?

     3. kalau setakat off sehari dua, still kekalkan pengambilan whey n gainer + oat

     4. cmne lak ngan casein? mase bile nk gune?

     5. bkn casein…silap, creatin.

 196. klu amek mass gainer sblm workout & amek whey slps workout leh ke dato’? ataupun amek mass gainer sblm & slps tp wat workout utk cutting leh ke?

 197. dato.. first day sy amik serios mass, sy asyik kentut, then hari ke3-5 asyik berak cair(s0rry, hodoh bunyik).. pastu sy stop 1hari, esoknya sy blend ngn oat kurang sikit b.c… adkah serios mass xsesuai ngan sy? apakah sebabnya dato’…

 198. Assalamualaikum…. sy nak mnta pndpat dri awk …umo sy 21 taon tp mngalami mslah berat bdn ….hnya 40kg je…ase krus sgt,lngsung x de struktur bdn yg mnrik…. boleh tak bg cadangan apa yg ptut sy buat untk nmpak bdn sy berisi??

 199. SALAM DATO..
  KALAU TRAINING SELANG HARI TIDAK MEMBANTUT KAN OTOT KE?
  CONTOH :
  ISNIN – BICEPS N TRICEPS
  SELASA – CHEST
  RABU – BACK N SHOLDER
  KHAMIS- CARDIO
  JUMAAT – CARDIO
  SABTU – BEREHAT
  AHAD -BEREHAT
  CONTOH DAH BUAT BICEPS N TRICEPS PADA HARI ISNIN TAPI KEESOKKAN HARINYA X BUAT SENAMAN DITEMPAT YANG SAMA SEHINGGA LAH BERULANG BALIK PADA HARI ISNIN ITU…..