Senaman Kaki

Akhirnya siap data latihan untuk peha hadapan (quadricep). Kebanyakan istilah sukar untuk ditukar ke bahasa melayu. Jika ditukar jadi pelik. Laman asal data senaman di Data Peha Hadapan. Senaman ini sesuai untuk lelaki dan perempuan.Buat masa ini hanya memasukkan senaman asas. Akan ditambah dari semasa ke semasa. Nantikan.

Kursus Kecergasan 2024

 

Barbell Squat
Open Squat
45 Degree Leg Press
Leg Extension
Barbell Lunges
Body Weight Squat
Frog Squat

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 23 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Zaki Khan merupakan bekas atlet Strongman Malaysia. 2 kali bertanding di peringkat dunia, 2 kali peringkat Asia. Pernah dapat tempat ke 3 Arnold Classic.

Facebook Twitter YouTube 

24 thoughts on “Senaman Kaki

  1. thanks dato’. kebetulan hari ni hari saya train kaki. blh guna nti.

  2. yang frog squat tu..perghhh..mmg pedih dibuatnye….heheheheh

  3. kalau train kaki…saya slalu berkayuh mountainbike stiap pg,so macamna nk bsarkan kaki smaksimum mgkn?slalu pg saya berkayuh,.,stiap slasa ptg masuk gym wat kaki…so brapa lama masa recovery+mknan yg ssuai nk bsarkan kaki?

    1. kalau tgk atlet basikal. sebenarnya dorang ada periodization. ada time utk otot sahaja. jd aktiviti cardio dikurangkan. tp kalau x kurangkan. kena cukupkan keperluan protien utk muscle recovery. dan beri tempoh rehat utk kaki. kalau boleh jgn setiap pagi kayuh. at least sehari rehat dlm seminggu

  4. Mohd Nizam Khamis says:

    saya ada masalah perut yang buncit.apa latihan yang sesuai untuk mengecilkan perut?

      1. setakat ini hanya mampu bertahan 1.30 minit sahaja

  5. Camne lak kalau nak kecilkan peha yg byk lemak ni..? utk laki n pompuan..ada ke routine yg sesuai

  6. untuk kecik kan peha rep kene lebih dari 15 ke??..

    mcm mane dgn weight plak, perlu tambah or maintain je??..

    sy pun ade masalah peha besar jgk,heheh….susah nak cari seluar..

  7. Tuan Zaki, benarkah zakar akan mengecut dan memendek bila kerap melakukan senaman kaki?

  8. salam zakikhan, bagaimana nak membesarkan peha dan betis tanpa memberi kesan kepada otot glute(punggung)? sebab otot glute dah mcm terlebih menyerlah..kalau perempuan ok gak..tq..

    1. mcm mana pun, akan kena glute, tp glute xkan terus membesar sehingga x balance dgn paha. x perlu takut buat squat.

  9. dato,klau sya hnya train chest,bicep,tricep dan shoulder shaja bleh x,sbab umur sya bru 16

  10. bro..bagaimana nak besarkan calf? Saya dah main 2 tahun..never miss leg day.. tapi calves masih kecik.

    1. calf perlu dilakukan high rep. calf dan forearm sedikit berbeza berikutan ia merupakan otot yang selalu dipakai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: